NaslovnaNovostiNova verzija PVO sistema Pancir-SM, naoružana hipersoničnim projektilima već stigla u Ukrajinu

Nova verzija PVO sistema Pancir-SM, naoružana hipersoničnim projektilima već stigla u Ukrajinu

Ruski mediji javili su da nova verzija PVO sistema Pancir već učestvuje u invaziji na Ukrajinu u punom obimu.

Prema RIA Novostima, unapređeni PVO sistem Pancir-SM pokazuje povećanu efikasnost u poređenju sa baznom verzijom. Ova poboljšanja nude značajno prošireni domet detekcije, praćenja i angažovanja, navodno sposobni za presretanje mini-dronova, vođenih artiljerijskih projektila i balističkih ciljeva velike brzine.

Pancir-SM je drumski pokretni protivvazdušni odbrambeni sistem koji se montira na kamione i naoružan komandnim navođenim raketama zemlja-vazduh i parom automatskih topova kalibra 30 mm sa dve cevi.

Modernizovani Pancir-SM uključuje napredni sistem za upravljanje vatrom sa najsavremenijim radarom sa faznom rešetkom za detekciju i praćenje zajedno sa optičko-elektronskim kompleksom.

Može da se pohvali sposobnošću da identifikuje male ciljeve na udaljenosti do 75 kilometara, dok korišćenje novouvedenih vođenih hipersoničnih projektila proširuje domet presretanja na 40 kilometara.

pancir sm
pancir sm

Ranije otkrivene pozadinske informacije ukazuju na integraciju Pancir-SM sa novim hipersonično vođenim raketama, udvostručujući domet dejstva u poređenju sa prethodnim modelom Pancir-S, koji je imao domet od 20 kilometara.

Sposobnost sistema da otkrije i neutrališe mete takođe je povećana sa 15 na 18 kilometara visine. Pored toga, pored ovih novih raketa, modernizovani sistem može da koristi i rakete iz kompleksa Pancir-S1.

Sklop se može konfigurisati za samo pet minuta, uz vreme reakcije od pet sekundi. SM verzija je predstavljena prvi put na sajmu 2019. godine.

Ratna mornarica Rusije već dobija nove PVO sisteme „Pancir-ME“, saopštila je državna korporacija „Rostec“ početkom ove godine. 

Pancir-ME je sposoban da otkrije ciljeve na dometu od 75 km i uništi ih u radijusu od 40 km od broda na 15 km visine, istovremeno gađajući četiri cilja.

Krajem 2022 godine Rusija je pustila u rad i novi raketni brod. Reč je o brodu projekta 22800 poznatom pod imenom Karakurt. Ovaj brod je prvi u ruskoj floti naoružan protivvazdušnim raketnim kompleksom Pancer-M. Brod se zove Ciklon.

Evidentno da ruska vojska ima dugoročne planove za sistem. Moskva će nesumnjivo konstatno procenjivati performanse sistema i raditi na poboljšanju njegovih sposobnosti razvojem novih varijanti u svetlu uloge koju trenutno zadaju problemi na bojnom polju.

Sistemi Pancir u različitim modifikacijama se odavno dokazao u Ukrajini

Odbrambeni sistem Pancir je značajan element ruskog odbrambenog arsenala. Verzija Pancira S1 je između ostalog korišćena i za odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina i Moskve.

Kada je Kremlj bio napadnut, medijski izveštaji su ukazivali da su ruski sistemi PVO Pancir strateški raspoređeni na krovovima nekoliko ključnih zgrada u Moskvi, uključujući i krov sedišta ruskog Ministarstva odbrane.

U više navrata pojedini vojni stručnjaci su isticali nedostatke PVO sistema Pancir-S. Međutim, sistemi su bili široko raspoređeni na bojnom polju, posebno nakon što je Ukrajina nabavila najsavremenije artiljerijske granate i projektile od svojih sponzora u NATO-u.

pancir s1
pancir s1

Uz jedinstvenu prednost dva nezavisna kanala za navođenje, odnosno radara i elektrooptike, Pancir S1 pokazuje izuzetnu sposobnost da istovremeno gađa ne samo jednu već dve mete.

Sudeći prema tvrdnjama iz Rusije o čestoj i blagovremenoj nadogradnji, sistem se u hodu razvija da bi se popunili nedostaci. Ukrajina je, sa svoje strane, već primetila da je efikasnost njenih HIMARS sistema značajno smanjena.

4 KOMENTARA

 1. Bez uvrede ali malo sam skeptičan da tako mala raketica iz tako malih lansirnih cevi može da “nagrabi” hipersoničnu brzinu.

  I čemu više taj marketinški trik “Hipersonično” ?! Sve što leti minimum Mah 5 je hipersonično. Nije to nikakva novotarija, jer na primer brzina podkalibarnih granata na ustima cevi kod tenkovskih topova 120 i 125mm kalibra, je odavno u rejonu brzina Mah 5. Pa opet niko ne hvalospevi podkalibarne granate da su “HIPESONIČNO oružje”.

  Stvarno, ako se ovako nastavi reč “Hipersonično” će postati nova “keč fraza” kad želiš da nekom utrapiš oružani sistem.

   • @Dule
    Znam ja vrlo dobro da nije isto. A ti bi trebalo da znaš da svi ti V-V i Z-V projektili imaju pogon samo mali deo svoje putanje. Ta deklarisana brzina od recimo Mah 5-6 za neki ovakav projektil je maksimalna brzina koju projektil ima na samo vrlo kratkom, da ne kažem trenutačnom delu svoje putanje. Isto kao što i podkalibarna granata koju sam pomenuo ima hiperzvučnu brzinu na samo trenutačnom delu svoje putanje, tj. na samom početku – na ustima cevi.

    Znači u OBA slučaja imamo nešto što samo jedan mali delić svoje celokupne putanje provede u hiperzvučnom opsegu..ovo prvo zovu hiperzvučno oružje, ovo drugo ne zovu.

    Jedina prava hiperzvučna oružja su ona koja lete dugo vremena u hiperzvučnom opsegu, pa im je PROSEČNA brzina preko pređenog puta ustvari hiperzvučna. A to su bojeve glave ICBM sistema, poneki novi krstareći projektili kao na primer Cirkon, može i Kinžal.

 2. Ratna iskustva su surov ali i najbolji učitelj za dalje usavršavanje nekog oružanog sistema(u ovom slučaju Pancira) i eliminisanje(u mjeri koliko je to moguće)njegovih mana i povećavanje njegove borbene efikasnosti!Naravno,neophodno je vrijeme da bi se to učinilo(a često ga nema dovoljno),jer skraćivanje tog procesa,često dovodi do neželjenih efekata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave