NaslovnaNovostiZabeležen prvi gubitak jurišnog helikoptera Mi-28NE 'Night Hunter'

Zabeležen prvi gubitak jurišnog helikoptera Mi-28NE ‘Night Hunter’

Vojni helikopter koji se koristio za operacije protiv pobunjenika Savezničkih demokratskih snaga (ADF) u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo (DRK) srušio se u Ugandi. Incident se dogodio u zapadnom okrugu Ntoroko u Ugandi, rekao je portparol ugandskih vazduhoplovnih snaga Nabot Mugiša.

Prema njegovim rečima, jurišni helikopter Mi-28 srušio se u oblasti Karugutu. Do danas, ovo je prvi zabeležen gubitak ruske izvozne verzije helikoptera Mi-28NE.

„To je bio čisto slučajan događaj. Helikopter je poleteo sa (Ntoroko) lokacije i srušio se u toku leta“, rekao je Mugiša.

On nije otkrio broj članova posade u helikopteru, žrtve ili povređene, dodajući da će detalji biti saopšteni naknadno.

„Sačekajmo da ekipa izađe na lice mesta da utvrdi šta se dogodilo“, rekao je on.

Ugandska vojska, u saradnji sa kolegama iz Konga, navodno sprovodi zajedničku operaciju protiv militanata ADF-a u istočnom DRK-u, koristeći i vazduhoplovne i kopnene snage.

Međutim, trenutno postoje nezvanične informacije da je helikopter ipak mogao biti oboren protivavionskim topovima militanata.

Mil Mi-28NE ukratko

Mil Mi-28NE je jurišni helikopter ruske proizvodnje. Razvili su ga 1990-ih dizajneri fabrike helikoptera M. L. Mil u Moskvi (danas deo holdinga Ruski helikopteri). Letelica je verzija sovjetskog jurišnog helikoptera Mi-28, napravljenog 1980-ih, namenjena izvozu.

Kod modela Mi-28N, “N” je oznaka za helikopter koji može vršiti i noćne misije, prototip ove revizije poleteo je prvi put 1996 godine. Najveći novitet je bio radar u kupoli iznad glavnog rotora, kao i uvođenje dodatne elektro-opreme. Projekat je zbog nedostatka novca uskoro (ponovo) zaustavljen, a nastavljen je 2004. kad je poleteo drugi prototip ove revizije, u martu iste godine.

Mi-28NE je namijenjen za protivtenkovske i protivoklopne operacije, podršku pešadiji, gađanje ciljeva na kopnu i vodi, te izvršavanje različitih misija u uslovima niskog intenziteta sukoba.

Opremljen je različitim vrstama naoružanja, uključujući topove, protivoklopne rakete, nevođene rakete i druge sisteme oružja, što ga čini sposobnim za efikasno delovanje protiv različitih ciljeva.

mil mi 28ne night hunter
Mil Mi-28NE Night Hunter

Mi-28NE ima određene dodatke prilagođene noćnim operacijama, uključujući infracrvene senzore, laserske daljinomjere i optoelektroničke sisteme ciljanja. Ovo mu omogućava da bude efikasan kako noću tako i danju.

Helikopteri Mi-28NE „Noćni lovac” imaju napredne letne sposobnosti i mogu da izvode akrobatske manevre. Renomirani Berkuti (Zlatni orlovi) tim za prikaz leta upravlja novim Mi-28N „Noćni lovac“ od 2012. godine.

Specijalni model helikoptera Mi-28NE „Noćni lovac” razvijen je za obuku pilota, koji se može pohvaliti dvostrukim sistemom upravljanja za obuku pilota Mi-28NE uz zadržavanje svih sposobnosti helikoptera za napad.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave