Naslovna Novosti Kako spasti američki tenk Abrams od Rusa?

Kako spasti američki tenk Abrams od Rusa?

19
remontno evakuaciono vozilo m984a4 „hemtt vojske ukrajine. septembra 2022. ukrajina. kadar iz videa 22teror bataljon22
remontno evakuaciono vozilo m984a4 „hemtt vojske ukrajine. septembra 2022. ukrajina. kadar iz videa 22teror bataljon22
google news

Priče o isporuci američkih Abramsa Ukrajini kolaju medijima već mesecima. No, činjenica je da njih na frontu još nema. Nakon katastrofalnih poraza Bredlija i nemačkih i francuskih tenkova i borbenih vozila, pitanje je da li će i kada oni uopšte stići do Ukrajine.

No, za svaki slučaj, kako eventualno isporučeni tenkovi ne bi pali u ruke Rusa, Amerikaanci su za Kijev prvo poslali –  mašine za spasavanje oštećenih vozila sa linija fronta!! Znači, najvanije je da protivnik ne otkrije perfomanse „najmoćnijih tenkova na svetu“!

m88a2 herkules
m88a2 herkules

Američki predsednik Džozef Bajden je još 25. januara 2023. godine najavio da će kao deo paketa pomoći Kijevu u vrednosti od 400 miliona dolara, Sjedinjene Američke Države uz 31 glavni borbeni tenk Abrams, uključiti i 8 vozila za spasavanje teške opreme M88 „Hercules“ (Combat Utiliti Lifting Ektraction Sistem).

Očekivalo se da će ARV M88A2 „Hercules“, inače standardna teška vozila za spasavanje američke vojne tehnike, prvenstveno služiti da spreče da tenkovi Abrams ne padnu u ruske ruke. „Herkules“ je, naime, bio namenjen za izvlačenje onesposobljenih tenkova na sigurnu poziciju. Pored svoje primarne funkcije – vuče oštećenih tenkova, mogao se koristiti za uspravljanje prevrnutih teških borbenih vozila, izvlačenje iz blata i snaga ili sa prepreka na kojima su se zaglavila.

Prvi snimci ovih radnih vozila sa ukrajinskim vojnicima objavljeni su na društvenim mrežama 1. februara 2023, u grupi „SuperNova“. No, isto tako je moguće i da je snimak bio napravljen i ranije, tokom ukrajinskih vojnih vežbi u nekoj od evropskih zemalja.

„Herkules“ je inače neophodan za obnavljanje operativnosti i tehničku podršku savremenim tenkovskim trupama. Ova specijalizovana mašina je namenjena za održavanje vozila mase do 70 tona.

Treba napomenuti da su Sjedinjene Države u decembru prošle godine naručile proizvodnju 38 vozila M88A2 „Hercules“ i za Poljsku.

M88A2 „Hercules“ je napredna varijanta starijeg M88 ARV. Posadu čine 3 vojnika. Ključna karakteristika M88A2, u poređenju sa prethodnikom M88A1 ARV, je veća snaga motora, poboljšan električni sistem, naknadno ugrađen hidraulički sistem i strela krana. Ove izmene su sprovedene kako bi se obezbedila vuča glavnih borbenih tenkova Abrams M1A2.

hemtt m1120a4 in b kit configuration
hemtt m1120a4 in b kit configuration

Inače, Ukrajina je u septembru 2022. godine dobila i 22 „teška taktička kamiona proširene mobilnosti“ (Heavy Expanded Mobility Tactical Truck, HEMTT)  M984A4 ARV. Ova vozila za izvlačenje tehnike prvi put su demonstrirana i snimljena na jugu zemlje, u Hersonskoj oblasti, 14. septembra 2022. Video snimak M984A4 objavili su beloruski dobrovoljci iz jedinice „Bataljon Teror“. 

Prvi „teški taktički kamion poboljšane mobilnosti“ 8×8 „HEMTT“ M977 ušao je u službu američke vojske još 1982. godine. Do sredine 2019, „Oshkosh Defense“ (Oškoš, Viskonsin) je proizveo oko 35.000 HEMTT u različitim konfiguracijama, od kojih je oko 13.000 modifikovano.

Trenutne varijante uz oznaku imaju sufiks A4. Model M984A4 pokreće  Caterpillar® C15 od 500 KS.  Standardna oprema uključuje dvobrzinsku dizalicu nosivosti 27.240 kg. Na „HEMTT” su ugrađeni sistem za podizanje vozila nosivosti 11.340 kg i dizalica nosivosti 6350 kg.

Takođe, Nemačka je 13. jula 2022. planirala da iz skladišta Bundesvera izdvoji 12 oklopnih remontno-evakuacionih vozila „Bergepanzer 2“ i prebaci ih u Ukrajinu. No, pokazalo se da „Bergepanceri“ nisu uspeli da spasu pad reputacije do tada popularnih „Leoparda“.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard masakrirani u pravcu zaporozja

Čitava priča o savremenim zapadnim tenkovima neodoljivo budi asocijacije na Drugi svetski rat. Name, na Zapadu, posebno u SAD, pažnja je usmerena na elektroniku, vezu i naoružanje (top) ali, prvenstveno, na zaštitu i komfor posade. Upravo u Ukrajini videli smo da snažan napredni oklop uglavnom spasava posadu ali ne i tenk.

Ukoliko je onesposobljen (dovoljno je oštetiti gusenice), posada napušta tenk i povlači se u pozadinu. Situacija slična sa famoznim nemačkim Tigrovima i Panterima: komplikovana mašina nije dozvoljavala popravku na terenu a ukupna masa, zbog snažnog oklopa, dovodila je do zaglavljivanja u blatu i snegu.

bergerpanzer 2
bergerpanzer 2

Ništa manje nije bila važna ni potrošnja goriva – dopuna pod ruskim granatama je bila nemoguća. Tako su Nemci, usled kvarova ili zaglavljivanja, napuštali tenkove i (sa manje ili više uspeha) povlačili se pod zaštitu pešadije. Naravno, i tada, kao i sada, postoji/postojalo je i efikasnije rešenje da vozilo ne padne u ruke neprijatelja – uništiti ga pre evakuacije. Skupa cena zaštite i luksuza….

19 KOMENTARA

  1. “Igrajte” se još malo rata, i promocije ratne tehnike, dok Rusija ne stavi u punu borbenu gotovost svoj nuklearni potencijal, a onda će izgoretivi Leopardi i Abramsi, avioni F16, cela Ukrajina, i na kraju cela “kugla”!!!

  2. Ta vrsta oklopnih vozila u borbenim i mirnodopskim uslovima za sve armije svega se stručno klasifikuju kao TENKOVI ZA IZVLAČENJE.
    Namena im je izvlačenje, teglenje, evakuacija pokvarene ili oštećene tehnike, vađenje/ubacivanje pogonskih agregata ili drugih sklopova borbenih i neborbenih vozila…
    Motori su im jači sa pojačanom transmisijom, kvačilom i koriste sistem koturova kao i hidraulične dizalice za obavljanje namenskih zadataka.

  3. САМО НЕК ШТАМПАЈУ ДОЛАРЕ И ОНАКО АМЕРИКАНЦИМА ИДЕ ПОНОВО РЕЦЕСИЈА И ТО СМРТОНОСНА ОВАЈ ПУТ И ОНЕ ПРВЕ ПАРЕ БАЦИЛИ СУ НА ВОЛСТРИТ И СВЕ ПРОЈЕБАЛИ САД ИМ ОСТАЈЕ ЈЕДИНО ДА ИЗАЗОВУ ТРЕЋИ СВ.РАТ ШТО ОЧАЈНИЧКИ ПОКУШАВАЈУ КО НИЈЕ СКАПИРАО

  4. MA KOJI TENKOVI ,,ABRAMS,, TO NEĆE NI DOĆI DO RUSKIH TENKOVA SE VEĆ ĆE BITI POGODJEN DRONOM ,,LANSET,, DOVOLJNO DA MU POKIDA GUSENICE. I KO ĆE DA IZVUČE POSLE ABRAMSA, I TO VOZILO ĆE BITI POGODJENO. UKRAJINCI IMAJU PROBLEM DA NADJU POSADE ZA OBUKU JER NIKO NEĆE DA BUDE GLINENI GOLUB U TENKU A JOŠ GORE JE U OKLOPNOM VOZILU. TI TENKOVI NEĆE NI STIĆI DO NAJNOVIJIH RUSKIH T-90 JER SU ONI U ZADNJOJ LINIJI ODBRANE A PRE TOGA SU UKOPANI U ZEMLJU STARI RUSKI T-60 PA ISPRED NJIH BETONSKE PROTIV ZAPREKE SE ISPRED MINSKA POLJA. PA STVARNO KO BI UŠAO U TENK I KRENU NA SVE TO. NIKO NORMALAN.

  5. Taman sam se nadao da će Rusi uništiti ove tenkove pre nego dođu na front, a sad novi izazov, oteraj tenak za Moskvu! Ako otvore kladionicu, ja bi se kladio da će oterati potpuno ispravan, stavljam odmah 1000 dinara na kvotu 50!!! Ovo svakako nije rat, već ruska zajebancija zapada i svih nas ostalih koji se nerviralo!!!

  6. Па какви репутацију је стекао и фамозни F35 па без обзира на то га купују к’о кесу грисина. Ал’ добро нису баш ни западњаци из колевки демократија имуни на “зелембаће”. Треба се обезбедити за старос’ , па деца на школовању на Харвардима, Оксфордима, МИТовима и сличним “буџевинама” од фалултета, вероватно коштају охо хо. Није Локиду тешко да одвоји разне свотице за куповину њиховог “несавршеног савршенства”. Прво купиш нешто што од “пелена” има великих проблема а касније и одржавање је вероватно папрено тако да мало свотица ” зелембаћа” за нечији џеп је сасвим прихватљива опција. А наравно није само Локид тај који треба да ували робу, ту су Абрамси, Леопарди, Бредлији списак је поприлично дугачак

    • Bitno da Rusi ne uvaljuju svoje polu-proizvode nikome 🙂 Pogotovo one srednje-žalosne krševe od MiG-35, koji su toliko “dobri” da ih ni RuAF ne želi. A S-400 je toliko super-tajan i moćan PVO sistem da su ga izvezli Turskoj, državi koja je dokazana veteran NATO članica još od 60ih i koja je bila istorijski neprijatelj Rusije u više navrata u zadnjih 150 godina. Amerikanci nisu gadljivi na pare, a Rusi su još manje gadljivi na pare, i svoju rođenu majku bi prodali za šaku dolara/rubalja.

  7. A ako se i Abrams pokaže kao Leopard ? Dali treba rizikovati planetarnu reputaciju istog? Ipak su ovde Rusi koji (možda) imaju i neki “kec u rukavu” za mister Abramsa.

  8. Треба га продати Пољацима као старо гвожђе, пре него што их Руси не униште и пошаљу на рециклажу у
    своје фабрике !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version