NaslovnaNovostiID najavljuje istragu nakon što su vojni avioni pogodili civilne zgrade u...

ID najavljuje istragu nakon što su vojni avioni pogodili civilne zgrade u palestinskom izbegličkom kampu

Izraelska vojska izrazila je u četvrtak “žaljenje zbog štete neumešanim osobama“ izazvane nedavnim napadom na izbeglički kamp Al-Magazi u centru pojasa Gaze, javlja DPA.

U napadu 24. decembra na urbani izbeglički kamp na desetine mrtvih. Ministarstvo zdravlja, na čelu sa Hamasom, procenilo je broj ubijenih civila na preko 70, uključujući i decu. Zvaničnici UN saopštili su da je ubijeno 86 ljudi.

Više od 33.000 ljudi živi u Al-Magaziju, koji pokriva površinu od 0,6 kvadratnih kilometara, prema UN.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je u četvrtak da su ratni avioni 24. decembra pogodili dve susedne mete na kojima su se navodno nalazili borci Hamasa. „Preliminarna istraga je otkrila da su tokom napada pogođene dodatne zgrade koje se nalaze u blizini ciljeva, što je verovatno izazvalo neželjene povrede civila“.

Incidentom se sada bavi specijalna komisija u okviru vojske, zadužena za istragu “izuzetnih incidenata koji se dešavaju tokom borbe”.

Izraelska radio-stanica KAN javila je, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, da je istraga utvrdila da u napadu nije korišćena odgovarajuća municija, što je dovelo do velike zabeležene štete. „Ovo je moglo da se spreči da je izabrana prava municija za operacije”.

borci hamasa sa m4 i acog optikom
borci hamasa sa m4 i acog optikom

Prema podacima zdravstvenih ustanova u Gazi, do sada je poginulo preko 21.320 ljudi, a humanitarna situacija je dostigla katastrofalne razmere. Približno 40 odsto civilnog stanovništva je ugroženo samo od gladi, prema agenciji UN za izbeglice, a da ne pominjemo ostale pretnje.

Portparol Hamasa tvrdi da je više od 825 izraelskih vozila pogođeno u Gazi

Palestinski borci su gađali više od 825 vojnih vozila otkako su izraelske odbrambene snage (IDF) počele kopnene operacije u pojasu Gaze, rekao je Abu Obeida, portparol vojnog krila pokreta Hamas, u audio poruci objavljenoj 28. decembra.

„Od početka kopnene agresije, naši borci su gađali više od 825 vojnih vozila, uključujući transportere, tenkove, buldožere, kamione i druga vozila“, rekao je portparol brigade Iz ad-Din al-Kasam.

„Naši borci na svim odbrambenim pozicijama nastavljaju da nanose značajne gubitke neprijatelju u oblastima njegovog prodora, ubirajući živote njegovih vojnika i stupajući u blisku borbu sa svojim vozilima i snagama na terenu“, dodao je on.

Abu Obeida je detaljno opisao kako Hamasovi borci planiraju napade na ID koristeći „sva raspoloživa sredstva, uključujući mitraljeze, snajperske puške, ručne bombe, eksplozivne naprave, protivtenkovske i protivpešadijske i antifortifikacione granate“.

Odvojeno, Brigade Iz ad-Din al-Kasam objavile su video-snimak koji dokumentuje nedavne napade granatama na tenkove i oklopne transportere ID-a istočno od izbegličkog kampa Bureij u centralnoj Gazi.

Drugi video koji je objavljen na društvenim mrežama prikazuje izraelski vojni helikopter kako se povlači iz blizine Gaze nakon što je eksplozija odjeknula u blizini njegove zone sletanja.

IDF su saopštili o smrti oficira iz 7008. bataljona 551. brigade i dodali da su još dva vojnika ranjena 29. decembra. Time je broj stradalih izraelskih vojnika od početka kopnenih operacija u Gazi porastao na 168.

ID idalje nastoji da proširi svoje kopnene operacije u Gazi, posebno u centralnim i južnim regionima. Tekući indirektni pregovori između Izraela i Hamasa tek treba da donesu novi sporazum o prekidu vatre.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave