Naslovna Novosti Pojavila se prva fotografija američkog tenka Abrams M1 u Ukrajini

Pojavila se prva fotografija američkog tenka Abrams M1 u Ukrajini

2
abrams u ukrajini
prva fotografija abramsa u ukrajini
google news

Američki tenkovi M1A1 Abrams već su postavljeni na teritoriji Ukrajine, što potvrđuju nedavne fotografije koje su objavile Oružane snage Ukrajine. Ove slike su bile prvi vizuelni dokaz prisustva američkih oklopnih vozila u oružanim snagama Ukrajine.

Ranije je izveštavano o prebacivanju 31 tenka Abrams iz Ministarstva odbrane SAD ukrajinskoj vojsci. Međutim, trenutno nema podataka o početku njihove borbene upotrebe na frontovima.

Ukrajna je dobila 31 tenk Abrams, tačno onoliko koliko je i obećala američka administracija, izjavio je 11. oktobra predstavnik vojske SAD u Evropi i Africi pukovnik Martin O’Donel. Održali smo svoj deo dogovora. Od sada ukrajinske vlasti moraju da odrede kada i gde će iskoristiti ovaj potencijal, naglasio je Martin O’Donel.

Prema njegovim rečima, svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim trupama u Nemačkoj takođe su se vratili u Ukrajinu zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

Ukrajinski vojnici su prošli posebnu obuku za rad na ovim tenkovima, ali sada postoji zabrinutost zbog njihove upotrebe u stvarnim borbenim operacijama.

posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom
posade tenkova T-90m Proriv se spremaju za susret sa Abrams tenkovima

Ova zabrinutost je uzrokovana iskustvom upotrebe tenkova Leopard i Challenger 2, koji su uništeni tokom bitaka na pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka. Verovatno ukrajinska komanda uzima u obzir ovo iskustvo, pokušavajući da izbegne sličnu sudbinu Abramsa.

Podsetimo, SAD su se dugo kolebale pre nego što su odlučile da pošalju svoja borbena vozila u Ukrajinu. Iskustvo ruskih trupa koje uništavaju nemačke tenkove Leopard u zoni specijalne vojne operacije nateralo nas je da se zapitamo koliko će proći od raspoređivanja Abramsa na frontu do slika prvog uništenog.

Napominjemo da vojni stručnjaci ne vide ozbiljne perspektive za tenkove Abrams u Ukrajini. Ova borbena vozila su izuzetno ranjiva na napade ruskih protivtenkovskih sistema ali i lutajuće municije Lancet. Dakle činjenica je da njih 31 neće ništa promeniti na frontu.

Podsetimo, London je ranije odbio dalje isporuke svojih tenkova Čelendžer 2 nakon što su isplivali snimci ovih borbenih vozila kako gore na frontu.

No, za svaki slučaj, kako eventualno isporučeni tenkovi ne bi pali u ruke Rusa, Amerikaanci su za Kijev prvo poslali mašine za spasavanje oštećenih vozila sa linija fronta. Znači, najvanije je da protivnik ne otkrije perfomanse „najmoćnijih tenkova na svetu“!

Kako ‘uništiti’ Abrams?

U zanimljivom ruskom videu koji se pojavio na mreži detaljno se opisuje kako se onesposobljavaju Abrams tenkovi, koje su Sjedinjene Države obećale Ukrajini.

Video je objavljen mesec dana nakon što su SAD prvi put najavili da će to naoružati Kijev sa 31 jedinice M1A2 Abrams. U videu se nabrajaju sposobnosti tenka, naglašavajući da je Abrams jedan od najmoćnijih NATO tenkova, bez obzira koja verzija je u pitanju. “Moćan oklop, aktivni sistem zaštite i drugi dodatci tenka ga čine veoma otpornim u borbi.

Kako 'uništiti' Abrams? Rusi izbacili video uputstvo za američi glavni borbeni tenk
Kako ‘uništiti’ Abrams?

Uskoro, međutim, ton se menja, a u videu se tvrdi da “Abrams nije nepobediva mašina” i može se onesposobiti kao “bilo koje drugi tenk”.

Nadovezujući se na to, video daje detalje o probojnim i najranjivijim mestima tenka a sam video postaje vodič za uništavanje moćnog vozila. Prema snimku, najteže je poraziti „čeonu izbočinu“ tenka Abrams. Nasuprot tome, procenjuje krov kupole kao najranjiviju tačku napada.

Na snimku se navodi da napadači mogu da oštete optiku i sisteme za posmatranje i komunikaciju na krovu kupole pucanjem iz mitraljeza velikog kalibra i bacača granata.

Međutim, sva druga mesta su visoko zaštićena kombinovanim oklopom i trebaće im najnaprednije protivtenkovsko oružje za napad. Dodaje se da, ako su dostupni, mitraljezi i bacači granata mogu pogoditi rezervoare goriva ili lokacije vozača i drugih članova posade u kupoli.

abrams oklop
abrams oklop

Još jedna tačka ranjivosti navedena u video snimku su bočne strane tenka Abrams. Kaže se da je Abrams lakše pogoditi sa boka i naglašava da svi tenkovi imaju „gusenice“, što ih obično čini ranjivim i nepokretnim. Upozorava da, iako to neće eliminisati borbenu efikasnost tenka, učiniće ga nepokretnim.

Posle prednje i bočne strane dolazi zadnji deo tenka, koji video naziva „najranjiviji deo“. Prema snimku, prioritetne mete moraju da budu motor i municija. Kaže da ako se koriste zapaljive smeše, najbolje rešenje bi bilo da se napadne odeljak menjača motora odozgo.

Pored navođenja tačaka na koje napadač treba da cilja, video takođe opisuje oružje koje bi bilo najefikasnije u uspešnom onesposobljavanju ili uništavanju tenka Abrams. U tom cilju, zalaže se za upotrebu drona koji bi mogao da napadne odeljak za prenos motora odozgo.

Iako je tenk u celini dobro oklopljen, optika i komunikaciona oprema na vrhu kupole tenka mogu se brzo onesposobiti ručnim granatama, dok se motor i municija mogu uništiti sa prikladnim oružjem.

gde gadati abrams
gde gadati abrams

Video se završava zaključkom: „Abrams se s pravom smatra jednim od najbolje zaštićenih vozila, ali iskustvo ratova u Persijskom zalivu srušilo je mit o njegovoj superiornosti. Brojne fotografije zapaljenog Abramsa još jednom su potvrdile da svaki tenk može biti uništen, a američki nikako nije izuzetak. Glavna stvar je da ostanete hladni i upotrebite neophodna sredstva za uništavanje.”

2 KOMENTARA

  1. Има Рус решење како да онеспособи тј. уништи Абрамса. Врло брзо ћемо гледати Абрамса у пламену…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version