NaslovnaNovostiBaze Bundesvera u kojima se obučava ukrajinska vojna lica, nadgledaju nepoznati dronovi

Baze Bundesvera u kojima se obučava ukrajinska vojna lica, nadgledaju nepoznati dronovi

Već duže od godinu dana zabeleženi su slučajevi da nepoznati dronovi nadgledaju poligone i kasarne Bundesvera na mestima gde se obučavaju ukrajinski vojnici, prenosi nemačko izdanje Bild.

Najvažniji procesi obuke ukrajinske vojske odvijaju se u Nemačkoj. Tamo su obezbeđena opšta uputstva za vojsku, kao i specifična obuka za korišćenje sistema PVO, kao što su Patriot ili Iris-T.

Izveštaji o navodnim aktivnostima vojne špijunaže u bazama u Nemačkoj, koje su verovatno sprovodile ruske obaveštajne službe, pojavili su se još 2022. godine, tvrdi Bild.

„Dronovi se redovno posmatraju na vojnom poligonu Klic, gde Bundesver obučava Ukrajince tenkovima Leopard 1. U drugim bazama postoje situacije da ponekad više dronova leti istovremeno u vazdušnom prostoru“, rekao je Markus Faber, član odbor za odbranu Bundestaga, citira Bild.

Po Faberovom mišljenju, situacija je „jasno organizovana i ukazuje na Rusiju” kao glavnog osumnjičenog.

Bundesver, sa svoje strane, sumnja da Moskva stoji iza nadzora dronovima, ali to ne može da dokaže. Ministarstvo odbrane Nemačke nije zvanično potvrdilo da je bilo koji dron oboren iznad poligona i kasarni. Takođe, nema informacija da su operateri dronova uhvaćeni, što je priznao čak i Nils Hilmer, državni sekretar u nemačkom ministarstvu odbrane.

Faber potvrđuje: „Do sada nije bilo moguće uhvatiti dron ili njegovog operatera.”

U oktobru je objavljeno da je general Karsten Breuer, tadašnji komandant Teritorijalne komande Bundesvera, a sada šef oružanih snaga, “bio izuzetno zabrinut zbog alaramtnih izveštaja o dronovima”. Usled novonastale situacije, navodno je počela obuka u korišćenju opreme za ometanje koja je sposobna da obori dronove.

Međutim, nedostatak rezultata delovanja Bundesvera u vezi sa dronovima na poligonima dovodi do situacije da pojedini nemački političari pojačavaju pritisak na donosioce odluka u vojsci.

Andreas Švarc, političar SPD-a, smatra da je krajnje ozbiljna situacija u kojoj vojska odavno zna za dronove, ali ne preduzima mere da spreči da se ovi događaji ponove.

6 KOMENTARA

  1. Americki a namerno dizu paniku da bi im se u parlamentu usvojili neki glupi zakoni kolko je to povarena nacija i ceo zapad

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave