NaslovnaNovostiOrao agent Kremlja: U Južnoj Koreji, lovac F-35A, koji se prethodno sudario...

Orao agent Kremlja: U Južnoj Koreji, lovac F-35A, koji se prethodno sudario sa pticom – rashodovan

Komanda oružanih snaga Južne Koreje odlučila je da povuče iz upotrebe stelt lovac F-35A. Prethodno je lovac pete generacije oštećen usled sudara sa pticom – orlom.

Južnokorejska vojna letelica je veoma ozbiljno oštećena nakon što je ptica udarila u vakuum pumpu. Usled sudara došlo je do brojnih kvarova i otkazivanja sistema. Stručnjaci su izbrojali čak preko 300 oštećenja na letelici.

Kao rezultat toga, vojno odeljenje je izračunalo da bi popravka aviona koštala 100 miliona dolara. Ovo je veoma visoka cena otklanjanja problema, pa je, uprkos vrednosti ovog lovca za ratno vazduhoplovstvo zemlje, odlučeno da se povuče iz upotrebe.

Na društvenim mrežama se korisnici šale da se orao pokazao kao „agent Kremlja“ tako što je onesposobio najnoviji lovac američke proizvodnje. Južna Koreja je ranije kupila ove avione od Sjedinjenih Država uz odobrenje Stejt departmenta, planirajući da sa njima ojača svoje vazduhoplovstvo usred pogoršanja odnosa sa Severnom Korejom.

Da bi najnapredniji avion Južne Koreje, pete generacija F-35A Lightning II, mogao da se pošalje na otpad, pisali smo još u maju mesecu. Ukupni troškovi popravke aviona procenjuju se na preko 100 milijardi vona (76 miliona dolara) za popravke, što je blizu početne cene od 100 miliona dolara.

Kako javljaju korejski mediji, zvaničnici vazduhoplovstva su se suočili sa teškom dilemom oko popravke jednog od pokvarenih aviona F-35, pre nego što su odlučili da povuku letelicu.

Avion je poleteo 2022. godine sa korejskog vojnog aerodroma u Čeongdžu, u provinciji Severni Čungčeong i leteo je na visini od 330 metara kada se orao sudario sa njim. Prema vazduhoplovnim snagama, velika ptica je prošla kroz pregradu mlaznjaka i usisana je u levu vakuum pumpu, uništavajući hidraulične cevi i električnu opremu za stajni trap mlaznjaka.

Pilot je, sa uništenim stajnim trapom, morao da izvrši prinudno sletanje, što zahteva vešto manevrisanje, a da ne uništi avion. Nakon što je u vazduhu ispraznio rezervoar za gorivo, pilot je uspeo da spusti mlaznjak u bazi Seosan u provinciji Južni Čungčeong. U nesreći nije bilo ljudskih žrtava.

Udari ptica su veliki problem za avione i često dovode do tragičnih posledica. Ministarstvo odbrane SAD izveštava da se svake godine prijavi do 3.000 udara ptica u bazama vazduhoplovstva, mornarice i marinaca.

Naravno, većina sudara ne rezultira padovima aviona, ali oni i dalje potencijalno nose velike rizike i za skupu vojnu opremu i za pilote.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Južnokorejski F-35 Lightning II

Korejske vazduhoplovne snage su krajem januara završile raspoređivanje 40 stelt lovaca F-35A. Ovaj avion je glavna tačka vazduhoplovnih snaga nacije i postavljen je da poveća operativne sposobnosti i ojača svoju spremnost protiv potencijalnih neprijateljskih snaga.

Južna Koreja je ranije ove godine objavila da planira da kupi 20 dodatnih lovaca F-35A Lightning II. Prema saopštenju Uprave za odbrambene nabavke, Seul će potrošiti više od 2,9 milijardi dolara na kupovinu, čime će njihov ukupan broj ovih aviona biti oko 60 do 2028. godine.

Južnokorejski F-35 redovno učestvuju u vojnim vežbama sa Sjedinjenim Državama, vežbajući navodni odgovor na potencijalne pretnje Severne Koreje demonstracijama snage.

Te vežbe su toliko česte da je, primera radi, par USAF B-52 leteo zajedno sa američkim F-16 i južnokorejskim F-35 na vežbi prošlog meseca.

Amerikanci naoružavaju švajcarce sa 36 lovaca F-35A

I ne samo to, dve zemlje su u novembru 2022. održale zajedničke vazdušne vežbe pod nazivom „Oluja opreza“, koje su uključivale 1.600 naleta aviona iz dve zemlje, uključujući i F-35A.

Međutim, uprkos svom aktivnom učešću u zajedničkim vežbama, avion je pretrpeo nekoliko neuspeha u prošlosti. Borbeni avioni F-35A južnokorejskih vazduhoplovnih snaga obavešteni su da su operativno nespremni u 234 navrata tokom 18 meseci zaključno sa junom 2022. zbog kvarova.

Zabeleženo je 172 slučaja u kojima su lovci prizemljeni i 62 kada su mogli da lete, ali nisu mogli da izvrše određene zadatke. Prizemljeni lovci pete generacije mogli su da izvršavaju misije u proseku samo 12 dana u 2021. godini i 11 dana u prvoj polovini 2022. godine.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave