NaslovnaNovostiBorbeni psi – glavni protivnici Hamasa u mračnim tunelima ispod Gaze

Borbeni psi – glavni protivnici Hamasa u mračnim tunelima ispod Gaze

Sukob IDF i Hamasa u pojasu Gaze traje već mesecima. Mediji detaljno izveštavaju o svim aspektima sukoba i svim vrstama naoružanja koe se koristi.

Zanimljivo je da su bar kod nas xanemareni blavni izraelski borci u famoznim tunelima – borveni psi!

Izrael štedi živote vojnika

Tokom prodora kroz urbane sredine Gaze, izraelska vojska nastoji da umanji rizik od suočavanja sa velikim izazovom: infiltriranjem u ogromnu, tajnu mrežu pozemnih tunela.

Nestrpljiva da ograniči gubitke među svojim vojnicima, izraelska vojska je primenila kompleksan niz tehnologija da ispita i pokuša da uništi podzemne sisteme.

Iz vazduha, bespilotne letelice za nadgledanje nastoje da otkriju skrivene strukture, dok su avioni opremljeni bombama za uništavanje bunkera duboko ispod zemlje. Na tlu, buldozeri čiste područja za koja se sumnja da su iznad podzemne mreže, dok se psi, bespilotna vozila i roboti koriste da pomognu u istraživanju podzemnog terena.

U vojnom arsenalu se nalazi i jedno novo oružje: hemijska granata, poznata kao „sunđer bomba“, koja ne sadrži eksploziv, ali se brzo širi i učvršćuje penu da bi zatvorila ulaze. Taktika visoke tehnologije ima za cilj da izbegne rizik od slanja vojnika u stotinama kilometara duge tunele, gde Izrael veruje da se kriju naoružani militanti. Umesto toga, vojska daje prioritet blokiranju i oštećivanju mreže.

Izrael ima specijalno obučene borbene inženjere, ali ulazak u podzemni lavirint je i dalje veoma opasan zbog mina i superiornog poznavanja terena od strane branilaca. „Nema potrebe da idemo u bilo koji tunel ako nemamo pravi razlog za to“, rekao je Itamar Jaar, bivši zamenik šefa izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost. „Najbolje rešenje je da pokušate da srušite ove tunele.

No, ovo možda neće biti dovoljno da se potpuno iskoreni Hamas. Bez ulaska kopnenih snaga na bombardovani teren, teško je proveriti obim nanete štete, kaže Daphné Richemond-Barak, stručnjak za podzemno ratovanje na Univerzitetu Reichman u Tel Avivu.

Neoštećeni tuneli bi nakon završetka rata mogli da budu korišćeni za dugoročne terorističke akcije pobunjenika, upozorio je Barak.

Borbeni psi protiv Hamasa

Izraelska vojska je za New York Times izjavila da njeni psi podržavaju elitne jedinice komandosa i spasavaju živote vojnika. Psi traže eksploziv i prvi su koji ulaze u tunele i druga područja u pojasu Gaze koja bi mogla biti puna smrtonosnih eksplozivnih zamki. 

idf k9
idf k9

Izraelska vojska je u novembru na društvenim mrežama objavila i vest o pogibiji četiri psa koji su pomogli u otkrivanju mina i zaliha oružja. „Specijalno obučeni psi igraju ključnu ulogu u operativnim aktivnostima IDF u Gazi“, navodi se u postu.

Izrael se u velikoj meri oslanja na pse u svojoj vojnoj kampanji potiskivanja Hamasa i drugih militantnih grupa iz lavirinta tunela i ruševina zgrada u Gazi. „Psi rade neverovatan posao“, rekao je glavni portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, na brifingu nakon što je vojska objavila video snimak psa koji istražuje tunel.

No, upravo su ovi snimci tunela pobudili sumnju da Izraelci u suštini koriste kombinaciju visoke tehnologije i životinja. 

Psi sarađuju sa dronovima

Pročulo se da su snimci napravljeni delimično mikro ISR dronovima izraelske kompanije Xtend’s Skylord Xtender a delimično kamerama postavljenim na pse.

Osim toga, poznato je da IDF imaju specijalizovane kombinovane timove sastavljene od jedinice sa psima Oketz (Sting, Žaoka) i jedinice komandosa Weasel (Lasica, Samur) obučenih za borbu pod zemljom, u tunelima ispod Gaze. Ove jedinice su trenirane u specijalno izgrađenom kompleksu tunela u pustinji Negev. 

Upotreba timova Oketz i Weasel u kombinaciji sa dronovima/životinjama pruža mobilnost koju nema zemaljski robot. Osim toga, osetjliva čula pasa su svojevsni senzori bez premca u odnosu na robota. 

Jedinica Žaoka

Jedinica Oketz (hebrejski bukvalno Sting, žaoka) je nezavisna jedinica specijalnih snaga za pse (saieret) IDF. Jedinica je specijalizovana za obuku i rukovanje psima za vojnu upotrebu. Prvobitno, Oketz je u početku trenirao pse da napadaju kidnapere, ali sada je svaki pas obučen za određenu specijalnost.

Psi napadači su obučeni da rade u urbanim i ruralnim područjima (u Libanu su se intenzivno koristili). Neki psi su obučeni da prate i jure odabrane ljudske mete i da otkrivaju ilegalne prelaske granice. Drugi su obučeni da traže oružje i municiju, da nanjuše skriveni eksploziv i da pronađu ljude u srušenim zgradama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave