NaslovnaNovostiPentagon: Ukrajinski piloti bi trebalo da završe obuku na avionima F-16 do...

Pentagon: Ukrajinski piloti bi trebalo da završe obuku na avionima F-16 do kraja 2024. godine

Verovali ili ne, saga oko F-16 lovaca za Ukrajinu i dalje je aktuelna i biće do kraja 2024 godine. Ukrajinski piloti koji trenutno prolaze obuku za upravljanje avionima F-16 u Sjedinjenim Državama trebalo bi da završe obuku do kraja 2024. godine, rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane na konferenciji za novinare 4. januara.

„Očekujem da ćemo negde ove godine početi da viđamo ukrajinske pilote kako diplomiraju“, rekao je brigadni general Pat Rajder, dodajući da će za završetak obuke biti potrebno između pet i osam meseci, u zavisnosti od nivoa veštine pilota.

Ukrajinski piloti nastavljaju obuku na avionima sa američkim instruktorima u vazduhoplovnoj bazi u Arizoni. Piloti su počeli svoju obuku krajem oktobra, učeći osnove upravljanja F-16 u učionicama i na simulatorima pre nego što će preći na stvarno upravljanje avionima. Rajder nije želeo da komentariše dokle su piloti stigli na obuci.

Ranije u četvrtak, Belgija je potvrdila da će poslati dva lovca F-16 i 50 trenažera u Dansku između marta i septembra kako bi podržala obuku ukrajinskih pilota.

Osim u SAD, piloti će proći obuku F-16 u Rumuniji, Danskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Holandija i Norveška su se takođe ranije dogovorile da obezbede sopstvene avione za jačanje borbene sposobnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Kakav bi uticaj imali borbeni avioni F-16 na ukrajinski vazdušni front

Kijevski saveznici se nadaju da avion F-16 može da potisne ruske avione dalje od linija fronta, da efikasnije gađa ruske radare i da ulovi više ruskih krstarećih raketa.

belgijski f 16
belgijski f 16

Zapadni vojni zvaničnici i stručnjaci kažu da dodavanje F-16 ukrajinskom vazduhoplovstvu neće dramatično promeniti tok rata.

Svakako, F-16, ukoliko preživi, će na duge staze pomoći Kijevu da se integriše sa zapadnim vojnim sistemima i odmakne se od oslanjanja na hardver proizveden u Rusiji.

F-16 će ​​omogućiti ukrajinskoj vojsci da efikasnije integriše zapadno oružje. Jedan primer je raketa srednjeg dometa AIM-120, koju Ukrajina sada koristi samo za lansiranje sa zemlje, ali koja će im ukoliko dobiju diplome, biti dostupna za upotrebu vazduh-vazduh.

Najveća prednost novih raketa AMRAAM C i D je u tome što mogu da napadnu ciljeve izvan vizuelnog dometa, ali što je još važnije, to su rakete za pucaj i zaboravi, sistem koji ne zahteva dodatnu spoljnu intervenciju nakon lansiranja, a pilot može udalji se čim je lansirao projektil.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

f 16 c blok 52

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
Karakteristike F-16

2 KOMENTARA

  1. Ова прича око Ф-16 је смешна. ’99, у току бомбардовања СРЈ, слободно су могли да лете само захваљујући великој бројности, и чињеници да су АВАКС-и константно тражили сигнале наших радара, због чега су исти ретко укључивани. Да су услови били нешто равноправнији, не би то ишло баш тако глатко. Неспорно је да је Ф-16 респектабилна машина, али очекивати да тај апарат Русима направи проблем је смешно. Верујем да Руси само чекају да то дође на тло Украјине, па да га претворе у гомилу крша.

    • Неће то бити тако лако оборити га јер он делује издалека и то веома брзо, па зато није ни смехшно него је веома озбиљно. Но ипак то неће победити Русе, а даће им драгоцено искуство.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave