NaslovnaNovostiDa li su Huti potopili američki brod? Balističke rakete lete ka metama...

Da li su Huti potopili američki brod? Balističke rakete lete ka metama koalicije u Crvenom moru

Kao odgovor na vazdušne udare koje su izvele SAD i UK na Jemen, jemenska vojska je ispalila rakete na brodove ovih zemalja u Crvenom moru.

Prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, uz izvještaje o uspešnom gađanju jemenske rakete zemlja-zemlja na američki cilj u Crvenom moru, Ali al-Kahlum, član jemenskog političkog biroa Huti, najavio spremnost jemenskih oružanih snaga da energično odgovore američkim i britanskim brodovima u regionu.

Brojni iranski i jemenski izvori su čak naveli da je američki brod delimično potopljen, ali ne navodeći njegov tip niti dajući bilo kakve dokaze o tvrdnjama.

Sjedinjene Američke Države i Britanija izvele su vazdušne napade u znak podrške izraelskim akcijama na ciljeve u jemenskoj prestonici Sani, kao i u provincijama Al Hudejda, Sada i Hadža.

napad na hute u jemenu
napad na hute u jemenu u brojkama

Ovi vazdušni udari izazvali su rast cena nafte na svetskom tržištu za 2,5%. Američki zvaničnik rekao je za Al Džaziru da su vazdušni udari u Jemenu okončani. On je dodao da su napad podržale i Australija, Kanada, Holandija i Bahrein.

Iran osuđuje napad SAD i Velike Britanije na Jemen

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nezadovoljstvo nedavnim udarima koje su SAD i Velika Britanija izvele na pozicije Huta iz jemenskog pokreta Ansar Alah.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani Čafi, u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova, osudio je ove akcije kao samovolju i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i međunarodnog prava.

Kanani Čafi je naglasio da će takvi koraci SAD i UK samo povećati nestabilnost u regionu. On je izrazio zabrinutost zbog posledica ovih udara i njihovog uticaja na celokupnu situaciju u regionu.

IRANSKI VOJNICI NA PARADI

Sjedinjene Države su izvestile da su njihove vazdušne snage izvele udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija jemenskog pokreta Ansar Alah. Pentagon tvrdi da nije bilo odmazde Huta nakon udara.

Razvoj događaja dolazi usred tenzija u regionu nakon napada Huta, što je dovelo do toga da SAD pošalju udarnu grupu nosača u Adenski moreuz.

Rusija inicirala hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon napada SAD i Velike Britanije na Jemen

Rusija je inicirala hitan sastanak Saveta bezbednosti UN kao odgovor na udare SAD i Velike Britanije na Jemen, na svom Telegram kanalu prenela je pres-služba ruske misije pri UN.

„Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN 12. januara u vezi sa napadima na Jemen od strane Sjedinjenih Država i Velike Britanije“, navodi se u poruci.

U noći 12. januara, oružane snage SAD i Velike Britanije, uz podršku Bahreina, Australije, Holandije i Kanade, izvele su napade na ciljeve Huta u Jemenu.

Kako navodi CNN, mete su bili radarski sistemi, kao i mesta za skladištenje i lansiranje dronova, balističkih i krstarećih projektila. Eksplozije su se čule u glavnom gradu Jemena, Sani, lučkom gradu Hodejdi i drugim gradovima.

Kao odgovor na akcije zapadne koalicije, jemenske oružane snage su započele masovno lansiranje raketa zemlja-zemlja. Američki zvaničnici su kasnije rekli televiziji Al Hadat da su udari prestali, ali je Vašington zadržao pravo na dalji vojni odgovor.

rusija inicirala hitan sastanak saveta bezbednosti un nakon napada sad i velike britanije na jemen

Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak potvrdili su udare. Bajden je te akcije okarakterisao kao odbrambene i kao odgovor na napade Huta na teretne brodove. Sunak je tvrdio da su akcije Ujedinjenog Kraljevstva bile u samoodbrani.

Rusija se, osuđujući napade Huta na civilne brodove, ranije uzdržala od usvajanja rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se zahteva prekid napada u Crvenom moru. Predstojeći sastanak Saveta bezbednosti UN postaće platforma za dalju diskusiju o situaciji u Jemenu i delovanju međunarodne koalicije.

Zvanični predstavnik jemenskog Ansar Alah u intervjuu za Al Džaziru:

  • Nismo napali nijednu državu na svetu osim Izraela;
  • Oružane snage Jemena dale su početni odgovor, a mi ćemo vrlo brzo proširiti obim ovog odgovora;
  • Nastavićemo da napadamo brodove koji idu ka Izraelu dok borbe ne prestanu (u pojasu Gaze);
  • U Crvenom moru nema pomorskog saveza, postoji samo američko-britanska agresija;
  • Kontaktirali smo sa zemljama učesnicama koalicije, a one su nas uveravale da nisu učestvovale u agresiji;
  • Stav Jemena je bio efikasan, što je nagnalo Ameriku da objavi vojni savez protiv nas;
  • Prebrojava se broj poginulih i ranjenih u američko-britanskim bombardovanjima;
  • Za ovo će odgovarati oni koji su militarizovali Crveno more;
  • Naš odgovor na američko-britansku agresiju je neizbežan, izveštava RD.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave