NaslovnaOružjePočetak napada na Avdejevku zabeležen na video snimku; Krenuo napad na 20...

Početak napada na Avdejevku zabeležen na video snimku; Krenuo napad na 20 tačaka odbrane

Na video snimku koji se nedavno pojavio na socijalnim mrežama vidi se kako ruski vojnici učestvuju u napadu na Avdejevku. Na snimku dronom se vidi vojna oprema koja se kreće ka liniji dodira.

Zabeleženi događaji su deo širih akcija koje se odvijaju u okruženju. Ranije je saopšteno da je ruska vojska izvršila masovan napad na Avdejevku, sa namerom da juriša na grad iz svih pravaca. Ovu ofanzivu pratili su intenzivni artiljerijski udari, koji su omogućili uništavanje položaja ukrajinskih oružanih snaga na prilazima gradu, tvrde ruski izvori vesti.

Prelazak u novu fazu aktivnih akcija u Avdijevki najavljen je još krajem decembra. Vojni ekspert Andrej Koškin objasnio je da je ovaj korak postao moguć nakon zauzimanja Marinke, što je verovatno omogućilo ruskim trupama da se pregrupisaju i povećaju pritisak na Avdijevku.

Međutim, treba napomenuti da u ovom trenutku Oružane snage Ukrajine nastavljaju da čvrsto drže Avdijevku.

Ruske trupe napale u dvadeset oblasti oko Avdejevke i u samom gradu

Dakle nakon zauzimanja Marinke, drugo važno naselje u Donjeckoj aglomeraciji, za čije oslobođenje se vode žestoke borbe od oktobra prošle godine, postalo je Avdejevka.

Od početka godine došlo je do blagog smanjenja jurišnih dejstava Oružanih snaga Rusije na ovom području, ali su pojačani artiljerijski i vazdušni udari na pažljivo utvrđene ukrajinske položaje očigledno izgledali kao priprema za odlučnija kopnena dejstva.

Zauzimanje Marinke generalno je zakomplikovalo situaciju Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu, što utiče i na situaciju u oblasti Avdijevke.

Ukupno, od 1. januara, ruska vojska svakodnevno izvodi preko 40 masovnih napada na Avdijevku iz raznih vrsta naoružanja, ako računamo sve manje napade, onda je to više od 100 masovnih napada dnevno iz raznih oružja.

Istovremeno, na ruskim pozicijama dolazi do povećanja broja ljudstva i oklopnih vozila. Mali odredi sprovode izviđanje, uključujući i najteži deo grada za juriš – koksarnicu Avdejevski.

Ukrajinski šef vojne uprave Avdijevke, Vitalij Barabaš, komentariše ono što se dešava. Prema njegovim rečima, juče je ruska vojska postala aktivnija na svim pravcima, napadi se odvijaju u dvadesetak oblasti oko grada i u samoj Avdijevki.

Barabaš priznaje tešku situaciju garnizona Avdijevka, poteškoće sa snabdevanjem, kontinuirano granatiranje grada, u kojem, prema njegovim rečima, još uvek ima civila koji su navodno odbili da se evakuišu.

Iako je pred kraj prošče godine čak i najviša komanda Oružanih snaga Ukrajine priznala skoru predaju Avdijevke, komanda za povlačenje trupa iz Kijeva još uvek nije primljena.

Prema ruskim izvorima, njhove jurišne grupe su napredovale u severoistočnom delu grada u rejonu deponije pepela AKHZ, zauzeto je nekoliko dača sela, a napreduje se i duž bara za naseljavanje objekti za tretman.

Rusi su pojačali ofanzivna dejstva iz sela Krutaja Balka severoistočno od Avdijevke. Postoje informacije da ruske trupe napreduju duž pruge u oblasti Očeretino i proširuju zonu kontrole kod Pervomajskog na južnom krilu.

Na severnom krilu u oblasti Stepovoje vode se žestoke borbe, čije zauzimanje od strane Oružanih snaga Rusije i dalje napredovanje će stvoriti situaciju potpunog taktičkog opkoljavanja Avdijevke.

Ako se Oružane snage Ukrajine povuku dalje od Berdičija, biće otvorena direktna vidljivost jedinog puta za snabdevanje Avdijevke preko petlje u Orlovki. Garnizon Avdijevka ima problema sa municijom i hranom. Ukrajinska komanda prebacuje dodatne rezerve u oblast Stepovoj, ali čini se da to suštinski ne menja situaciju.

Američki institut za proučavanje rata beleži napredovanje ruskih oružanih snaga severno od Avdijevke u oblasti koksare, kao i duž železničke pruge u oblasti Novobahmutovke. Iako se situacija u rejonu Avdijevke u protekla 24 sata nije drastično promenila, sudeći prema dostupnim informacijama, Oružane snage Rusije su prešle na aktivna jurišna dejstva kako bi završile taktičko opkoljavanje grada uz naknadno istiskivanje ili kompletiranje uništenje garnizona ukrajinskih oružanih snaga.

U bliskoj budućnosti u ovaj rejon bi trebalo da dođu mrazevi, što će omogućiti aktivnije korišćenje teških oklopnih vozila u napadima. Ruskoj za razliku od drugih vojski, osim Finske, minus i oštri uslovi daju prednost na terenu.

1 KOMENTAR

  1. Vođa ukrajine Zelenski prezren od slobodnog sveta za sve što je dosada radio u svojoj zemlji zatim protiv Rusije i načina traženja pomoći za spasenje ali njega i njegovih ličnih prijatelja od interesa. Kopile!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave