NaslovnaNovostiPoseta Zelenskog Vašingtonu završava se razočaranjem, nastavak vojne pomoći ostaje neizvestan

Poseta Zelenskog Vašingtonu završava se razočaranjem, nastavak vojne pomoći ostaje neizvestan

Poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog SAD od 11. do 12. decembra da ubedi članove Kongresa da odobre dodatnu pomoć Kijevu je uglavnom odložena, dok zapadna pomoć sa obe strane Atlantika rizikuje da se smanji.

Republikanci u Senatu su 6. decembra blokirali predlog zakona koji sadrži 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, uglavnom zato što nije uključivao dodatna sredstva za bezbednost unutrašnjih granica i značajne promene u imigracionoj politici SAD.

Treća poseta Zelenskog Vašingtonu u utorak imala je očajnički ton. Bio je to poslednji pokušaj da se dobije nova vojna pomoć od američkog Kongresa pre nego što istekne iznos koji je trenutno odobren, navodi BBC.

“Ukrajinski predsednik je očajan jer bi sudbina njegove nacije mogla da visi o koncu. Njegov američki kolega Džo Bajden je takođe očajan jer ukrajinski rat vidi kao ključno bojno polje u svetskom sukobu između demokratija i autokratskih režima”. To bi bila suština tekstova koja se može danas čitati u tekstovima svih zapadnih medija koji operišu u prilog spomenutom dvojcu.

Tokom ove posete, Zelenski se sastao sa republikanskim liderima u pokušaju da promeni mišljenje o pomoći Ukrajini, ali izgleda da to nije imalo željeni efekat. „Ne znam da li je to pomerilo iglu“, rekao je republikanski senator Džon Kornin.

Jedina obećana pomoć bila je dodatna vojna pomoć od 200 miliona dolara koju je predsednik Džo Bajden najavio preko predsedničkog organa za povlačenje, što će verovatno biti jedna od poslednjih isplata te vrste, piše The Kyiv Independent.

Bajden je takođe signalizirao da dugoročna posvećenost SAD nije tako jaka kao što je bila.

Tokom konferencije za novinare sa Zelenskim 12. decembra, Bajden je prilagodio svoju uobičajenu formulaciju, rekavši da će „nastaviti da obezbeđuju Ukrajini oružje i kritičnu opremu sve dok bude mogao“. On je dodao da ne daje “obećanja”. Bajden je inače donedavno isticao da će SAD biti uz Ukrajinu „koliko god bude potrebno“.

Neposredno nakon eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, u američkom političkom spektru postojao je širok konsenzus o potrebi podrške Ukrajini.

Posle više od dve godine rata, podela se produbila, pri čemu je veća verovatnoća da republikansko biračko telo ne odobrava podršku SAD Ukrajini. Poslednjih meseci, ovo se sve više prebacilo na republikanske političare koji su otvoreno izrazili svoje protivljenje i blokirali novu pomoć.

zelenski u američkom kongresu
zelenski u američkom kongresu 2022. godine.

Skromna reakcija na posetu Zelenskog 12. decembra kilometrima je daleko od, setimo se, njegovog prvog putovanja u SAD, još decembra 2022, kada je primljen sa počastima.

Republikanski kongresmeni, smatraju da rat u Ukrajini nije toliko važan koliko domaći problemi SAD

Tokom nedavne posete, republikanski senatori i kongresmeni bili su relativno otvoreni u pogledu svojih stavova da rat u Ukrajini nije toliko važan kao domaća pitanja, odnosno reforma imigracije i povećana bezbednost granica.

Republikanski senator J.D. Vens, otvoreni kritičar američke podrške Ukrajini, nije prisustvovao sastanku sa Zelenskim, rekavši da se nije predomislio o slanju dodatne pomoći.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je ranije rekao da se zalaže za pomoć Ukrajini, imao je 30-minutni sastanak sa Zelenskim.

Džonson je rekao da je sastanak bio „dobar“, ali je ponovio stav da Bajden nije napravio dovoljno kompromisa po pitanju bezbednosti granica, za koju veruje da je najvažnije pitanje.

„Nema šanse da paket pomoći Ukrajini i Izraelu prođe Predstavnički dom bez zaista značajne bezbednosti granica“, rekao je republikanski senator Markvejn Malin.

Vrsta promena u graničnoj bezbednosti i imigracionoj politici koju žele republikanci, a koju je Džonson opisao kao „transformacione“, verovatno će biti neodrživa za demokrate.

Neki demokratski kongresmeni rekli su da bi voleli da glasaju za pakete pomoći Ukrajini, ali ne bi mogli ako bi uključivali stroga ograničenja na granicama koje žele republikanci, jer bi bili u suprotnosti sa njihovim principima i bili bi nepopularni kod demokratskog biračkog tela.

Politički pritisak u SAD se povećava kako se približavaju predsednički izbori, koji će zvanično početi već 15. januara. 2024. godine.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Sjedinjene Države obezbeđuju Ukrajini paket vojne pomoći vredan 200 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 200 miliona dolara. Odluku doneo je predsednik SAD Džo Bajden posle sastanka sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

Novi paket vojne pomoći Ukrajini biće fokusiran na municiju, dok informacije o nabavci naoružanja i opreme nisu precizirane. Planirano je da Ukrajina dobije municiju za sisteme PVO, kao i višecevne raketne sisteme HIMARS.

„Mogućnosti uključuju municiju za PVO, komponente sistema PVO, dodatnu municiju za sisteme HIMARS, artiljerijsku municiju (uključujući 155 mm i 105 mm). Ovo će biti jedan od poslednjih paketa bezbednosne pomoći koje ćemo moći da pružimo Ukrajini osim ako Kongres ne reaguje da pruži dodatnu pomoć“, rekao je sekretar američkog Stejt departmenta Entoni Blinken.

Ova izjava je data u pozadini nedavnog zatvorenog sastanka Zelenskog sa senatorima američkog Kongresa, na kojem je ukrajinski predsednik pokušao da ubedi američke zakonodavce u potrebu dodatne finansijske podrške Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave