NaslovnaNovostiDanska: Ukrajina nije spremna za isporuku F-16, lovci tek za 6 meseci;...

Danska: Ukrajina nije spremna za isporuku F-16, lovci tek za 6 meseci; Ukrajina: Nismo informisani o kašnjenju

Danski list Berlingske, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Danske, piše da je danska isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini odložena šest meseci.

Kopenhagen je trebalo da isporuči prvih šest aviona do nove 2024. godine, ali se njihova isporuka sada očekuje u drugom kvartalu, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.

U članku se navodi da su rokovi isporuke ovih aviona uvek zavisili od ispunjenja nekoliko uslova, uključujući uspešnu obuku ukrajinskih pilota i dostupnost dovoljne logistike i infrastrukture za održavanje aviona F-16 u Ukrajini, kako se navodi u Ministarstvu odbrane Danske, bez davanja dodatnih detalja, navodi Blumberg.

List Berlingske objavio je da je šest ukrajinskih pilota trenutno na obuci u Danskoj za upravljanje ovim borbenim avionima. U avgustu je danska premijerka Mete Frederiksen obećala da će poslati 19 aviona F-16 u Ukrajinu.

Preključe, 5. januara pojavile su se prve informacije da je Norveška završila isporuku Danskoj dva borbena aviona F-16 namenjena za obuku ukrajinskih pilota.

Norveška je prošle nedelje objavila da će poslati dva borbena aviona F-16 u Dansku da obuče ukrajinske pilote u njihovoj upotrebi i potvrdila da će poslati 10 instruktora u Dansku da pomognu u nastavku programa obuke.

Belgija će poslati dva borbena aviona F-16 sa dva sedišta i pedesetak ljudi u Dansku negde između marta i septembra da obučavaju ukrajinske pilote.

zelenski pozira u kokpitu f 16
zelenski pozira u kokpitu f 16

Ukrajinski piloti su ili će se školovati u SAD, Rumuniji, Danskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Do početka 2024. godine samo šest Ukrajinaca je završilo osnovnu obuku, uključujući i nešto što se ispostavilo kao ozbiljna prepreka, učenje engleskog jezika.

Ukrajinski piloti bi trebalo da završe obuku na avionima F-16 do kraja 2024. godine

Ukrajinski piloti koji trenutno prolaze obuku za upravljanje borbenim avionima F-16 u Sjedinjenim Državama trebalo bi da završe obuku do kraja 2024. godine, rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane na konferenciji za novinare 4. januara.

„Očekujem da ćemo negde ove godine početi da viđamo te pilote koji diplomiraju“, rekao je brigadni general Pat Rajder, dodajući da će za završetak obuke biti potrebno između pet i osam meseci, u zavisnosti od nivoa veštine pilota. pilot.

Ukrajinski piloti nastavljaju obuku na avionima sa američkim instruktorima u vazduhoplovnoj bazi u Arizoni. Piloti su počeli svoju obuku krajem oktobra, učeći osnove upravljanja F-16 u učionicama i na simulatorima pre nego što su prešli na stvarno upravljanje avionima. Rajder nije želeo da komentariše gde su piloti na obuci.

Oružane snage Ukrajine saopštile su da nisu upozorene na odlaganje isporuke lovaca F-16

Komanda Oružanih snaga Ukrajine nema zvanične informacije o odlaganju isporuke lovaca F-16 iz Danske, rekao je pukovnik Jurij Ignat, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. On je naglasio da nema zvaničnih saopštenja danskog Ministarstva odbrane o ovom pitanju.

Ranije je danska štampa izvestila o mogućem odlaganju datuma isporuke borbenih aviona sa prvog na drugi kvartal 2024. godine. Kopenhagen je prvobitno planirao da u Ukrajinu prebaci šest aviona do početka 2024. godine.

f 16 mlu norveški
f 16 mlu norveški

Predstavnik Oružanih snaga Ukrajine izrazio je nadu da će avion dobiti na proleće 2024. godine. Ukrajina trenutno priprema infrastrukturu i obučava pilote i tehničko osoblje, tvrdi Ignat. Napominje se da bez završetka ovog posla borci neće moći da se održavaju i operišu.

Danska je zajedno sa Holandijom obećala da će u Kijev prebaciti borbene avione F-16 u službi danskog ratnog vazduhoplovstva. Odluka je bila deo plana Kopenhagena da modernizuje sopstvenu flotu borbenih aviona.

6 KOMENTARA

  1. С-400 није могао да обори storm shadow испаљен са Су-25 пре неки дан када је потопљен Руски деманти брод. Су-35с је пао 30.10.2023 на тренажном лету изнад града. Погинуло је 5 људи међу њима и једно дете. 17 људи је рањено. Мотор је експлодирао. Значи да је полетео неисправан. Два дана касније Су-30см је пао на тренажном лету и оба пилота Су погинула. Систем за катапултирање је независтан од механике и авионике. Дијагносрика може да покаже али и не мора тачне параметре. Имали сте напад са С-200 на аеродроме у Русији,где је С-400 био слеп. Све зависи како и за које циљеве користите авијацију,артиљерију,морнарицу . Свако оружје има предности и мане. Савршено не постоји.

  2. Crkni magarče do zelene hrane! E moj zeleni, u crno si zavio Ukrajinu. Sad na proleće, kad bude jasno da ti je propao plan o mobilizaciji, zapad će slati pomoć proporcionalno broju vojnika na frontu, a taj broj pada. 20-30 hiljada mesečno pojede front. Udovice će na kraju uškopiti i Sirskog i Zelenskog. Ovim tempom Ukrajina je potpuno ubijena za dve godine. A EU će prestati da im plaća za rupu u budžetu… Neverovatna kataklizma.

  3. IMAGINARNA IDEJA O SLANJU F16 U UKRAJINU.,PROĆI ĆE POPUT SVE TEHNIKE KOJU SU DO SADA OD ZAPADA DOBILI.,RUSKI PILOTI I AVIONI ,SU 31,SU 35 I 57 SU SUVERENI VLADARI NEBA,A PVO SISTEMI SU TOLIKO USAVRŠENI DA JE PITANJE,DA LI ĆE F 16 MOĆI UZLETETI I AKO I UZLETE BIT ĆE IM KRATAK LET,PROTIV RAKETA VAZDUH – VAZDUH,ILI S – 400 ,ILI KINŽALA KOJI SU SUPERSONIČNO BRŽI OD F 16.,PITANJE JE I DISKUTABILNO ŠTA ĆE OD UKRAJINE OSTATI.,

  4. Obučeni ukrajinski piloti će dobro doći kao kadar NATO alijanse, pošto, taman kad završe obuku, neće više biti Ukrajine u kojoj će moći da pokažu šta su naučili.

  5. Ukrajina je spremna da primi avione piloti je najmal problem ako ukrajina nema ima danska poljska ceska vlaska i t.d.Ove avione su idalje operativne u nato a i dalje se proizvode ako dozivu subdina od leoparde i patriot sisteme sto oce onda u opasnost je vojna industrija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave