NaslovnaNovostiRuski Lancet ne "prašta": ukrajinski tenk T-64BV postao staro gvožđe

Ruski Lancet ne “prašta”: ukrajinski tenk T-64BV postao staro gvožđe [VIDEO]

Nakon snažne eksplozije, kupola tenka T-64BV Oružanih snaga Ukrajine odbačena je na veliku udaljenost i pala je u polje.

Prema izveštajima, do eksplozije je došlo nakon što je ukrajinski tenk pogodio dron Lancet. Udar su izveli operateri dronova 155. brigade marinaca Pacifičke flote.

Tenk je navodno bio napunjen sa 36 granata. U eksploziji je poginula posada tenka.

Lancet lutajuća municija

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

lancet izdelie 53 1
Najnoviji lancet izdelie-53

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje. Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada pokazali uspeh.

Nakon „neverovatnog uspeha“ kamikaza dronova klase Lancet u Ukrajini, proizvođač Zala Aero je navodno razvio novu generaciju kamikaza dronova poznatih kao „Izdelie 53“ (Produkt 53).

002 lancet 3
Lancet-3

Takođe, veruje se da su nove ruske bespilotne letelice kamikaze (lutajuća municija) porodice Lancet dobile takozvano punjenje tipa „šok jezgro“. Suština opremanja ove bojeve glave je da nikakve mreže, rešetke, “roštilji” ili druge konstrukcije na štićenom vozilu ih neće zaštititi od nje.

Kijev nedavno organizovao modernizaciju tenkova T-64BV

Ukrajinska vojska je još u avgustu mesecu izjavila da dobija modernizovane tenkove T-64BV u modifikaciji 2022. Uprkos činjenici da fabrike tenkova u Ukrajini praktično ne rade, Kijev je uspeo da uspostavi proizvodnju teških oklopnih vozila u preduzećima svojih evropskih saveznika.

Nadogradnja modela iz 2022. je evolucija nadogradnje iz 2017. i 2019. godine. Doneo je nišan TPN-1TPV sa termovizijom. Nova optika omogućava otkrivanje ciljeva udaljenih do 6 kilometara u bilo koje vreme i pod bilo kojim vremenskim uslovima.

Tenkovi T-64BV modela 2022. opremljeni su digitalnim radiom proizvođača L3 Harris i digitalnim navigacionim uređajem CH-4215.

Vizuelno, unapređeni tenk se može razlikovati od osnovnog modela po prisustvu antikumulativnih rešetki koje pokrivaju prostor motora. Pored toga, spoljni rezervoari za gorivo su dobili dodatnu zaštitu, dodatna oklopna ploča je prekrivala spareni mitraljez. 

kijev organizovao modernizaciju tenkova t 64bv u odbrambenim kompanijama evropskih saveznika
kijev organizovao modernizaciju tenkova t 64bv u odbrambenim kompanijama evropskih saveznika

Pojava modernih dodataka omogućila je da se napusti infracrveni reflektor “Luna”. Njegovo mesto je ojačano dinamičkom zaštitom. Takođe treba napomenuti da postoji oklopni panel za zaštitu sparenog mitraljeza i spoljnih rezervoara za gorivo.

Ukrajinske oružane snage su prvi put prikazale modernizovane tenkove početkom prošlog jula meseca. Verovatno, nadogradnji na nivo T-64BV modela 2022. podležu oštećena borbena vozila, koja su poslata na popravku.

Prvi unapređeni T-64BV modela 2022 pojavili su se na bojnom polju početkom ove godine, uprkos činjenici da su fabrike oklopa u Ukrajini zapravo uništene. Prema pisanju ukrajinske štampe, Kijev je uspeo da organizuje modernizaciju tenkova u preduzećima Poljske i Češke, gde dolazi oprema oštećena u borbama.

3 KOMENTARA

  1. Definitivno ima tandem bojevu glavu(nisam obratio pažnju da probija SLAT(rešetkasti oklop)i po težini bojeve glave,sigurno mu je penetracija mlaza oko 500+mm čelika,a kumulativni mlaz je pogodio ili rezevne granate ili obrtni punjač(28granata),što je izazvalo strahovitu eksploziju,koja je i uništila tenk.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave