NaslovnaNovostiŽestoke Gurke, jedni od najcenjenijih boraca, ratuju na strani Rusije u Ukrajini;...

Žestoke Gurke, jedni od najcenjenijih boraca, ratuju na strani Rusije u Ukrajini; Nepalski ambasador potvrdio “trend”

Premijer Nepala Pushpa Kamal Dahal je 11. decembra na sastanku svoje Komunističke partije (Maoisti) izjavio da se verovatno oko 200 Gurka bori u redovima ruske vojske.

Drugi izvori tvrde da ih u suštini ima i više od 1000 a da je nepoznat broj angažovan u ukrajinskoj vojsci.

U zavisnosti od izvora informacija, sreću se glasovi „da (Pushpa Kamal Dahal) ne namerava da ometa Nepalce koji žele da se pridruže ruskoj vojsci kao dobrovoljni „vojnici po ugovoru“ i da učestvuju u SVO u Ukrajini.

Famozne borce Gurke pominjali smo povodom njihovog angažmana na Kosovu i Metohiji.

Gurke, globalno poštovane kao najžešći vojnici, regrutovani su u indijskoj i britanskoj vojsci od 1815. Britanci su podigli Gurka pukove i oni su se hrabro borili u raznim vojnim ekspedicijama.

U svom postu na društvenim mrežama, navodno se požalio i na „antirusku propagandu“ medija i koalicije SAD-EU. Drugi pak izvori tvde da Vlada Nepala ne dozvoljava svojim državljanima da služe u stranim vojskama osim u Indiji i Velikoj Britaniji, državama sa kojima postoji formalni sporazum o ovom pitanju. 

Problem učešća Gurki u sukobu u Ukrajini na strani Moskve buknuo je nakon saopštenja premijera Pushpa Kamal Dahala i Ministarstva spoljnih poslova da je najmanje šest nepalskih državljana poginulo u ruskim uniformama.

Problemom Gurki – dobrovoljaca u ruskoj vojsci počeli su da se bave nepalski The Kathmandu Post, Bellingcat, britanski onlajn The Independent, ukrajinski Kyiv Post, The Diplomat…

Za sada je poznato da se radi o Sandip Thapaliya iz Gorkha, Rupak Karki iz Kapilvastu, Dewan Rai iz Kaski, Pitam Karki from Syangja, Raj Kumar Rokka iz Dolakha i Gangaraj Moktan iz Ilam. Prema rečima zvaničnika ministarstva spoljnih poslova, „Rusi su uz državne počasti sahranili tela Sandip Thapaliya i Rupak Karkija, koji su poginuli sredinom jula 2023.

Sada preko Konzularnog odeljenja komuniciramo sa njihovim porodicama i pitamo ih da li žele da se njihova tela ekshumiraju i vate u zemlju. Tela četvorice drugih nepalskih državljana nalaze se u mrtvačnici.

Ovi borci su u Rusiju stigli oko avgusta 2023. godine. Nakon zahteva Katmandua, nepalska ambasada u Moskvi zatražila je od ruske strane da dostavi fotografije tela poginulih Gurka na uvid kako bi se utvrdilo da li su u stanju za repatrijaciju.

Vlada Nepala je već zatražila od Moskve da što pre vrati sva tela poginulih Gurki i obezbedi nadoknadu njihovim porodicama. U međuvremenu, ministarstvo je saopštilo da su u toku diplomatski napori za spasavanje i repatrijaciju Bibek Khatri-ja, koga su Ukrajinci zarobili kao ruskog vojnika. 

Nepalski ambasador u Rusiji,  Milan Raj Tuladhar, rekao je kako se procenjuje da je zaista između 150 i 200 nepalskih državljana služilo u ruskoj vojsci kao plaćenici. „One koji sa nama stupe u kontakt, šaljemo nazad u Nepal, govoreći im o visokim rizicima povezanim sa pridruživanjem ruskoj vojsci“.

Ambasador je dodao da su nepalski državljani bili namamljeni obećanjima o velikom novcu i da su uglavnom krijumčareni u Rusiju, pri čemu je svaki pojedinac plaćao do milion rupija “agentima”. „Vraćali smo najmanje jednog državljanina Nepala dnevno. Svi su dovedeni u Rusiju da služe vojsku“, rekao je on. „Ako osoba ne poseduje nepalski pasoš, izdajemo putnu ispravu i šaljemo ga nazad u Nepal.

Ministarstvo spoljnih poslova Nepala je još 1. avgusta 2023. izdalo saopštenje i pozvalo građane Nepala da se ne pridružuju stranim vojskama u ratom razorenim zemljama. „Pažnju ministarstva privukle su vesti na društvenim mrežama da su se građani Nepala pridružili stranim vojskama“, navodi se u saopštenju.

gurkha
gurkha

„Politika nepalske vlade ne dozvoljava građanima Nepala da se pridruže stranim vojskama osim činjenice da se građani Nepala regrutuju u nacionalne armije nekih prijateljskih zemalja prema tradicionalnom sporazumu postignutom između Nepala i tih zemalja.

Ali to nije sprečilo nepalske mladiće da se pojedinačno upišu u vojsku nekoliko zemalja. Značajno prisustvo nepalskih državljana zabeleženo je u drugim stranim vojskama, uključujući SAD i Francusku…

Naime, tokom protekle decenije, najmanje 300 Gurki služilo je u francuskoj Legiji stranaca. Prema podacima Službe za državljanstvo i imigraciju SAD za 2021, najmanje 1000 Nepalaca je u prethodnih pet godina steklo američko državljanstvo tako što se prijavilo u armiju SAD.

Faktori kao što su nedostatak posla u domovini i niske plate čak i za one koji nađu posao, prisiljavaju mlade ljude da napuste zemlju u potrazi za boljim prilikama i iskoriste čuvenu reputaciju Gurka kao hrabrih boraca. Glavni put zapošljavanja za nepalsku omladinu bila je vojska Indije, koja je nudila socijalno osiguranje i penziju.

No, Indija je prošle godine rekonstruisala svoje oružane snage. Između ostalog, doživotni ugovori su zamenjeni četvorogodišnjim, smanjen je budžet za odbranu i beneficije za vojnike. Ova promena iznenada je učinila Indiju mnogo manje privlačnom za Gurke.

U to vreme ruski predsednik Vladimir Putin je najavio da će stranim državljanima koji odsluže godinu dana vojnog roka biti ubrzani zahtevi za puno rusko državljanstvo, pa su se mnogi Nepalci preusmerili sa Nju Delhija na Moskvu.

U Rusiju su se uputile ne samo Gurke iz domovine nego i Nepalci koji žive u Poljskoj, Portugalu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE. Tako je Bellingcat prve Gurke navodno uočio još u redovima sada bivših snaga Wagner.

Mnogi Nepalci su u Rusiju stigli posredstvom trgovaca ljudima, sa studentskim i turističkim vizama. Prema internom izveštaju nepalske ambasade u Moskvi, upućenom Ministarstvu spoljnih poslova, u Rusiji je došlo do velikog porasta nepalskog stanovništva i mnogi među njima su se pridružili oružanim snagama nakon dekreta Vladimira Putina.

U trgovinu Gurkama uključeni su i nepalski državljani koji žive u Rusiji. Ovo je navelo nepalsku ambasadu u Moskvi da zatraži od ruske vlade da obeshrabruje nebitne posete nepalskih državljana.

„Pozvali smo rusku vladu da obeshrabruje ulazak i regrutovanje nepalskih državljana i takođe zatražili od nepalske vlade da preduzme stroge mere za suzbijanje krijumčarenja nepalskih državljana u Rusiju“, rekao je Tulahar. Vlada je takođe zatražila od ruske vlade da što pre vrati Nepalce koji trenutno služe u ruskim snagama, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Gurke u Prištini
Gurke u Prištini

Ministarstvo je takođe apelovalo na javnost da ne putuje u Rusiju ako to nije neophodno. Od ovog apela izuzeta su službena državna putovanja, stipendisti ruske vlade i oni koji se bave biznisom ili rade u Rusiji.

Ako postoji potreba da se putuje u Rusiju, ministarstvo je pozvalo pojedince da pribave odgovarajuću potvrdu (NOC) od svog konzularnog odeljenja u Tripureshwaru.

7 KOMENTARA

  1. Još dok su trajale borbe za Bahmut su počeli da se prijavljuju u Wagner koliko se sećam, samo se ne sećam gde sam čitao ali neki zapadni mediji su o tome pisali još tada,a to ima jedno 9-10 meseci ako se ne varam

      • Dupe,evo ti jedan odličan primjer:Vinston Čerčil(ako uopšte znaš ko je on),rodjen u prebogatoj porodici,nije imao nikakvu potrebu da učestvuje u borbama u džunglama Indije,ni kamenitoj pustinji Sudana ni po savanama Južne Afrike ali jeste!Znaš,nekada i bogati traže ratnu avanturu(možda im je dosadno)uprkos smrtnoj opasnosti!

        • DRuze nemoj da ti se smeju ljudi. ovo nije za porediti sa bilo kojim poslom,pripadnici plemena Gurka su vec kao desetogodisnjaci osetili miris tudje krvi i do kraja zivota su zedni neprijateljske krvi a potreban im je samo noz. nije bas isto kancelarija i ubijanje .

  2. Sirotinja sa planina koju na zalost velike sile koriste da ginu za njihove interese.
    Isto kao legija stranaca i slicni placenici.
    Klasicno trbuhom za kruhom ali sa puskom…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave