Naslovna Novosti Volodimir Zelenski: Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu, spremni su za raspoređivanje...

Volodimir Zelenski: Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu, spremni su za raspoređivanje na front

2
tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.
tenkovi m1 abrams 1. konjičke divizije pucaju tokom vežbe nato a atlantic resolve u letoniji.
google news

Izvori iz Ministarstva odbrane SAD izvestili su da su prvi američki tenkovi Abrams već isporučeni Ukrajini, informacije je potvrdio i sam predsednik Zelenski.

Ukrajinske tenkove Abrams M1A1 u Ukrajini ćemo videti već u septembrunajavilo je izdanje Politiko, još u julu mesecu. Sada saznajemo da je najverovatnije u subotu Ukrajini isporučena prva partija američkih tenkova Abrams.

Ukupno je prevezeno 10 borbenih vozila, u osnovi dva voda tenkova, prema konceptu NATO-a. Ova isporuka je postala deo vojne pomoći Ukrajini iz Sjedinjenih Država, kako je ranije objavljeno.

Reč je o Abrams starijoj verziji M1A1 u zalihama američke vojske iz osamdesetih godina. Ukupno, SAD su izrazile nameru da Ukrajini isporuče 31 Abrams. U početku su Amerikanci nameravali da isporuče Abrams M1A2. Međutim, čak bi i ove verzije bile isporučene bez kompleta oklopa sa osiromašenim uranijumom. Na kraju je izabrana stara verzija M1A1.

Prema ukrajinskim izvorima, isporuka je navodno izvršena železnicom. Važno je napomenuti da je uz tenkove Ukrajini isporučena i serija od 1.000 komada municije sa osiromašenim uranijumom, koju su takođe ranije obećale SAD.

Municija sa osiromašenim uranijumom je poznata po svojoj visokoj penetraciji, što je čini posebno efikasnom protiv oklopnih ciljeva, uključujući tenkove i utvrđene strukture. Međutim, stručnjaci smatraju da elementi takve municije mogu naneti štetu životnoj sredini i zdravlju ljudi.

abrams m1
abrams m1

M1 Abrams će povećati ukrajinski tenkovski arsenal u nadi da će napredovati i na kraju osloboditi teritoriju koju drži Rusija u istočnim i južnim regionima Ukrajine.

Međutim, upotreba tenkova ostaje nepoznata, s obzirom na lekcije koje su Ukrajinci naučili, posebno u prve dve nedelje kontraofanzive, kada su izgubili značajan broj zapadnih oklopnih vozila (neki zapadni izvori veruju da je čak 30% sistema naoružanja potpuno ili delimično – uništeno).

unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli
unistena oklopna vozila ukrajinske vojske u rejonu naselja. rabotino u pravcu zaporozja ukljucujuci tenkove leopard i borbena vozila pesadije bredli

Promenu taktike priznao je i šef ukrajinske vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov. Ako jednostavno pošalju tenkove na prve linije da pokušaju da probiju rusku odbranu, rekao je general Kirilo Budanov u prošlonedeljnom intervjuu, onda „neće dugo preživeti na bojnom polju. Oni se moraju koristiti u novim inovativnim operacijama, ali veoma dobro pripremljeni”.

Američka odluka da donira tenkove Abrams otključala je nemački dogovor da prebaci nekoliko desetina nemačkih tenkova Leopard 2, korak koji Berlin nije hteo da preduzme bez slične obaveze Sjedinjenih Država.

Britanija je na proleće preuzela isporuku najmanje 14 svojih tenkova Challenger 2, od kojih su već dva vizuelno potvrđeno uništena.

Ukrajina je izjavila da joj je potrebno najmanje 300 zapadnih tenkova za kontraofanzivu, ali je do sada dobila samo polovinu tog broja. U realnosti, veliko pitanje je da li je i 300 dovoljno, sobzirom na dosadašnji učinak ovih starijih zapadnih sistema naoružanja na frontu.

Očekuje se da će preostalih dvadeset borbenih vozila biti prebačeno u Ukrajinu u narednih mesec dana.

Posade tenkova T-90M ‘Proboj’ se odavno spremaju za susret sa Abramsom

Ruske tenkovske posade se spremaju da dočekaju američke tenkove. Na poligonu u pozadinskoj zoni Severnog vojnog okruga, posade T-90M „Proboj“ proučavaju slabe tačke budućeg neprijatelja i usavršavaju veštine upravljanja vojnim vozilima.

Posade tenkova T-90M „Proriv“ Centralnog vojnog okruga uče da se bore sa najnovijim tenkovima zapadne proizvodnje. Instruktori podučavaju vojno osoblje taktičkim tehnikama i karakteristikama borbe sa neprijateljskim borbenim vozilima. 

posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom
posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa abramsom

Tobdžije i komandanti tenkova obučavaju se za određivanje cilja i gađanje ciljeva iz topa 125 mm i protivavionskih mitraljeza 7,62 mm na udaljenosti do 4 km, vozači mehaničari usavršavaju kontrolu nad borbenim vozilom – detalji su ruskog resora odbrane.

Očigledno, pre dolaska Abramsa u redove Oružane snage Ukrajine, vojna lica Oružanih snaga RF će nastojati da budu spremna za borbu protiv njih.

Rusi pripremili i Kornet, rakete koje probijaju svaki oklopni sistem

Ruska Federacija zvanično stvara posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice će biti obučene da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova. Oni će posebno biti opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

kornet-em
kornet-em

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama Vihr i Ataka. 

Mango

Tenkove može onesposobiti i granate Mango kalibra 125 mm, bez obzira na ugao pogotka, tenk će biti uništen ako projektil pogodi njegov prednji ili bočni oklop.

Mango je napravljena za napad na neprijateljske tenkove, samohodnu artiljeriju i druge jako utvrđene ciljeve. Rusija je 2019. godine predstavila projektil Mango-M sa poboljšanim karakteristikama probijanja oklopa.

Vikhr

Fabrika vatrenog oružja Kalašnjikov proizvela je raketu Vikhr-M za jurišni helikopter Ka-52. Rakete imaju domet udara od 800-10.000 metara i maksimalnu brzinu od 610 metara u sekundi. 9K121 Vikhr može da probije 750 mm homogenog reaktivnog oklopa.

Ataka

Protivtenkovska raketa Ataka je namenjena da uništi neprijateljski oklop, trupe, bunkere, instalacije protivvazdušne odbrane i druge ciljeve. Projektantski biro za mašinsko inženjerstvo Kolomna je konstruisao raketu, koju je fabrika Degtjarev masovno proizvodila. Sa nadograđenom bojevom glavom, Ataka može da ubrza do 550 m/s.

2 KOMENTARA

  1. Možete sve da im date ne vredi….balvani balvani….Rusi ih razvalili neće im pasti na pamet generacijama da dignu ruku na Ruse

  2. Руској војсци помаже Бог. Неонацистима на челу с’оним кукумавчем одмажу богом дани,без обзира што ће добијати “Абрахамсе”, “Леопарде”, “Ф-16″( ‘Летећи мртвачки сандук’),касетну муницију и остало “НАТО”- наоружање !Време ради за војску Русије ,јер је војска Украјине већ једном ногом у гробу ,а њено време тек долази!

    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version