NaslovnaNovostiFinska dozvolila Sjedinjenim Državama da postave vojne baze i objekte u 15...

Finska dozvolila Sjedinjenim Državama da postave vojne baze i objekte u 15 regiona zemlje

Finska se sprema da potpiše sporazum sa Sjedinjenim Državama koji će omogućiti da se američke vojne baze nalaze na njenoj teritoriji. Ovaj sporazum, poznat kao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane (DCA), predviđa raspoređivanje američkih trupa i vojne infrastrukture u 15 regiona Finske, isključujući i istočne regione koji se graniče sa Rusijom.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen pojasnio je da neće biti stalnog stacioniranja američkih trupa ili vojnog materijala u istočnoj Finskoj. Svrha ove mere je osiguranje bezbednosti i jačanje odbrambene moći zemlje.

Sporazum predviđa i stvaranje specijalizovanih teritorija za američku vojsku, koje će im omogućiti nesmetan ulazak u Finsku bez carinske kontrole i inspekcije.

Vredi napomenuti da se o parametrima sporazuma između Finske i SAD pregovaraju i mogu biti promenjeni. Očekuje se da će se ceremonija potpisivanja održati sledeće nedelje.

Ranije su se pojavile informacije da je Finska odlučila da potpuno zatvori kontrolni punkt na granici sa Rusijom.

americka vojna baza
americka vojna baza na bliskom istoku

Finska potpuno zatvara sve kontrolne punktove na granici sa Rusijom

Finska ponovo zatvara sve kontrolne punktove na granici sa Rusijom, javljaju Helsingin Sanomat i Iltalehti. Kako navode, finski kabinet će održati vanrednu sednicu na kojoj će verovatno biti doneta odluka o zatvaranju granice zbog ponovnog dolaska azilanata koji su izazvali prethodno zatvaranje.

Prema poslednjim podacima, finska vlada je zvanično odlučila da zatvori sve kontrolne punktove na ruskoj granici. Ovo je saopštio šef Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje.

Ova odluka je deo opšte politike Finske koja ima za cilj regulisanje migranata i osiguranje nacionalne bezbednosti, ali je moguće da na ovaj način Zapad pokušava da podigne još jednu „gvozdenu zavesu“ oko Rusije.

Finska raspoređuje izraelski raketni sistem Davidova Praćka u blizini ruske granice

Finska je zvanično dobila protivvazdušni raketni sistem David’s Sling, kupljen od izraelske odbrambene kompanije Rafale. Iznos transakcije iznosio je 317 miliona evra. Prema planovima finske vojske, ovaj kompleks će biti raspoređen duž ruske granice. O nabavci ovog sistema od strane Oružanih snaga Finske smo pisali u aprilu mesecu.

David’s Sling (Davidova praćka) je napredni protivraketni sistem dizajniran za presretanje raznih vazdušnih pretnji, uključujući vođene projektile i bespilotne letelice. Ovaj kompleks je sposoban da pruži zaštitu na značajnim udaljenostima i sada se smatra ključnim elementom finskog sistema PVO.

Nabavka ovog PVO sistema deo je napora Oružanih snaga Finske da razmesti NATO sistem protivvazdušne odbrane usred povećane pažnje bezbednosti u regionu. Prema izveštajima medija, kompleks će biti raspoređen u blizini ruske granice.

davidova pracka
davidova pracka

Inače, „Dejvidova praćka“ je sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa. U izraelskoj protivvazdušnoj odbrani, nalazi se između baterija Iron Dome i Arrow 3, koje su sposobne da presreću balističke rakete u njihovoj egzo-atmosferskoj fazi.

David Sling, je izraelski odbrambeni vojni sistem koji su zajednički razvili izraelski Rafael Advanced Defense Systems i američki odbrambeni izvođač Raytheon. Dizajniran je za presretanje neprijateljskih aviona, bespilotnih letelica, taktičkih balističkih projektila srednjeg i dugog dometa. David je projektovan da zameni MIM-23 Hawk i MIM-104 Patriot u izraelskom arsenalu.

4 KOMENTARA

  1. Sasvim ocekivano s obzirom da su u NATO savezu. Americka vojska je takodjer stalno prisutna i u nasem regionu, narocito Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

  2. Финце баш сврби чмар.Решили пошто пошто да се врате тамо одакле им је неко поклонио државу.Мисле да ће Амери учи у рат због њих,неће чак ни због пиргавих Енглеза а за Финце ,ладно ће им рећи “што сте тражили то сте и добили”.

  3. Finska šuruje sa NATO bukvalno od 90ih i raspada SSSR, tako da samo je bilo pitanje vremena kad će postati punopravna članica. Ovo oko Ukrajine je samo ubrzalo proces.

  4. Opste je poznato da US ne ratuje nigde, a da Rusija konstantno izaziva i vodi ratove po celom svetu, pa je prirodno da se Finska brani, kada bi smo bili sarkasticni.
    Svima je jasno da je pitanje dana kada ce Nato zajedno sa US u staro gvozdje, dosta su maltretirali ceo svet.
    Nadam se

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave