NaslovnaNovostiIranska mornacira predstavila futuristički raketni katamaran 'Šahid Abu Mahdi'

Iranska mornacira predstavila futuristički raketni katamaran ‘Šahid Abu Mahdi’

Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) preuzeo je najsavremeniju raketni katamaran, tipa „Abu Mahdi“.

Ovaj novi dodatak u pomorskoj floti otkriven je tokom ceremonije u južnom iranskom lučkom gradu Bandar Abas, kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici, uključujući glavnog komandanta IRGC-a Hoseina Salamija i komandanta mornarice Alirezu Tangsirija.

Nazvan u čast pokojnog iračkog komandanta Abu Mahdija al-Muhandisa, koji je ubijen zajedno sa iranskim general-potpukovnikom Kasemom Sulejmanijem u napadu američke bespilotne letelice 2020. godine, korveta se može pohvaliti inovativnim dizajnom katamarana.

Značajno je da je ovaj futuristički raketni brod opremljen za smeštaj raznih dronova i glisera, predstavljajući se kao svestrano pomorsko plovilo.

Komandant Alireza Tangsiri istakao je svrhu broda, rekavši: „Ratni brod Šahid Mahdavi je poput mobilnog pomorskog grada spreman da izvrši okeanske misije, osiguravajući održivu sigurnost morskih komunikacionih linija i pružajući pomoć komercijalnoj i ribarskoj floti Islamske Republike i zemlje regiona“.

Zapadni analitičari koji istražuju „Abu Mahdija“ pokušali su da identifikuju nekoliko sistema naoružanja, uključujući šest kutijastih lansera postavljenih na krmi, za koje se pretpostavlja da sadrže protivbrodske rakete porodice C802. Pored toga, tvrde da korveta ima topove od 30 mm i 20 mm i laka torpeda.

Tačne taktičke i tehničke karakteristike katamarana nisu otkrivene, ali drugi od njih je po veličini sličan velikom raketnom čamcu.

Prema drugim izvorima, veruje se da je Šahid Abu Mahdi naoružan sa šest protivbrodskih raketa dugog dometa, koje su verovatno sposobne da pogode ciljeve udaljene do 300 kilometara. Na brodu se nalazi i osam vođenih projektila Kovsar, čiji je maksimalni domet 15 kilometara, kao i drugo oružje.

Između ostalog, vredi istaći četiri artiljerijska nosača kalibra oko 20 mm i jednu artiljerijsku jedinicu kalibra 30 mm. Može se pretpostaviti da su namenjeni, između ostalog, i za protivvazdušnu odbranu katamarana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave