Naslovna Novosti Amerikanci od Kijeva tražili da vrati Abrams? Gubitak tenkova bi uticao na...

Amerikanci od Kijeva tražili da vrati Abrams? Gubitak tenkova bi uticao na američku pomoć Ukrajini

7
abrams na ukrajinskom frontu
abrams na ukrajinskom frontu
google news

U medijima se pojavila vest da je Vašington zahtevao da Kijev vrati američke tenkove Abrams koji su prethodno isporučeni Ukrajini. Ističe se da je reč o onom delu od 31 (prema drugim izvorima 28) borbenih vozila koja su već predata Oružanim snagama Ukrajine.

Konkretno, Vašington je trenutno ponudio da umesto svakog tenka Abrams obezbedi po četiri nemačka tenka Leopard, tačnije, da umesto 7 Abramsa isporuči 28 nemačkih Leoparda. Ovaj zahtev je Volodimiru Zelenskom podneo lično američki sekretar za odbranu Lojd Ostin tokom svoje posete Kijevu 20. novembra. 

Šta više, šef Pentagona je navodno obećao da će Oružanim snagama Ukrajine prebaciti 124 nemačka Leoparda za obećani 31 Abrams – znači, zamena svih obećanih mašina. Isti izvori tvrde da je pomoć od 100 miliona dolara koju je Austin obećao Ukrajini, trebalo da bude avansna uplata za ispunjenje zahteva za zamenuameričkih tenkova.

Zelenski odbio ponudu

Posle posete američkog sekretara za odbranu, ukrajinska vojska je objavila video snimak Abrams tenka koji je navodno korišćen u borbama ali stoji neiskoriščen već mesecima. U principu, kada se govori o ovom snimku, upitno je kada je i gde je on uopšte snimljen.

No, usledila je izjava Zelenskog da ne podržava povratak američkih tenkova. Prema njegovim savetnicima, ako američki tenkovi propadnu, na SAD bi se mogao izvršiti pritisak da isporuče još više oružja.

Zašto bi Amerikanci tražili nazad Abramse?

Ako su ove vesti tačne, pritisak da podnese ovakav zahev na Ostina je verovatno  izvršio američki vojno-industrijski kopleks. Proizvođač tenkova Abrams, General Dinamics, smatra da u trenutnoj situaciji ukrajinska vojska neće moći u potpunosti da koristi ove mašine u borbi.

Američka kompanija smatra da bi u daljim borbama Abramse mogla zadesiti ista sudbina koju su doživeli nemački Leopardi u sudaru sa ruskim trupama tokomu juna-jula ove godine.

tenk leopard gori na linijjama fronta u zaporozju
tenk leopard gori na linijjama fronta u zaporozju

Naime, tada su se po društvenim mrežama munjevito proširili snimci  uništenih nemačkih zveri. Još indikativnija je svima poznata tragična sudbina zapaljenih borbenih vozila pešadije M2 Bradley. 

Da stvar bude još gora, mnogi vojni stručnjaci smatraju da se američki tenkovi možda neće dobro ponašati u hladnim mesecima, a opasnost će posebno predstavljati.njihova upotreba tokom velikih snežnih padavina. Poznato je da Abramsi nisu projektovani za klimatske uslove na rusko-ukrajinskom bojištu. 

Očito je da se američki vojno-industrijski kompleks plaši da, ukoliko Abramse zadesi ista sudbina kao i Leoparde, to će dovesti do gubitka imidža, gubitka potencijalnih kupaca a time i realnih finansijskih gubitaka.

Filteri motora Abrams tenkova prebačenih iz SAD u Ukrajinu zahtevaju čišćenje 2 puta dnevno

Najveći problem sa novom ukrajinskom flotom od 31 tenka M1 Abrams američke proizvodnje nisu turbinski motori tenkova od 1.500 konjskih snaga. U pitanju su filteri u usisnicima motora. Filteri sprečavaju prljavštinu da zaprljaju i razbiju delikatan motor M-1.

Dakle filteri zahtevaju stalno čišćenje, čak dva puta dnevno sudeći po Forbs-u. Ako četvoročlana posada Abrams tenka zanemari da očisti filtere svog tenka svakih 12 sati, to bi moglo toliko oštetiti motor da bataljon nema drugog izbora nego da ukloni motor, a potencijalno i menjač, i otpremi ga na dugotrajan remont.

To bi uklonilo jedan od nekoliko ukrajinskih M-1 sa bojnog polja isto kao što to može učiniti ruska mina ili projektil. Detaljno održavanje ukrajinskog Abramsa se odvija u Poljskoj.

M-1A1SA od 68 tona kojima Ukrajina upravlja, pored delikatnosti poput ove, su žedne mašine. U nedeljama pre nego što je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena obećala M-1 Ukrajini, početkom ove godine, mnogi stručnjaci, pa čak i neki zvaničnici, bili su naglas zabrinuti zbog potreba za gorivom u njihovom rezervoaru.

tenk abrams u ukrajini
tenk abrams u ukrajini

Laura Cooper, zamenica američkog sekretara za odbranu, nazvala je Abramsove „gutačem goriva“. Dva puta dnevno, posada M-1 mora da okreće motor svog tenka na visoke obrtaje u minuti kako bi pokrenula sistem pulsnog mlaza koji izbacuje vazduh iz rezervoara, a ne u njega, izbacujući prašinu i krhotine sa zadnje rešetke.

To održava filtere čistim tokom dugotrajnih primenjivanja. Pre nego što su Amerikanci dodali pulsno-mlazni sistem na M-1, početkom 2000-ih, posade tenkova, posebno one koje se bore u pustinji, otvoreno su se žalile na pouzdanost svojih borbenih vozila.

7 KOMENTARA

  1. Sve dok tlo potpuno ne zaledi,a sastav zemljišta je takav da se stvara mnogo blata sa puno močvara i podzemnih voda,velika težina Abramsa će mu biti znatan problem(takodje ne znamo kako će pojedini sistemi na tenku funkcionisati pri vlažnom vremenu,snjegu i hladnoći!PS.Čak i čišćenje filtera dva puta dnevno u trajanju od 15-20min.u uslovima današnjeg ratovanja na frontu može biti rizično,ako se ne odvija na zaklonjeno mjestu(uz toliki broj dronova u vazduhu i vrijeme reagovanja PO sredstava).

  2. Tenk T-80UD je u SSSR-u uveden u naoružanje(dvotaktni dizel motor 6TD od 1000ks)prvenstveno iz razloga što su druge verzije T-80,BV i U,opremljene gasno-turbinskim motorima od 1100ks(BV) i 1250ks(U),bile preskupe za eksploataciju.Njihove gasne turbine su bile skupe za proizvodnju,održavanje i trošile su isuviše goriva.T-80UD je izgubio na startnosti,brzini i pokretljivosti,ali je dobio na povećanju radijusa kretanja(oko 250km).I da,tačno je da je gasna turbina višeprehranjiva(troši razne vrste goriva)i odlično funkcioniše na niskim,polarnim temperaturama(do-50C).Što se Abramsa tiče i navodjenja da će imati problema u zimskim uslovima,možda se neosnovano smatra da pošto je uglavnom djelovao u pustinjskom području sa suvom klimom,da u zimskim uslovima Istočne Evrope,neće biti dovoljno efikasan.

  3. Aman dosadni ste više sa tim filterima. Tačno, čiste se dva puta dnevno, proces je rutinski i traje 15-20 minuta za sve filtere. Ništa specijalno niti problematično.

    Takođe, jesu M1A1 dosta žedni, ali opet ništa katastrofalnije žedniji od T-80B, T-80U i T-80BVM. Problem je što Ukrajinci nisu navikli na tenk pogonjen gasnoturbinskim motorom, pa sad kmeče, za razliku od Amerikanaca i Rusa. (Ukrajinske izvedbe T-80UD su sa dvotaktnim dizel motorima. Nakon raspada SSSR, proizvodnja gasnoturbinskih motora je ostala u Lenjingradu, pa Ukrajina više nije imala pristup ovim motorima). Takođe, to što su M1A1 žedni se lako može mitigovati time što mu u rezervoar možeš sipati sve od mlaznog goriva, preko dobrog i lošeg dizela, preko lož ulja, pa čak i neke niskooktanske benzine. To je jedna od ogromnih prednosti gasne turbine…može da guta maltene sve što joj sipaš a da je zapaljivi ugljovodonik.

    I ne razumem ovo “biće problema u zimskim uslovima”. Pa tenkovi pogonjeni gasnim turbinama su upravo daleko bolji od dizelaša u hladnim uslovima. Jedan od razloga zašto Rusi još uvek guraju T-80 platformu (BV, BVM) pogotovo u sibirskim uslovima, jeste upravo ta gasna turbina koja je majka mara za hladne uslove.

  4. U kojim medijima? Izvori?? Nemojte biti neozbiljni, bez navođenja konkretnog izvora ovo je šuketanje i degradirate sami sebe.

  5. Pametni Ameri,sačuvat će dobar imidž svog tenka(bez slika uništenih/oštećenih Abramsa na ratištu,do kojih bi u uslovima ovako žestoke borbe na frontu,sigurno došlo)i mogućnosti prodaje na svjetskom tržištu) a ponovo će ubaciti Njemačke Leoparde 2 u pakao ratišta,za koje Leo2 nije ni predvidjen(klimatski i terenski uslovi),koje je prezasićeno raznim PT sredstvima!To će se svakako odraziti na komercijalni uspjeh(prodaju)Lea2 koji je imao prije ovih dešavanja.Konkurencija na tržištu tenkova i drugih oklopnih vozila je nemilosrdna!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version