NaslovnaNovostiJužna Koreja se naoružava do zuba: proširuju flotu F-35A, nove juršne helikoptere...

Južna Koreja se naoružava do zuba: proširuju flotu F-35A, nove juršne helikoptere i napadnu podmornicu

Južnokorejska uprava za odbrambene nabavke, ili DAPA, zvanično je potpisala ugovor o nabavci 20 dodatnih F-35A stelt aviona.

Pored toga, korejska aerokosmička industrija (KAI) objavila je da je potpisala ugovor vredan 1,08 milijardi dolara sa državnom Upravom za odbrambene nabavke (DAPA) za izgradnju novih jurišnih helikoptera za Nacionalnu armiju.

Tu se nisu zaustavili jer je korejski brodograditelj Hanwha Ocean potpisao novi ugovor od 849 miliona dolara sa DAPA za početak izgradnje najsavremenije jurišne podmornice od 3.600 tona za mornaricu ove republike.

F-35A

Ova nabavka, sprovedena u okviru američkog programa inostrane vojne prodaje (FMS), nadovezuje se na prethodnu akviziciju Južne Koreje od 40 F-35A u inauguracionoj fazi programa između 2019. i 2022. godine, naglašavajući posvećenost nacije unapređenju svojih vazdušnih snaga.

Međutim, vazduhoplovne snage Južne Koreje su nedavno donele odluku da penzionišu jedan F-35A stelt lovac zbog značajne štete nastale nakon u udaru ptica u januaru 2022. godine.

Postavljeni za isporuku koja počinje 2027. godine, ovi novonabavljeni avioni obećavaju značajan napredak u sposobnostima odgovora na “pretnje, bezbednosnim funkcionalnostima i oružanim operativnim kapacitetima u poređenju sa svojim prethodnicima”, prema izvorima DAPA.

Dodatni F-35A nude jedan ipo puta povećanje unutrašnjeg kapaciteta naoružanja u poređenju sa ranijim verzijama i poseduju prilagodljivost da budu opremljeni najsavremenijim naoružanjem kao što su laserski vođene bombe GBU-56 (L-JDAM) precizno navođene, dalje podizanje njihove borbene efikasnosti.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A

„Stelt lovac F-35A, operativan u našem vazduhoplovstvu i u 17 drugih zemalja, može se pohvaliti dokazanim rekordom visokih performansi“, potvrdio je zvaničnik DAPA, naglašavajući široko rasprostranjeno priznanje aviona kao najsavremenije platforme. Cenu nisu komentarisali.

DAPA je dalje potvrdila tekuće pripreme za projekte usmerene ka unapređenju performansi aviona F-35A nabavljenih u početnoj fazi programa, naglašavajući “stalnu posvećenost razvoju i optimizaciji ovih naprednih lovaca”.

KAI LAH helikopteri

Sporazum nalaže da će KAI snabdeti vojsku lakim jurišnim helikopterima, LAH do četvrtog kvartala 2025. godine.

Prema zvaničnom saopštenju kompanije, ovi LAH helikopteri, napravljeni autohtonim tehnologijama, trebalo bi da zamene zastarelu flotu helikoptera MD-500 i AH-1S Cobra, kako je otkriveno u nedavnoj izjavi kompanije.

Inicijativa KAI se proteže dalje od puke zamene, sa ciljem diverzifikacije varijanti helikoptera. Pored LAH-ova, postoje planovi za razvoj specijalizovanih oklopnih helikoptera prilagođenih za specijalne operacije i komandno-upravljačkih helikoptera zasnovanih na LAH tehnologiji.

kai lah
kai lah

U značajnom razvoju događaja, prošlog decembra je KAI zaključio ugovor od 300 milijardi osvojen sa DAPA-om za početak proizvodnje LAH-ova za vojsku, sa isporukama koje bi trebalo da počnu do kraja 2024. Ovaj kontinuirani niz ugovora naglašava ključnu ulogu KAI-a u jačanju nacionalnog odbrambenog arsenala.

Podmornica klase Jangbogo-III

Kao što smo napomenuli, korejski brodograditelj Hanwha Ocean potpisao je novi ugovor sa državnom agencijom DAPA za početak izgradnje jurišne podmornice za mornaricu Republike Koreje.

Prema sporazumu, Hanwha Ocean treba da krene u razvoj treće i poslednje podmornice u okviru programa KSS-III, Jangbogo-III Serija-II. Započevši izgradnju još dve podmornice klase Jangbogo-III 2021. godine, ovaj poduhvat označava prvi projekat podmornice ovog brodograditelja od pridruživanja Hanwha Grupi u aprilu.

Planirani završetak izgradnje podmornice planiran je za 2029. godinu, nakon čega sledi dvogodišnja faza testiranja, sa angažovanjem u mornarici Republike Koreje do 2031. godine, kako tvrdi DAPA.

Ove podmornice serije II, koje predstavljaju značajno povećanje veličine i težine u poređenju sa postojećim brodovima klase od 3.000 tona Dosan Ahn Čang-ho i ROKS Ahn Mu. Prvi i drugi trup serije Batch-I izgradio je Daewoo, dok je treći konstruisao Hyundai.

Integrišući propulzivni sistem nezavisno od vazduha zajedno sa litijum-jonskim baterijama, ove podmornice produžavaju trajanje podvodnog rada uz značajno smanjenje buke pogona, postavljajući novo merilo za dizel-električne podmornice. Podsetimo tišina rada i kretanja podmornice je od suštinskog značaja.

kss iii batch i ss 083
kss iii batch i ss 083

Predviđene podmornice će biti opremljene naprednim borbenim sistemom koji se može pohvaliti poboljšanim mogućnostima otkrivanja i ciljanja, uključujući najnoviju tehnologiju sonarnog sistema, koji će ojačati pomorsku snagu mornarice, tvrde u DAPA.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave