NaslovnaNovostiSAD će rashodovati 157 helikoptera UH-60 Black Hawk; Da li će završiti...

SAD će rashodovati 157 helikoptera UH-60 Black Hawk; Da li će završiti u Ukrajini?

Američka vojska se sprema da smanji svoju flotu komunalnih helikoptera UH-60 Black Hawk za 7,5%, što je oko 157 letelica iz sadašnje flote. General-major Mac McCurry je ovo rekao u intervjuu za Defense News.

Ovaj potez ima za cilj optimizaciju postojeće flote i oslobađanje budžetskih sredstava za nabavku buduće jurišne letelice velikog dometa (FLRAA), za koju se planira da uđe u upotrebu početkom 2030-ih godina.

Američka vojska je prethodno izabrala Textron-Bell V-280 Valor kao zamenu za Sikorskijeve 40-godišnjake, UH-60 helikoptere. Pored toga, postoje planovi da se zameni Boingov jurišni helikopter AH-64 Apache.

Mekari je napomenuo da je smanjenje broja helikoptera Black Hawk deo strategije za balansiranje trenutne spremnosti sa budućim nabavkama. Od ranih 2000-ih, flota helikoptera je porasla za više od 300 jedinica, što odgovara proširenju vojske tokom operacija u Iraku i Avganistanu.

Postoje sugestije da bi neki od povučenih helikoptera mogli biti prodati Ukrajini, ali još nisu donete konkretne odluke o ovom pitanju.

Ukrajina već ima jedan Black Hawk UH-60

Ukrajinska obaveštajna služba objavila je sliku na kojoj je prikazan prvi u zemlji UH-60 Black Hawk helikopter još u februaru 2023. godine. Slike, objavljene 21. februara, pokazuju da helikopter sada koristi vazduhoplovni ogranak ukrajinskog odbrambenog obaveštajnog direktorata.

ukrajinci pored uh 60 black hawk.jpg copy
ukrajinci pored uh 60 black hawk

Jedinica je navodno “predvodila brojne rizične operacije u tekućem sukobu sa Rusijom, kao što su i prekogranični helikopterski napadi”. Glavna uprava za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine objavila je na svom sajtu dve slike helikoptera u hangaru. Na jednoj slici prikazana je naoružana posada helikoptera od dve osobe kako poziraju ispred aviona.

Na slikama, Black Hawk se može videti ukrašen u sjajnoj crnoj šemi sa širokim plavim i srebrnim cheat linijama koje se omotavaju oko donjeg dela trupa, gore i preko kućišta motora.

Black Hawk je pored ukrajinskog Mi-24 Hind vidimo na drugoj fotografiji. Ova slika takođe prikazuje jednu posadu od dve osobe i odred od četiri osobe koje izgledaju kao snage za specijalne operacije.

black hawk i mi 24
black hawk i mi 24

Helikopter ima i naslikane državnu zastavu i rondelu. Video koji tvrdi da prikazuje novi ukrajinski helikopter Black Hawk u letu takođe se pojavio na mreži, iako je njegovo poreklo još nepoznato. Nekoliko stručnjaka tada je spekulisalo da bi to mogao biti helikopter koji je prethodno kupljen iz zaliha američke vojske i renoviran u interesu američke kompanije Ace Aeronautics, LLC.

Prema veb stranici kompanije, Ace Aeronautics pruža najsavremenija dizajnerska rešenja koja olakšavaju složene modifikacije postojećih letelica.

Ovaj helikopter, poznat kao “Plavi”, služio je ranije u američkoj vojsci i imao je serijski broj 80-23455. Jedna od usluga kompanije Ace Aeronautics je kupovina UH-60A od američke vojske, a zatim njihova prodaja nakon što su ponovo ofarbani i modifikovani u skladu sa zahtevima klijenata.

Iako je šema farbanja ukrajinskog helikoptera slična shemi N60FV, i dalje je verovatno da je ovo odvojeni okvir letelice obojen istom livrejom, verovatno od strane Ace Aeronautics.

Imajući to u vidu, izgleda da je sva osetljiva oprema zamenjena komercijalnim sistemima. Prema slikama, helikopter ima minimum opreme. Takođe, čini se da nedostaju protivmere, senzori upozorenja i oružje koje služi posadi za strelce.

ukrajinski black hawk u akciji (vežbi)

Ne zna se da li je Ukrajina dobila samo jednog “Crnog Jastreba” ili ih ima više. Do sada su saveznici Kijeva uglavnom snabdevali ukrajince helikopterima iz sovjetskog doba, posebno modele Mi-8/17 i Mi-24. Pored toga, ukrajinska mornarica je dobila samo par bivših Sea Kings-a britanske kraljevske mornarice.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave