NaslovnaNovostiOprez: Poljska će uskoro dobiti lovce F-35 sposobne da nose nuklearno oružje

Oprez: Poljska će uskoro dobiti lovce F-35 sposobne da nose nuklearno oružje

Za samo dve godine Varšava će dobiti američke avione F-35 sa savremenim softverom TR-3, koji će moći da nose nuklearno oružje. Kontrolni letovi višenamenskih lovaca trenutno se odvijaju u vazdušnim bazama američkog vazduhoplovstva i mornarice.

Očekuje se da će prva serija modernizovanih lovaca pete generacije biti na raspolaganju Varšavi već u januaru 2026. Planirano je da budu stacionirani u vazduhoplovnoj bazi u Laški. Poljska će godinu dana kasnije dobiti drugu seriju lovaca F-35 sa modernim softverom. Biće bazirani na aerodromu u Svidvinu.

F-35 baca B-61-12 bombu

Američka korporacija Lockheed Martin, proizvođač lovaca pete generacije, obaveštava da će letelice namenjene Poljskoj biti gotova sredinom sledeće godine. Međutim, tek na leto 2024. godine, piloti poljskog vazduhoplovstva počeće obuku za letenje avionima F-35 u inostranstvu.

Napominjemo da modernizacija lovaca pete generacije F-35 za Poljsku predviđa mogućnost da ovi lovci nose nuklearnu bombu B61-12. Trenutno je upravo bomba B61-12 glavno oružje američkih strateških nuklearnih snaga. Vojni stručnjaci naglašavaju da je B61-12 modifikacija nuklearnog oružja razvijenog šezdesetih godina prošlog veka.

Dodajmo da Poljska poslednjih godina, a posebno nakon eskalacije sukoba u Ukrajini, svim silama nastoji da poveća borbenu moć svoje vojske kupovinom opreme i naoružanja po različitim zemljama sveta, prvenstveno SAD.

B61 nuklearna bomba

B61 je grupa nuklearnih bombi stvorenih 1960-ih i testiranih u podzemnim nuklearnim eksperimentima u Nevadi. Tokom godina razvijeno je oko dvanaest varijanti bombe, od kojih je većina stavljena van upotrebe tokom godina.

U evropskim zemljama, uključujući Holandiju, Belgiju, Nemačku, Italiju i Tursku, nalazi se oko 100 američkih nuklearnih gravitacionih bombi B61.

Iako SAD poseduju bombe B61, posade iz zemalja NATO-a gde se bombe čuvaju obučene su da ih utovare i transportuju.

Dugo vremena, zagovornici kontrole naoružanja tvrde da bomba B61 više nije vojno od pomoći i da je treba ukloniti iz Evrope.

Ideja je na kraju potpuno napuštena nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom 2014. B61-12 je najnovija verzija serije B61 nuklearnih bombi koje se mogu baciti iz aviona.

B61-12 je dizajniran da unapredi nuklearne sposobnosti američkog vazduhoplovstva i drugih savezničkih nacija. Bomba se može lansirati sa različitih vazdušnih platformi, uključujući B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 i B-21.

B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA
B61 NUKLEARNA TAKTIČKA BOMBA

Ista Federacija američkih naučnika (FAS) objavila je izveštaj 3. aprila, koji je uključivao fotografiju nuklearne bombe Sjedinjenih Država smeštene u holandskoj vazdušnoj bazi za koju se veruje da je oštećena.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A
F-35A

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

3 KOMENTARA

  1. Кога ће Пољаци да нападну тј. од кога да се одбране атомском бомбом?

  2. Ови Амери су веће зло од Хитлера пет пута – додуше и он је био близу тога да постане зло као и они – измаче му време за прављење атомске ‘за длаку’ – на сву срећу!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave