NaslovnaNovostiIzraelski lovci pete generacije F-35 učestvuju u ratu: Amerikanci ih brzo nadogradili...

Izraelski lovci pete generacije F-35 učestvuju u ratu: Amerikanci ih brzo nadogradili nakon napada Hamasa

Izraelski avioni pete generacije F-35 Lightning II učestvuju u misijama IDF (Izraelske odbrambene snage) u Pojasu Gaze, nakon što su započeli rat izazvani masakrom Hamasovih pripadnika na izraelskim teritorijama.

Izrael po običaju nije pružio mnogo informacija o misijama F-35I Adira, prilagođene verzije za potrebe Izraela aviona F-35 Lightning II, do sada. Međutim, u odustvu adekvatne promotivne kampanje u pomoć priskaču Amerikanci, najveći stručnjaci na svetu iz ove oblasti.

Sjedinjene Države su ubrzale nadogradnju sistema u avionu, izjavio je američki zvaničnik, a prenosi američka publikacija Difens Njuz.

General-potpukovnik Michael Schmidt, izvršni programski oficir za F-35, prvobitno je navodno odbio da pruži detalje. Međutim, u izjavama datim nakon saslušanja u kongresnom komitetu, američki zvaničnik je potvrdio da su SAD ažurirale sisteme podataka na izraelskim avionima F-35. Ažurirani su sistemi koji prikupljaju informacije iz okruženja. Ažuriranja su napravljena nakon napaa Hamasa, 7. oktobra. 2023. godine.

Izrael ima verziju F-35 namenski razvijenu od strane SAD za izraelske potrebe. Izrael već ima dve eskadrile F-35, a uskoro će nabaviti i treću. Izrael je ovog leta odobrio kupovinu treće eskadrile borbenih aviona F-35 u ugovoru vrednom 3 milijarde dolara.

Izraelski F-35 proglašeni su operativnim 2017. godine i prvi put su upotrebljeni u borbi 2018. godine. Izrael je u julu potpisao sporazum o kupovini još 25 aviona. Zemlja će na kraju imati 75 aviona pete generacije.

f 35 ispaljuje aim 120 amraam raketu
f 35 ispaljuje aim 120 amraam raketu

25 dodatnih uređaja, koje proizvodi Lokid Martin, povećaće broj aviona F-35 izraelskog ratnog vazduhoplovstva na 75, naglasilo je Ministarstvo odbrane Izraela prilikom objavljivanja kupovine. Ovaj ugovor će biti finansiran kroz paket pomoći za odbranu koji je Izrael dobio od SAD.

Izrael je bio prva zemlja posle SAD koja je dobila privilegiju da kupi lovce F-35, sa stelt tehnologijom. Izraelsko vazduhoplovstvo je u maju 2018. objavilo da je Izrael i prva zemlja koja je koristila ovaj uređaj u borbi. F-35 je poznat i kao Joint Strike Fighter, a u Izraelu pod jevrejskim imenom „Adir“.

Tokom aktuelnih operacija, izraelske odbrambene snage objavile su krajem oktobra da je F-35I Adir oborio krstareću raketu. Ovo je prvo zabeleženo presretanje krstareće rakete od strane ovih lovaca američke proizvodnje. Izraelski F-35I opremljeni su raketama AIM-9X Sidewinder i Aim-120 AMRAAM.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

f 35 na utovaru
f 35 na utovaru

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Karakteristike F-35

2 KOMENTARA

  1. Dobro je što Boingov X-32 nije pobedio tender. Da li je neko video kako to čudo izgleda? Kao leteći torbar, ružnog li aviona majko mila. 😂

  2. Nije mi jasno zašto Izrael nije dobio F-22,kao što je svojevremeno dobio F-15?Obično bi dobijao najbolje što SAD imaju da ponude.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave