NaslovnaNovostiSamo 10 od 100 ukrajinskih FVP dronova „stiže do mete“ usled ruskih...

Samo 10 od 100 ukrajinskih FVP dronova „stiže do mete“ usled ruskih sistema elektronskog ratovanja

Gotovo svi ukrajinski kamikaza napadi FPV dronovima na ruske položaje u regionu Bahmuta ne uspevaju da dopru do cilja usled ruskog elektronskog ratovanja. Pored elektronskih mera i rastojanje i teren su im ometali rad, gde je radio veza blokirana zbog topografskih faktora.

Ovo je navedeno u izveštaju „Izvestija“ ruske jedinice za borbu protiv bespilotnih letelica, koja kaže da 90 odsto FPV municije koju Ukrajina šalje ne dostiže svoj cilj. Ukrajina je u inače postala vešta u upotrebi bespilotnih letelica za bacanje jednostavnih bombi i granata na kopnene ciljeve.

Jedinstveni rat dronovima koji se pojavio između obe zemlje uključuje upotrebu jeftinih, komercijalnih bespilotnih letelica za osnovne vojne zadatke kao što su izviđanje bojnog polja, korekcija artiljerijske vatre i kamikaze, gde su letelicama vezani eksplozivi.

U izveštaju je citiran komandant jedinice za borbu protiv bespilotnih letelica V brigade Sever, deo dobrovoljačkog jurišnog korpusa. Identifikujući se sa pozivnim znakom Turok, izjavio je da samo „10 od 100 dronova“ stiže do cilja. „To je zbog razlike u nadmorskoj visini i uspešnog rada ruskih sistema za elektronsko ratovanje”.

Ako ukrajinski operater bespilotnih letelica lansira dron sa niskog tla ka visokim tlom ispred, komunikacija će biti izgubljena osim ako repetitor ne leti iznad glave. Ne stižu do mete zahvaljujući našem elektronskom ratovanju i razlici u nadmorskoj visini“, dodao je on.

Sa druge strane, Rusija koristi repetitore, koji prenose signale između operatera i drona kada ovaj leti na većim udaljenostima.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona 1

Operateri dronova ukrajinske vojske takođe „veoma aktivno” koriste FPV bespilotne letelice i za bacanje bombi, na način na koji su koristili i prenamenovali izviđačke kvadrokoptere da „bacaju municiju”. Štaviše, oni takođe tvrde da vraćaju FPV dronove, koji su u suštini jednosmerne samoubilačke letelice.

Ruselektronika: Ruski sistemi za elektronsko ratovanje „Lesoček” postaju moćniji i mobilniji

U pozadini specijalne vojne operacije, ruski stručnjaci nastavljaju da razvijaju novo naoružanje i pomoćnu opremu i modernizuju postojeće.

Kako prenose RIA Novosti, pozivajući se na zaposlene u holdingu Ruselektronika (deo Rosteka), stručnjaci holdinga će modernizovati komplekse za elektronsko ratovanje Lesoček. U kontekstu sve veće upotrebe radio-kontrolisanih eksplozivnih naprava od strane ukrajinskih snaga, uloga ovakvih kompleksa je sve veća.

Ruselektronika je saopštila da su radovi na modernizaciji Lesočke već počeli i napomenuli da će je učiniti još moćnijom i pokretnijom. Posao direktno izvode stručnjaci iz koncerna Sozvezdie (deo Ruselektronike).

Podsetimo, tokom sumiranja godine ruski predsednik Vladimir Putin je govorio o ovim sistemima za elektronsko ratovanje, koji su, prema njegovim rečima, sada ugrađeni na skoro sva ruska oklopna vozila.

„Lesoček” je kompaktne veličine i vojnici ga lako mogu nositi u rancu. Pošto ne zauzima mnogo prostora, može se ugraditi na bilo koje oklopno vozilo. Njegov glavni cilj je da zaštiti opremu i osoblje od svih eksplozivnih naprava koje koriste radio-elektronske kanale za njihovo aktiviranje.

lesocek
lesocek

Izveštaj koji su u maju objavili Džek Votling i Nik Rejnolds iz londonskog psyops trusta mozgova RUSI procenjuje da Rusi postavljaju sistem za elektronsko ratovanje na svakih 10 km duž linije fronta.

Oni veruju da se među brojnim ruskim sistemima eletronskog ratovanja, Šipovnik-Aero na kamionu pokazao posebno smrtonosnim za ukrajinske bespilotne letelice.

izveštaju RUSI stručnjaka navodi se kako je moskovsko elektronsko ratovanje veoma efikasno i obara skoro 10.000 ukrajinskih dronova mesečno, dakle oko 333 dronova dnevno.

Kijev pokušava da razvije sopstvene sisteme elektronskog ratovanja

Ukrajinski sistem Pokrov, navodno može da ometa satelitske navigacione sisteme kao što je ruski GLONASS i zameni stvarne signale lažnim, uzrokujući da vođena raketa promaši cilj.

Sistem bi navodno trebalo da bude veoma efikasan protiv ruskih bespilotnih letelica Geran-2, ali ne toliko protiv krstarećih raketa koje se više oslanjaju na navigacione sisteme koji u letu upoređuju sama radarska merenja tla sa kolekcijom mapa uskladištenog zemljišta.

Međutim, ono što Kijevu nedostaje je mnogo veća pomoć njihovih zapadnih saveznika u komponenti elektronskog ratovanja. Analitičari, što se tiče SAD, tvrde da je malo verovatno da će se to promeniti.

Elektronsko ratovanje spada u kategoriju tehnologije ograničenog transfera pod režimom kontrole izvoza, koji pomno prati Stejt department.

operater sistema za elektronsko ratovanje
operater sistema za elektronsko ratovanje

Eksperti smatraju da Amerikanci ne žele da pošalju takvu opremu u Ukrajinu, kako ne bi otkrili Rusiji koji su važni američki sistemi za elektronsko ratovanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave