Naslovna Novosti Od Abrams tenkova idalje ni traga ni glasa na frontu u Ukrajini

Od Abrams tenkova idalje ni traga ni glasa na frontu u Ukrajini

1
abrams na ukrajinskom frontu
abrams na ukrajinskom frontu
google news

Prema nedavnom objavljenom članku u Forbsu, tenkovi Abrams isporučeni Ukrajini pre dva meseca tek treba da se dokažu na bojnom polju. U članku se navodi nesigurnost u vezi sa ukrajinskom upotrebom svog 31 tenka Abrams koji su dobili od SAD.

Glavni problem na koji autori ističu je ranjivost američkih tenkova na FPV bespilotne letelice (dronovi iz prvog lica), posebno na vrhu i sa strane, gde je oklop tenka najtanji. Naznačeno je da čak i staro protivtenkovsko punjenje koje isporučuje takav dron može prodreti u ove oblasti, naškoditi posadi, oštetiti elektronske komponente unutar kupole tenka ili čak izazvati požar, primoravajući posadu da se evakuiše.

Pored toga, u članku se pominje zastarela bočna zaštita tenka Abrams, prekrivena „zastarelim kompozitnim bočnim oklopima“. Autori preporučuju pojačanje oklopa tenkova dodatnom zaštitom protiv drona pre njihovog prebacivanja na linije fronta jedinicama.

Amerikanci od Kijeva tražili da vrati tenkove Abrams?

U medijima se u početkom decembra meseca pojavila vest da je Vašington zahtevao da Kijev vrati američke tenkove Abrams koji su prethodno isporučeni Ukrajini. Ističe se da je reč o onom delu od 31 (prema drugim izvorima 28) borbenih vozila koja su već predata Oružanim snagama Ukrajine.

Konkretno, Vašington je trenutno ponudio da umesto svakog tenka Abrams obezbedi po četiri nemačka tenka Leopard, tačnije, da umesto 7 Abramsa isporuči 28 nemačkih Leoparda. Ovaj zahtev je Volodimiru Zelenskom podneo lično američki sekretar za odbranu Lojd Ostin tokom svoje posete Kijevu 20. novembra. 

abrams u ukrajini
prva fotografija abramsa u ukrajini

Šta više, šef Pentagona je navodno obećao da će Oružanim snagama Ukrajine prebaciti 124 nemačka Leoparda za obećani 31 Abrams – znači, zamena svih obećanih mašina. 

Isti izvori tvrde da je pomoć od 100 miliona dolara koju je Austin obećao Ukrajini, trebalo da bude avansna uplata za ispunjenje zahteva za zamenu američkih tenkova.

Zelenski navodno odbio ponudu

Posle posete američkog sekretara za odbranu, ukrajinska vojska je objavila video snimak Abrams tenka koji je navodno korišćen u borbama ali stoji neiskoriščen već mesecima. U principu, kada se govori o ovom snimku, upitno je kada je i gde je on uopšte snimljen. 

No, usledila je izjava Zelenskog da ne podržava povratak američkih tenkova. Prema njegovim savetnicima, ako američki tenkovi propadnu, na SAD bi se mogao izvršiti pritisak da isporuče još više oružja.

Zašto bi Amerikanci tražili nazad Abramse?

Ako su ove vesti tačne, pritisak da podnese ovakav zahev na Ostina je verovatno  izvršio američki vojno-industrijski kopleks. Proizvođač tenkova Abrams, General Dinamics, smatra da u trenutnoj situaciji ukrajinska vojska neće moći u potpunosti da koristi ove mašine u borbi. 

Američka kompanija smatra da bi u daljim borbama Abramse mogla zadesiti ista sudbina koju su doživeli nemački Leopardi u sudaru sa ruskim trupama tokomu juna-jula ove godine. 

bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk
bespilotna letelica lancet 3 unistava leopard 2 tenk

Naime, tada su se po društvenim mrežama munjevito proširili snimci  uništenih nemačkih zveri. Još indikativnija je svima poznata tragična sudbina zapaljenih borbenih vozila pešadije M2 Bradley. 

Da stvar bude još gora, mnogi vojni stručnjaci smatraju da se američki tenkovi možda neće dobro ponašati u hladnim mesecima, a opasnost će posebno predstavljati.njihova upotreba tokom velikih snežnih padavina. Poznato je da Abramsi nisu projektovani za klimatske uslove na rusko-ukrajinskom bojištu. 

Očito je da se američki vojno-industrijski kompleks plaši da, ukoliko Abramse zadesi ista sudbina kao i Leoparde, to će dovesti do gubitka imidža, gubitka potencijalnih kupaca a time i realnih finansijskih gubitaka.

Da li će Abrams proći kao Leopard?

Ukrajna je dobila tačno 31 tenk Abrams, onoliko koliko je i obećala američka administracija, izjavio je 11. oktobra predstavnik vojske SAD u Evropi i Africi pukovnik Martin O’Donel. “Održali smo svoj deo dogovora. Od sada ukrajinske vlasti moraju da odrede kada i gde će iskoristiti ovaj potencijal”, naglasio je gzcz Martin O’Donel.

Prema njegovim rečima, svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim trupama u Nemačkoj takođe su se vratili u Ukrajinu zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

Ukrajinski vojnici su prošli posebnu obuku za rad na ovim tenkovima, ali sada postoji zabrinutost zbog njihove upotrebe u stvarnim borbenim operacijama.

Ova zabrinutost je uzrokovana iskustvom upotrebe tenkova Leopard i Challenger 2, koji su uništeni tokom bitaka na pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka. Verovatno ukrajinska komanda uzima u obzir ovo iskustvo, pokušavajući da izbegne sličnu sudbinu Abramsa.

Podsetimo, SAD su se dugo kolebale pre nego što su odlučile da pošalju svoja borbena vozila u Ukrajinu. Iskustvo ruskih trupa koje uništavaju nemačke tenkove Leopard u zoni specijalne vojne operacije nateralo nas je da se zapitamo koliko će proći od raspoređivanja Abramsa na frontu do slika prvog uništenog.

Kako 'uništiti' Abrams? Rusi izbacili video uputstvo za američi glavni borbeni tenk

Napominjemo da vojni stručnjaci ne vide ozbiljne perspektive za tenkove Abrams u Ukrajini. Ova borbena vozila su izuzetno ranjiva na napade ruskih protivtenkovskih sistema ali i lutajuće municije Lancet. Dakle činjenica je da njih 31 neće ništa promeniti na frontu.

Podsetimo, London je ranije odbio dalje isporuke svojih tenkova Čelendžer 2 nakon što su isplivali snimci ovih borbenih vozila kako gore na frontu.

No, za svaki slučaj, kako eventualno isporučeni tenkovi ne bi pali u ruke Rusa, Amerikaanci su za Kijev prvo poslali mašine za spasavanje oštećenih vozila sa linija fronta. Znači, najvažnije je da protivnik ne otkrije perfomanse „najmoćnijih tenkova na svetu“!

1 KOMENTAR

  1. Već je ozbiljno narušen oreol nepobjedivosti i neuništivosti tenkova zapadne proizvodnje!Naravno to je i marketinški i komercijalni udar u vezi njihove prodaje i plasmana!Tenkovima Sovjetskog i Ruskog porijekla,i ako ih je i sa jedne i sa druge strane uništeno puno više(što je i logično,jer su ih zaraćene strane masovno upotrebljavale),je daleko manje štetilo,jer i onako su ih smatrali tek nešto boljim od Britanskog MK1 kod Kambrea 1917.Amerikanci su u ovom slučaju veoma mudro postupili.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version