NaslovnaNovostiDa li će posle sukoba u Ukrajini, ruska vojska postati jača i...

Da li će posle sukoba u Ukrajini, ruska vojska postati jača i iskusnija od bilo koje druge na svetu?

Bez obzira na otvaranje novih ratnih žarišta u svetu, propagandni i medijski rat Moskve i Zapada ne jenjava. Pri tome, obe strane analiziraju tekstove protivnika i iz njih izvlače ono što im odgovara. To ne znači da u svakom od tekstova nema i primesa istine.

No, ona može biti iskrivljena ili (zlo)upotrebljena u cilju sopstvene pozitivne propagande. Tako je ruska TV Zvezda 16. decembra publikovala tekst pod naslovom „Posle vojnog sukoba u Ukrajini, ruske oružane snage će postati jače i iskusnije od bilo koje vojske na svetu“.

Iza bombastičnog naslova se krije „analiza“ opsežne studije „Visoka cena gubitka Ukrajine“ (The high price of losing Ukraine) koju je Američki institut za proučavanje rata (Institute for the study of war, ISW) publikovao 14. decembra 2023. 

Ruski portal svakako preteruje kada kaže da „sve više zapadnih vojnih stručnjaka priznaje da su Oružane snage Rusije potpuno preuzele inicijativu duž cele linije fronta. Štaviše, dok Oružane snage Ukrajine doživljavaju sve veće poteškoće sa oružjem, municijom i borbeno spremnim vojnim osobljem na svim nivoima, ruska vojska jača i povećava svoju superiornost u svim aspektima“.

Studija ISW iznosi navodno realnu prognozu o budućnosti Oružanih snaga Rusije prema scenariju da Kijev izgubi rat. Vojni analitičari su došli do zaključka da će ruska vojska, kao rezultat SVO, postati višestruko jača, profesionalnija i sa ogromnim iskustvom u vođenju borbenih dejstava u savremenim uslovima, kakvo nema niko drugi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nedavno u intervjuu za jedan zapadni list nazvao „velikim uspehom“ to što se ukrajinske oružane snage skoro dve godine suprotstavljaju „drugoj armiji sveta“.  Zelenski pri tome nije precizirao koja armija zauzima prvu poziciju ali je očito aludirao na Sjedinjene Američke Države.

100 tenkova mesečno ruska vojska dobija oružje doslednije i u većim količinama od ukrajinaca sa zapada
100 tenkova mesečno, ruska vojska dobija oružje doslednije i u većim količinama od ukrajinaca sa zapada

No, izgleda da istraživački tim ISW ne deli u potpunosti optimizam ukrajinskog predsednika. Oni su u svom izveštaju naveli da je vojna konfrontacija sa Moskvom značajnija za Sjedinjene Države nego za samu Ukrajinu.

Naime, mogućnost da Rusija osvoji kompletnu teritoriju Ukrajine može biti realna samo ukoliko Vašington, a za njim i Evropa, potpuno prestanu ili značajno smanje pružanje vojne pomoći Kijevu.

Analitičari ISW smatraju da bi „takav ishod doveo iscrpljenu ali trijumfalnu rusku vojsku pravo do granica sa NATO savezom, na liniji od Crnog mora do Severnog ledenog okeana“.

U studiji je posebna pažnja usmerena na napredne ruske sisteme protivvazdušne odbrane, „koje samo američki stelt avioni mogu da savladaju“. Međutim, SAD ih najverovatnije neće dislocirati u Ukrajinu; oni su Vašingtonu potrebni za obuzdavanje Kine. 

rusija dominantna u elektronskom ratovanju
rusija dominantna u elektronskom ratovanju

Eksperti zaključuju da bi Rusija, po prvi put od devedesetih godina XX veka, u budućnosti mogla da predstavlja ozbiljnu vojnu pretnju za NATO. Vreme obnavljanja moći Oružanih snaga Rusije zavisiće od toga koliko ruska vlada ulaže u razvoj odbrambenog kompleksa i jačanje vojske.

Istraživaći Instituta smatraju „da bi u cilju obuzdavanja i odbrane od obnovljene ruske pretnje u slučaju potpune pobede Moskve u Ukrajini, Sjedinjene Države morale da rasporede značajan deo svojih kopnenih snaga i naprednih aviona u Istočnoj Evropi“.

No, ovo bi zahtevalo promenu težišta sa podrške azijskim saveznicima i zaštite Tajvana od potencijalne invazije Kine, na obuzdavanje Rusije u Evropi. Konfrontacija u dva regiona istovremeno zahtevala bi od Vašingtona toliki angažman resursa u neizvesnom vremenskom periodu da čak ni SAD možda ne bi mogle da podnesu takve troškove, zaključuju stručnjaci ISW.

Ovde se treba ograditi bar po pitanju dva zaključka. Kao prvo, upravo je Zapad svojom politikom doveo NATO do granica sa Rusijom „na liniji od Crnog mora do Severnog ledenog okeana“. Ukrajina i nordijske zemlje su do februara 2022 bile retke tampon-zone; nakon početka SVO, i one su nestale.

su 57 su 35 i su 34 formacija
su 57 su 35 i su 34 formacija

Drugo, pitanje je koliko su Azija a pogotovo Tajvan zaista ugroženi od Kine. Politika Pekinga je takva da stelt avioni još uvek masovno ne preleću na poprište moguće nove konfrontacije. Konačno, tačno je da ruska vojska stiče dragocena ali skupa iskustva u SVO.

Tačno je da i njena budućnost zavisi od raspoloživih resursa koji će joj biti na raspolaganju. No, niz manevara i dislokacija američkih i NATO trupa ukazuju da i SAD bez direktne umešanosti izvače pouke iz iskustava ukrajinskog vojišta.

PrekoISW
IzvorTopwar

10 KOMENTARA

  1. Ne smatram da je Rusija druga vojna sila na planetu, to mesto zauzima Kina i to vec odavno. Sto se tice ucenja na iskustvima iz SVO ni tu se nisu pokazali, rade konstantno iste greske.

  2. Ruska vojska je vec sad najmocnija na svetu! SAD nema vojsku, to su uglavnom devojcice I pedercici. EU ima pisonje i suge!

  3. Чињеница је да се у развоју дронова прескачу и по три копља. За годину дана се у њиховом развоју напредује онолико колико је некада требало можда и цела декада. Могуће да у будућности не тако далекој на системима против електронског ометања ће морати да се грозничаво ради. Направити метак, гранату и сву оне пратећу опрему да би се пуцало на дрон ће да буде поприлично скупо уз упитну ефикасност. Логистика која такође треба да прати оруђе које треба да испали тај метак или гранату је поприлично обимна, снабдевање муницијом, снабдевање нафтом или бензином повећава број возила која прате ту или те батерије и уништење било које карике у том ланцу има за исход потенцијално лаку мету за противничку страну. А у развој средстава електронског ометања ће морати да се убрза у тој мери да ако је за развој некада требало 10,20 година то ће морати да се сведе на годину, две. На сајмовима наоружања и војне опреме ће можда да буду посебне “просторије” где ће потенцијални купци моћи да се упознају са оним што им се нуди. Нисам сигуран да ће то да буде експонирано, као класично наоружање, биће то под извесним велом тајне, и наравно неће да буде свима доступно само одабраној клијентели. Можда ће развој система против елеклтронског ометања да иде у том правцу да буде у могућности да делује са сигурне удаљености дубље у својој или пријатељској територији поприлично заштићен средствима пво. Не тако велика и захтевна логистика, а ефикасније деловање, ће да буде огромна предност тих система ратовања. Биће јагма за програмерима, инжињерима електротехнике, приватне фирме ће вероватно да пробају да зараде део колача. Кина не уводи тек онако 5G,6G мреже само за развој телекомуникација. По мени ће то у неком ако га уопште и буде нападу на Тајван, да буде нешто што до сада нисмо видели

  4. O kojoj to Američkoj vojsci se ovde priča , ako je u pitanju ona iz 1991 od pre 30+god koja je imala bukvalno sve sisteme mongo modernije or Iraka I ovoj danas to su nebo I zemlja počevši od regruta koji su većinom braon tj sinovi i verske onih sto su presli granicu, pripadnici LGBT i na sve te spuštene standarde opet ne mogu da popune redove, jedino što mogu je da doplove ispale rakete i pošaljiu avione i posle se vrate, još 1999 nisu bili u stanju da zauzmu ni jedno selo u Srbiji ili na Kosovu i ako je najnaprednija oprema koje smo imali veoma malo bila Američka i stara 15god, ušli su u Avganistan koji nema vojsku i pobegli posle 20god bez ostvarenja bilo kakvog strateškog cilja. Ja bi voleo da u Ukrajini umesto mobilisanih Ukrajinaca vidimo Amerikance, a dobrovoljaca Banderista mi nije žao. Stekli bi Ameri veliko iskustvo u prebacivanju velike količine leševa

  5. Nadam se da će Ruska vojska izvući pouke iz ovog sukoba,koje će im poslužiti da eliminišu greške i loše poteze,da usavrše operativu,taktiku i strategiju,i da im iskustvo sa fronta posluži u konstruisanju i primjeni raznih sistema naoružanja koje će biti znatno efikasnije od postojećeg.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave