NaslovnaNovostiBombarderi Tu-22M3 u pratnji Su-30SM izveli petočasovni let iznad Baltičkog mora

Bombarderi Tu-22M3 u pratnji Su-30SM izveli petočasovni let iznad Baltičkog mora

Ruski bombarderi Tu-22M3 obavili su petočasovni let iznad neutralnih voda Baltičkog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ove bombardere su pratili lovci Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS).

Posebnost ovog leta bila je i “pratnja” stranih lovaca na pojedinim deonicama rute.

U saopštenju Ministarstva odbrane Rusije se ističe da se svi letovi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvode u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora. Ovo po njima naglašava važnost poštovanja međunarodnih normi i sporazuma u ​​pitanjima vojnog vazduhoplovstva.

„Svi letovi aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvode se u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, u izveštaju Ministarstva odbrane se pominje da posade ruske avijacije dugog dometa redovno lete iznad neutralnih voda različitih regiona, uključujući Arktik i Severni Atlantik, kao i Crno i Baltičko more ali i Tihi okean. Ovo ukazuje na široku geografsku pokrivenost i redovnost ovakvih letova.

Samo dva dana ranije, ruske Vazdušno-kosmičke snage vršile su zajedničke patrole sa kineskim vazduhoplovstvom nad vodama Japanskog mora i Istočnog kineskog mora.

„Avijaciona grupa koju čine strateški bombarderi Tu-95MS iz Rusije i Hun H-6K (Tu-16 licenca) iz Kine izvršila je vazdušne patrole iznad voda Japanskog i Istočnog kineskog mora“, navodi se u saopštenju Ministarstva, a mi smo preneli.

tu 22m3 baca fab 150
tu 22m3 baca fab 150

Veruje se da Rusija ima 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M3 je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

Tu-22M3M

Ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] očekuju da popune svoj inventar modernizovanim bombarderima. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša.

Modernizacija Tu-22 do nivoa „M3M“ traje već nekoliko godina. Tu-22M3M je trebalo da uđe u službu 2021. Bombarder je prvi let nakon modernizacije izveo krajem decembra 2019. godine.

Prema ruskim izvorima, Tu-22M3M je naslednik nekih tehnoloških rešenja iz Tu-22M4, modernizacije koju je Ministarstvo odbrane Rusije prekinulo godinama unazad. Rečeno je da će avionika i oprema biti ista kao kod Tu-160M.

Očekuje se da će Tu-22M3M koristiti unapređeni turboventilatorski motor Kuznjecov NK-32-02 sa dogrevanjem za veću bruto težinu i duži let. Novi unapređeni bombarderi Tu-22M3M mogu biti ponovo opremljeni sistemom za dopunu goriva u letu. Rusija je ukinula ovaj sistem pre mnogo godina, usled zahteva prema sporazumima o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije.

Razlog zašto Tu-22M3M izaziva veliko interesovanje je izjava gospodina Jurija Sljusara, šefa United Aircraft Corporation, da je ova modifikacija zapravo novi bombarder. Jedino što je ovaj avion nasledio od starijih verzija je trup, rekao je Slusar u intervjuu 2019. godine.

Gospodin Sljusar dodaje i da će Tu-22M3M imati mnogo veći borbeni potencijal. Pored nove avionike, bombarder dobija sisteme za elektronsko ratovanje, novi radar, novu zaštitu i novi sistem za prenos podataka. Prema pisanju ruskih medija, Tu-22M3M će dobiti novi, ergonomičniji kokpit, kao i poboljšani okvir aviona koji bi trebalo da traje i tri decenije.

"H-50" - nova krstareća raketa za "Tu-22M3"
“H-15” – “Tu-22M3”

Arsenal bombardera će činiti protivbrodsku raketu H-32, koja ima operativni domet od 600 km. Očekuje se da će i hipersonična raketa H-47M Kindžal postati deo arsenala bombardera. Prema nekim izvorima, Tu-22M3M će dobiti krstareće rakete velikog dometa vazduh-zemlja, ali se tačni model ne pominje.

Stiče se utisak da Tu-22M3M dobija sisteme i avioniku teškog strateškog bombardera Tu-160M. Dok je naoružanje Tu-22M3M veoma slično naoružanju drugog ruskog nosača raketa koji već učestvuje u ratu sa Ukrajinom – MiG-31K.

1 KOMENTAR

  1. Ne bi da ispadne da vas stalno ispravljam, ali to na slici je revolver lanser sa Tu-22M3 u koji ima montirano 6 projektila H-15 Raduga (AS-16 Kickback). Ako mi ne verujete, slobodno proverite onlajn kako izgleda H-15, čak su i oznake na raketi iste.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave