Naslovna Novosti Prve slike tenkova M1A1 Abrams ukrajinskih oružanih snaga: da li su zaista...

Prve slike tenkova M1A1 Abrams ukrajinskih oružanih snaga: da li su zaista bili raspoređeni na frontu?

3
tenk abrams u ukrajini
tenk abrams u ukrajini
google news

Nekoliko vojnih analitičara sugeriše da je jedan od tenkova M1A1 Abrams, koje su SAD isporučile Ukrajini, primećen u blizini grada Kupijanska. Ovu izjavu potkrepljuje i fotografija koja prati ovu informaciju, a koja je navodno snimljena na pomenutom području.

Uprkos nedostatku dokaza (bez slika na društvenim mrežama ništa ne dokazuje), sasvim je verovatno da bi ukrajinska vojska mogla da rasporedi M1A1 Abrams koje je isporučio SAD blizu linije fronta.

Informacije koje se pojavljuju na društvenim mrežama niti potvrđuju niti demantuju navodno „prisustvo tenka u Kupijansku“, što ukazuje da se ova mogućnost tretira sa dosta rezerve.

Prema rečima ruskog blogera Rožina, ako se ova glasina ispostavi da je tačna, to će sigurno pokrenuti sveopšti lov na američke tenkove među ruskom vojskom na ukrajinskom frontu.

Nakon isporuke američkih tenkova, Kijev je izabrao da ne daje previše informacija o njihovoj upotrebi na frontu. Međutim, u cilju propagande ipak su objavili početkom novembra prvu fotografiju Abramsa na ukrajinskom tlu.

abrams u ukrajini
prva fotografija abramsa u ukrajini

Da li je Ukrajina poslala tenkove Abrams na ratište ili ne?

Mnogi zapadni vojni eksperti spekulišu da je odluka doneta u vrhu ukrajinskih oružanih snaga da se ti tenkovi ne raspoređuju na front, jer su se njihovi rezultati u zimskim borbama pokazali katastrofalnim, nakon čega su naširoko ismevani na internetu.

Američko izdanje Biznis Insajder objavilo je nedavno da, iako su Sjedinjene Države isporučile tenkove Abrams M1A1 Ukrajini već neko vreme, ukrajinska vojska ih još nije koristila u borbi.

„Pošto je front stabilan, verovatno je da Ukrajinci drže američke tenkove Abrams M1A1 u rezervi“, rekao je Mark Kansijen, stručnjak američkog Centra za strateške i međunarodne studije.

Takođe, penzionisani američki pukovnik koji je služio u marincima navodi kako su “američki tenkovi bili uključeni u istu grupu kao i ranije isporučena borbena vozila pešadije M2 Bredli, ali da bi korišćenje ove kombinacije bilo neefikasno u trenutnim vremenskim uslovima, jer se bolje ponašaju leti.”

abrams na snegu
abrams na snegu

Opšti zaključak je bio da se ovi tenkovi čuvaju za još jednu kontraofanzivu koja će se održati u proleće 2024. godine, za koju se navodi da se planira.

Takođe postoji mogućnost da su ukrajinski generali odlučili da rasporede nekoliko tenkova Abrams u blizini linije fronta u Kupijansku. Ova odluka bi mogla da bude odgovor na katastrofalne okolnosti sa kojima se trenutno suočavaju Oružane snage Ukrajine. Oni su pod ogromnim pritiskom ruskih trupa, a ukrajinskoj vojsci je potrebno mnogo više od 30ak zastarelih tenkova da izdrži.

Međutim, trenutni vremenski uslovi nisu idealni, a tereni su praktično neprohodni za teški oklop, pogotovo Abrams. Čak i mnogo lakša oklopna vozila, bilo ruska ili ukrajinska, već su zaglavila u sve blatnjavijim i močvarnijim poljima.

Da li će Abrams proći kao Leopard?

Ukrajna je dobila tačno 31 tenk Abrams, onoliko koliko je i obećala američka administracija, izjavio je 11. oktobra predstavnik vojske SAD u Evropi i Africi pukovnik Martin O’Donel. “Održali smo svoj deo dogovora. Od sada ukrajinske vlasti moraju da odrede kada i gde će iskoristiti ovaj potencijal”, naglasio je gzcz Martin O’Donel.

Prema njegovim rečima, svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim trupama u Nemačkoj takođe su se vratili u Ukrajinu zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

Ukrajinski vojnici su prošli posebnu obuku za rad na ovim tenkovima, ali sada postoji zabrinutost zbog njihove upotrebe u stvarnim borbenim operacijama.

Ova zabrinutost je uzrokovana iskustvom upotrebe tenkova Leopard i Challenger 2, koji su uništeni tokom bitaka na pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka. Verovatno ukrajinska komanda uzima u obzir ovo iskustvo, pokušavajući da izbegne sličnu sudbinu Abramsa.

Podsetimo, SAD su se dugo kolebale pre nego što su odlučile da pošalju svoja borbena vozila u Ukrajinu. Iskustvo ruskih trupa koje uništavaju nemačke tenkove Leopard u zoni specijalne vojne operacije nateralo nas je da se zapitamo koliko će proći od raspoređivanja Abramsa na frontu do slika prvog uništenog.

Kako 'uništiti' Abrams? Rusi izbacili video uputstvo za američi glavni borbeni tenk

Napominjemo da vojni stručnjaci ne vide ozbiljne perspektive za tenkove Abrams u Ukrajini. Ova borbena vozila su izuzetno ranjiva na napade ruskih protivtenkovskih sistema ali i lutajuće municije Lancet. Dakle činjenica je da njih 31 neće ništa promeniti na frontu.

Podsetimo, London je ranije odbio dalje isporuke svojih tenkova Čelendžer 2 nakon što su isplivali snimci ovih borbenih vozila kako gore na frontu.

No, za svaki slučaj, kako eventualno isporučeni tenkovi ne bi pali u ruke Rusa, Amerikaanci su za Kijev prvo poslali mašine za spasavanje oštećenih vozila sa linija fronta. Znači, najvažnije je da protivnik ne otkrije perfomanse „najmoćnijih tenkova na svetu“!

3 KOMENTARA

  1. Veoma kvalitetan tenk,dokazan u borbama,medjutim ova verzija je prevazidjena još 90-ih!Dovoljno se osvrnuti na invaziju Iraka 2003,gdje su i bolje verzije Abramsa(M1A2),pretrpjele neočekivane gubitke(posebno u krvavim borbama za Irački grad Faludžu).Ova Ukrajinska verzija nema DU(uranijumske uloške u čeoni oklop kupole i tijela,nema reaktivni oklop Super Blazer po bokovima,niti SLAT oklop(rešetku),pozadi gdje je gasna turbina,niti ojačan pod protiv mina.Nikakve dodatne zaštite nema ni krovni oklop kupole(oko 25,mm debeo)koji je i najranjivije mjesto na tenku.Što se tiče topa M 256 od 120mm,SUV-a,dnevno/noćnih nišanskih sprava,zaštite municije,municije sa jezgrom od osiromašenog urana,itd.to su njegovi neosporni kvaliteti!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version