NaslovnaAnalitikaIran nastavlja da jača — elitne jedinice Kuds su i dalje na...

Iran nastavlja da jača — elitne jedinice Kuds su i dalje na visokom nivou

Ekskluzivno za oružjeonline.com, na srpski jezik prenosimo intervju našeg saradnika Gorana Igića, koji je dao iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA u prvoj polovini januara 2022. Originalni intervju na persijskom jeziku možete progledati ovde.

Beograd – IRNA – Srpski novinar i analitičar u međunarodnoj politici koji se osvrće na tragediju atentata na iranskog generala Kasema Sulejmanija (koga zovu mučenikom njegovi saborci) koga su pre dve godine ubili Amerikanci na Bagdadskom međunarodnom aerodromu. Iranski stav je da je atentat na generala Sulejmanija teroristički čin američke vlade.

Goran Igić
Goran Igić

Kako prenosi IRNA, Goran Igić je u ekskluzivnom intervjuu novinaru IRNA-e u prvoj polovini januara u Beogradu rekao: “U principu, bar dva su narativa, odnosno ugla gledanja na taj nemili događaj. Najpre o američkom narativu. Uprkos činjenici da je 10 dana nakon atentata Sulejmanija doneta rezolucija u američkom Kongresu kojom se hvale egzekutori, a sam Kasem Sulejmani optužuje da je navodno “pripremao niz terorističkih napada”, činjenice koje idu u iransku korist su bar dve, a navešću ih obe. Prva je da SAD nisu pružile nikakve relevantne dokaze da je tada general Sulejmani pripremao “niz terorističkih akcija”, što znači da su narušili međunarodno pravo,  te su rešili da na “kaubojski način” rešavaju pitanje eliminacije politički nepodobnih pojedinaca stranih država, u ovom slučaju Irana. Međunarodno humanitarno pravo je predučka tema i tačno se zna koje konvencije su važeće. Osnovni postulati međudržavnih odnosa se nisu menjali od Vestfalskog mira iz 1648. Druga činjenica je da u trenutku izvršenja napada dronom na Sulejmanija nisu imali odobrenje Kongresa za takvu akciju (zato su naknadno donosili malopre spomenutu rezoluciju), pa strogo gledano ni sa aspekta američkih zakonskih propisa akcija nije bila legalna i može se smatrati činom državnog terorizma SAD.

Srpski analitičar je pojasnio: ”Iranski general, koji je ranije preživeo brojne pokušaje atentata, ubijen je dronom čiji sistem sam košta 64 miliona dolara. Laserski navođene rakete “Hellfire” su ispaljene iz gotovo nečujnog drona “US MQ-9 Reaper” poslatog iz američke vojne baze u Kataru, koji nosi četiri laserski navođene rakete, koje mogu uništiti i tenk. Iz vojnog ugla, vidi se da je cela akcija bila dugo vremena pripremana sa ciljem da se poljulja geopolitička pozicija Irana na Bliskom Istoku, ali mislim da je postignut kontraefekat, Iran je dobio moralnu prednost. Iz iranskog ugla gledano,  Sulejmani je nacionalni heroj. Ne slučajno, nazivan je mučenikom. Imao je veliku harizmui uticaj na mnoge u Iranu. Sećanje na njega verujem da će trajno ostati prisutno. Iranski  ajatolah Ali Hamnei rekao je da „kriminalce koji stoje iza napada čeka žestoka osveta”, pa je time Amerika sama sebe oslabila ovakvim postupkom. Napad dronom desio se nekoliko dana pošto su bile demonstracije ispred zgrade američke ambasade u Bagdadu. Ne treba zaboraviti, da je pored Sulejmanija u tom napadu stradao komandant iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis. Podrška iz Izraela Amerikancima je očekivana, ne predstavlja ništa novo — realno je reč o povezanim državama u svakom smislu, a Iran oni doživljavaju neprijateljski. Ipak, utisak je da i pored nesporno velikog gubitka, Iran nije manje uticajan u regionu Bliskog Istoka. Naprotiv. Iranske snage, uključujući i jedinice Kuds (نیروی قدس) su i dalje na visokom nivou borbene gotovosti.” 

Srpski korespondent naglašava da je Iran više civilizacija, nego jedna u nizu država i problem Amerikanaca je što slika koju slikaju u vezi Irana nema uporište u realnosti. “Slučajno sam sam bio svedok vrlo afirmativnog odnosa Jermena iz Irana, koji su bili vrlo zadovoljni kako Iran brine o njihovom kulturnom nasleđu i iskreno su hvalili Iran, dok s druge strane vidite kako je prošla Palmira u Siriji.”, dodao je on.

Mi ne znamo šta nas čeka u budućnosti. Zapadni svet pokazuje nervozu, sistem koji je godinama izgrađivan na poziciji dominacije je blizu svog kraja. U slučaju Irana su posebno zabrinuti, jer jasno je da trendovi pokazuju da će Iran u narednih par decenija biti daleko jači, nego što je danas, a ni danas konvencionalna sila Irana se ne može ignorisati, ni u ekonomskom, ni u vojnom, ni u kulturnom, pa ni u naučnom smislu. Iran je samostalan, nije kolonija, vodi samostalnu politiku, i kao takav predstavlja “opasan model” za mnoge nezapadne zemlje. Optužbe protiv Irana su plod propagande vojnih centara sa Zapada. Sve brojke govore da Iran napreduje, iako je specifična situacija u celom svetu zbog pandemije koronavirusa.” rekao je Igić u intervjuu za agenciju IRNA.

Glavni borbeni tenk “Karar” – jedan od novijih iranskih modela

Govorivši o strategiji na Bliskom Istoku rekao je:„Nekako je i prirodno je da Bliski Istok bude područje u kome će se pitati bliskoistočni narodi, koji tamo žive, a ne prekookeanski “prijatelji”. Analogno tome mi na Balkanu smo u prošlosti govorili Balkan — balkanskim narodima.Iran svakako već sad treba da razvija bilateralne odnose sa drugim zemljama, na principima uzajamnog uvažavanja. Srbi i Iranci su srodni ne samo po jezičkim konekcijama (kao filolog kažem mnoge pozajmljenice u srpskom jeziku koje mnogi smatraju turcizmima su zapravo iz persijskog jezika), bliskost je vidljiva i u genetskom kodu, pa i u mentalititu, koji se iskazuje po otporu stranim agresorima. Pa i Jugoslavija se nije raspala, kako uglavnom pišu, ne – Jugoslavija je razbijana spolja i iznutra. Atomizovani Balkan je bio onda lakši za otimanje resursa. Mnogi bi voleli da Iran bude atomizovan kao Jugoslavija, ali zaboravljaju da Iran ima otprilike četiri puta više stanovnika nego bivša Jugoslavija, uz to Iran je, kao što rekoh, drevna civilizacija, državni temelji su mu čvršći.“ 

Kako god bilo verovatno da nije slučajno, da su Iran i Srbija bili ili jesu i danas glavne mete američkog imperijalizma.“, zaključio je.  

Intervju je vođen sa Goranom Igićem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave