NaslovnaNovostiKako bi odgovorili na bunkere koje OSU ubrzano grade, Rusija će aktivirati...

Kako bi odgovorili na bunkere koje OSU ubrzano grade, Rusija će aktivirati avione Tu-214R

Trenutno je ukrajinska vojska pokrenula ozbiljne građevinske aktivnosti duž linije borbenog kontakta sa Oružanim snagama Rusije u oblasti linija fronta i na delovima granica sa Rusijom i Belorusijom. Ukrajinci stvaraju utvrđene podzemne objekte, pokušavajući da ojačaju svoje odbrambene linije.

Prema ukrajinskim izvorima, grade se brojni i raznovrsni objekti tipa bunkera, od cilindričnih rezervoara od valovitog čelika zakopanih u zemlju do dubine od 10-15 metara sa specijalnim ukrućenjima do čitavih fortifikacionih jedinica, složenih konstrukcija, uključujući i armiranobetonske, gde se nalaze „mravinjaci“, štabovi i druga povezana vojna infrastruktura, uključujući i skladišta.

Dubinski kompleksi će biti opremljeni ABHO zaštitnom opremom, komunikacionim sistemima i autonomnim napajanjem, imaće snabdevanje hranom, vodom i gorivom, kao i određenu zaštitu od elektromagnetnog uticaja i različitu opremu za izviđanje.

Rusija će koristiti Tu-214R za identifikaciju bunkera

Pre početka velikih ofanzivnih dejstava Oružanih snaga Rusije 2024. godine, na identifikaciji takvih objekata Oružanih snaga Ukrajine biće angažovani ruski izviđački avioni Tu-214R, koji su specijalno projektovani za radio i opto-elektronsko izviđanje.

Od marta 2022. godine, Oružane snage Rusije su imale samo dva takva aviona (RF-64511 i RF-64514), opremljene višefrekventnim radio-sistemima MRK-411 sa bočnim i sveobuhvatnim radarom, kao i optičko-elektronski sistem visoke rezolucije “Frakcija”.

Avioni mogu da otkriju mete po njihovim radio emisijama i da prenose veoma precizne koordinate. Približan domet radara u aktivnom režimu na površini je 250 km, a u pasivnom režimu do 400 km, ali se podzemni objekti detektuju na udaljenosti od 120 km.

Tu-214R

Nakon identifikacije, koordinate će biti prosleđene Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, koje imaju veliki asortiman avijacionog naoružanja (protivbunkerska municija) za uticaj na takve ciljeve.

Rusija već testirala Tu-214R nad Ukrajinom

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) testirale su svoj novi izviđački avion Tu-214R još 2022. godine nad Ukrajinom. Ove tvrdnje objavljene su svojevremeno u nekoliko ruskih medija.

Prema ruskim vojnim analitičarima, Tu-214R je poslat u Ukrajinu radi otkrivanja vojnih ciljeva. Drugi stručnjaci tvrde da je korišćen za mapiranje trenutne situacije i otkrivanje budućih vojnih struktura.

Tu-214R je relativno nov avion u upotrebi u Ruskoj Federaciji. Dizajniran 2009. godine, avion je zvanično primljen u upotrebu 2012. Godinu dana ranije, 2011. godine, izveden je prvi probni let. Trenutno Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju dva ova aviona, a je Moskva 2016. naručila i treći.

Prema našima izvorima, donedavno je jedan od dva aviona bio na popravci. Informaciju su potvrdili i pojedini ruski mediji, citirajući izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji je doslovno rekao da je „Tu-214R korišćen za otkrivanje ukrajinskih vojnih lokacija nakon završetka tekućih remonta“.

Šta do sada znamo o Tu-214R

Informacije koje je Rusija pružila u vezi mogućnosti i opremljenosti aviona su oskudne. Ono što znamo, prema ruskim izjavama, jeste da je Tu-214R opremljen sa „nekoliko radara za primanje signala iz svih uglova bočno postavljnih, opremom za elektronsko izviđanje, kao i elektronskim optičkim sistemom koji snima fotografije visoke rezolucije“.

Rusija-testira-izvidjacki-avion-Tu-214R-nad-Ukrajinom
Tu-214R

Ruski izvori tvrde da avion otkriva neprijateljske radio stanice i radare na udaljenosti od 400 km.

Na drugoj strani, Ukrajina nema takvu opremu. Međutim, Evropska komanda Sjedinjenih Država [USEUCOM] kao i ostali iz NATO obezbeđuju neophodne obaveštajne podatke iz svih mogućih izvora koje poseduju.

21 KOMENTARA

 1. To ce Ukrajince spasiti. Kad im Rusi opale bombe sto mogu probiti betonske ploce debele 20-30 metara a ne neke cijevi. Nato je u agresiji na SRJ probio sva podzemna sklonista za avione koje je godinama gradila SFRJ. Za gradnju pravih sklonista treba vrijeme i gradjevinske masine. A to je sad nemoguce kad ih Rusi stalno osmatraju. Ovo je prica za malu djecu

  • Ne lupaju gluposti, koje su nam to podzemne bunkere probili? Koliko su samo puta Straževicu gađali i nisu čak ni radar oštili, a kamo li probili unutra.

 2. Žali Bože, takvo ime nosiš a tako lupaš i sramotiš se… Ukoliko si stvarno Stefan a verovatno si Stipan !!!
  Bedo ….
  Pulenu kratkonog izdajnika Čanka ili domaćeg izdajnika i bošnjačkog ljubavnika Čede ….

 3. Ovaj Stefan je pulen od fasiste canka ne obazirite se na njegove fasisticke komentare to je samo pudlica od naciste canka

 4. Taka kurotresina kao Stefan voleo je da dodju na vlast ovi koji se bune da su pokradeni na izborima nedaj boze da su dosli svo naoruzanje koje smo imali predali bi Ukraincima .Zato su i spremali ong brucosa Lazovica za presednika vlade a Pnosa za presednika Srbije.

 5. Јасно је да насловна слика није Тупољев, него преуређена 10-ка, који је њен назив не знам. Или је танкер, или друго нешто, мада нема неке антене да је за неко електронско извиђање или тако нешто. KC -135 је ваљда преуређен 707, био је једне године на Батајници. Дали су да се уђе унутра, а Рује са ИЛ 76, закључали и отишли. Можда на по “ботилку” вотке или неку шљиву…

  • Na naslovnoj slici je američki KC-10 Extender, avion tanker rađen na platformi MD DC-10.
   I tačno, KC-135 je isto tanker, manjih dimenzija i težine od KC-10, rađen na platformi Boinga 707.

   Inače, ovaj ruski Tu-214R, baš me zanima koji mu je analog po nameni kod NATO, možda RC-135 River Joint ?! 🤔

 6. Ruski zločinci i agresori. Ova Rusija nije niciji prijatelj. Ova Rusija nije nas prijatelj. Srbi su uvek protiv agresora. Zivela bratska Ukrajina. Dole autokrata Putin.

 7. Pa kako,od čega prave sve to,zar im nije nestalo starih rešoa,usisivača i veš mašina
  Koji su to stručnjaci od rešoa naprave kinžal a od veš mašine svemirsku letilicu kojom i amerikanci putuju na MSS
  Baš me to čudi
  Da nisu počeli uvoziti novije veš mašine sa zapada znate one su naprednije od Ruskih interkontinentalnih raketa Avangard
  Baš je ovaj Zapad napredan

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave