NaslovnaNovostiIzrael počeo da pumpa morsku vodu u Hamasove tunele u Gazi; Da...

Izrael počeo da pumpa morsku vodu u Hamasove tunele u Gazi; Da li će zaista podaviti i preostale taoce?

Takozvana treća faza borbe izraelskih odbrambenih snaga (IDF) sa Hamasom podrazumeva konačni prodor u podzemnu mrežu tunela i njihovo uništenje. Izraelci su do sada uglavnom otkrivali i eksplozivom uništavali ulaze u tunele.

Na raspolaganju su imali i metodu koju su ranije već koristili – zalivanje tunela betonom. Treća opcija, neprimenljiva zbog međunarodnih konvencija, bila je upotreba zagušljivih i otrovnih gasova.

Tako se IDF, izgleda, još od novembra pripremao za četvrtu – plavljenje podzemne mreže. 

Prema pisanju The Wall Street Journal, Izrael je o ovoj ideji prvi put obavestio Vašington prošlog meseca. No, američki zvaničnici navodno nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua u to vreme bila spremna za sprovođenje plana u delo.

U svakom slučaju, pripreme za potapanje su i započete u to vreme. Sredinom novembra, izraelska vojska je završila postavljanje najmanje pet pumpi oko 1,5 km severno od izbegličkog kampa Al-Shati. 

Pumpe su, navodno, bile u stanju da prebacuju iz Sredozemnog mora hiljade kubnih metara vode na čas, što znači da bi tuneli mogli bili poplavljeni za nekoliko nedelja.

hamasovi tuneli
hamasovi tuneli

Načelnik Generalštaba IDF, Herzi Halevi,  prošle nedelje je izjavio da je plavljenje tunela „dobra ideja, ali da neće da je komentariše zbog specifičnosti ovakve operacije“. Vojska je u principu odbila da komentariše detalje svojih operacija uništavanja infrastrukture tunela.

The Wall Street Journal je 12. decembra izvestio da je upumpavanje vode u tunele ipak započeto. Ova vest je izazvala pravu pometnju. Naime, koliko se zna, u istim podzemnim objektima Hamas još uvek čuva preostale taoce.

Teško je poverovati da je Tel Aviv spreman da žrtvuje ove ljude u cilju uništavanja podzemne infrastrukture protivnika. Osim humanitarnog, otvoreno je i ekološko pitanje.

Hidrauličko ratovanje, naime, ima viševekovnu tradiciju. U novijoj istoriji, jedan od primera je  čuveni Dambuster Raid koji je izveo RAF 1943. kako bi poplavio dolinu Rura. Ono što obeležava trenutna zbivanja je svakako i rušenje brane u Kahovki.

No, malo ko pamti da je operacija plavljenja Hamasovih tunela već jednom realizovana. Ono što je bitno za trenutnu situaciju u Gazi, svakako je operacija sprovedena pre osam godina. Egipatska vojska je u avgustu 2015. godine počela je da upumpava vodu iz Sredozemnog mora u krijumčarske podzemne tunele koji su kod Rafe povezivali Sinaj sa pojasom Gaze. Voda je sprovođena kroz cevi prečnika 380 mm.

Da bi se sprečilo kopanje novih kanala, planirano je i da se duž 14 km duge granice sa Gazom izgradi 18 bazena za uzgoj ribe i škampi. Inače, tunele je koristio kako Hamas tako i Sisijeva Muslimanska braća koja su ugrožavala stabilnost vlade u Kairu.

slika iz unutrasnjosti podzemnog tunela u gazi snimljena 2014. godine
slika iz unutrasnjosti podzemnog tunela u gazi snimljena 2014. godine

No, ubrzo su stručnjaci ukazali na katastrofalne posledice ovih radova: morska voda upumpana u kanale dospela je do slatkovodnog vodonosnog sloja i tako ugrozila ne samo snabdevanje Gaze pijaćom vodom nego i poljoprivredu.

Tako ostaje otvoreno pitanje da li IDF u ovom trenutku razmišlja i o ovim posledicama ukoliko je zaista počeo sa ubacivanjem morske vode u katakombe.

IzvorWSJ

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave