NaslovnaNovostiIzraelski vojnik 'popio' granatu, ali uspeva da eliminiše dvojicu boraca Hamasa u...

Izraelski vojnik ‘popio’ granatu, ali uspeva da eliminiše dvojicu boraca Hamasa u neverovatnom snimku

Žestoke borbe unutar Gaze između ID i pripadnika Hamasa

Žestina borbe prsa u prsa koja se odvija unutar Gaze predstavljena je u novom videu koji je objavila izraelska vojska.

Oštar snimak koji je snimila kamera vojnika IDF-a na šlemu, pokazuje ga kako se suočava sa dvojicom boraca Hamasa unutar oštećene zgrade u naselju Gaza.

Rezervista iz jedinice Jalam Motorizovanog borbenog korpusa ID puca i ubija prvog islamistu, a zatim pokušava da nađe zaklon. Nekoliko sekundi kasnije, međutim, pogađa ga granata bačena na njega, ali uspeva da stane na noge i završi i drugog borca Hamasa.

Izrael: 20 vojnika stradalo prijateljskom vatrom tokom operacija u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je juče da je više od dvadeset vojnika koji su poginuli u vojnim operacijama u Pojasu Gaze protiv palestinske grupe Hamas ubijeno „prijateljskom vatrom“.

„Od početka kopnenih operacija ubijeno je 105 ljudi, od kojih je 20 poginulo slučajno“, rekao je portparol izraelske vojske medijima i međunarodnim agencijama, koje su prenele tu informaciju.

Prema podacima Izraela, bilo je slučajeva da je pogrešna identifikacija ciljeva rezultirala izraelskim vazdušnim napadima, granatiranjem i tenkovskom vatrom u kojoj je poginulo 13 izraelskih vojnika. Takođe, jedan izraelski vojnik je ubijen vatrom usmerenom na neprijateljsku metu, a 2 druga vojnika su ubijena nasumičnom paljbom.

idf sf unit
idf sf unit

Ono što je posebno upečatljivo je da su 2 izraelska vojnika poginula tako što su pregaženi od strane izraelskih oklopnih vozila, a dva su smrtno ranjena gelerima bombi koje su detonirale izraelske vojne snage.

Portparol ID je podvukao da postoji više razloga koji su izazvali fatalne nesreće, kao što su koncentracija velikog broja trupa na ograničenom području operacija, različiti problemi u komunikaciji i koordinaciji između pešadije, artiljerije i vazduhoplovstva kao i nepoštovanje i neprimenjivanje osnovnih pravila angažovanja.

Izraelska operacija pumpanja vode u tunele je počela

Izraelska vojska pumpa morsku vodu sa ciljem da je usmeri u tunele u kojima se nalaze pripadnici Hamasa ispod Gaze. Izrael je izgradio pumpe za morsku vodu u blizini izbegličkog kampa Al-Sati da bi potencijalno poplavio Hamasovu mrežu tunela ispod pojasa Gaze.

Izraelska vojska završila je postavljanje najmanje pet pumpi, oko 1.6 kilometara severno od izbegličkog kampa, koje bi mogle da isporuče hiljade kubnih metara vode na sat, poplavivši tunele u roku od nekoliko nedelja.

Plan, kako je rečeno američkim zvaničnicima, postavlja pitanja o njegovoj efikasnosti i potencijalnom uticaju na životnu sredinu.

Povlačeći paralele sa sličnim naporima Egipta iz 2015. godine, izražena je zabrinutost zbog zagađenja vode, oštećenja infrastrukture i zdravstvenih rizika, što je izazvalo rezerve u vezi sa potencijalnim poduhvatom.

Novi video prikazuje poplavu podzemnog tunela dok je vojnik Hamasa snimio snimak na kojem se vidi kako voda teče preko njega.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave