NaslovnaNovostiGreška: Borci bataljona Ajdar napali ukrajinske vojne položaje u pravcu Kleščejevke

Greška: Borci bataljona Ajdar napali ukrajinske vojne položaje u pravcu Kleščejevke

U Donjecku se dogodio neobičan incident u vezi sa delovanjem boraca ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Ajdar“, koji je u Rusiji odavno proglašen za terorističku organizaciju i zabranjen.

Prema vojnom dopisniku RT, pozivajući se na komandanta 4. odvojene motorizovane brigade Oružanih snaga Rusije sa pozivnim znakom „Šustri“, militanti Ajdara su slučajno napali sopstvene položaje.

Događaji su se odvijali u oblasti Kleščejevke. Prema Šustroju, borci Ajdara su očigledno greškom zamenili svoje uporište za uporište koje su zauzele ruske trupe i započeli napad. Kao rezultat toga, izbila je pucnjava na uporištu.

Šustri je takođe izvestio da je tokom dvodnevnih borbi sa Ajdarovcima ruska vojska uspela da zauzme nekoliko trofeja, uključujući pušku M4 američke proizvodnje, američki RPG i pištolj ukrajinske proizvodnje.

Bataljon Ajdar

”Ajdar” (nazvan po reci u Luganskoj oblasti), 24. samostalni jurišni bataljon jedna je od jedinica KoV Oružanih snaga Ukrajine. Nije inicijalno formiran od strane Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Okupljen je u maju 2014. godine na inicijativu komandanta ”Samoodbrane Majdana”, Sergeja Meljničuka. Dopunjen je dobrovoljcima i članovima organizacije ”Samoodbrana Majdana” i ”Desnog sektora”. 

Šestog aprila 2014. godine, samoorganizovane oružane snage Novorusije ustale su u odbranu teritorija Luganska i Donjecka, posle zbacivanja s vlasti Viktora Janukoviča, sluteći da im se ništa dobro ne sprema.

Kao odgovor na njihov svenarodni otpor, usledila je reakcija ukrajinske države, ali i brojnih dobrovoljačko-plaćeničkih jedinica motivisanih antiruskim idejama, mržnjom, pa i neonacizmom.

BATALJON ZA BORBU PROTIV ''LAŽNIH AJDAROVACA''
BATALJON ZA BORBU PROTIV ”LAŽNIH AJDAROVACA”

Nesumnjivo je da je među njima bilo i iskrenih patriota. Do drugog marta 2014. godine oni su bili uključeni u delove Teritorijalne odbrane, da bi od drugog marta bili uvršteni u sastav Kopnene vojske OS Ukrajine. Prve borbe počeli su da vode već u maju, da bi u junu bataljon, od početnih stotinak dobrovoljaca, narastao do oko 150 ljudi.

Za razliku od drugih bataljona TO, formiranih do početka septembra 2014. godine, u kompletiranju ”Ajdara” vojne komande nisu učestvovale, već se upisivanjem kandidata i rasporedom na dužnosti bavio sam komandant bataljona.

U tom početnom poslu značajnu pomoć pružio je predsednik državne administracije Dnjepropetrovske oblasti Igor Kolomojski već spominjani oligarh, millijarder, koji je finansiranje bataljona obezbedio kroz ”Fond odbrane Krajine”.

Reč je o vrlo ”slikovitoj” pojavi jer je Kolomojski finansirao i ”Azov”, osnovao razna udruženja i postao predsednik Evropskog jevrejskog saveta (EJU). Od 1995. godine ima i državljanstvo Izraela.

Moto jedinice je ”Došli smo da pobedimo i da se raziđemo svojim kućama. S nama je bog!”. Drugi deo je prepisan moto koji se nalazio na opasačima vojnika Vermahta (Gott mit uns). Na čelu bataljona po formaciji nalaze se oficiri čina majora ili potpukovnika.

Kako se u borbama pokazao ovaj bataljon?

Njegova borbena svojstva nisu bila na visokom nivou jer je do jeseni 2018. poginulo preko 180 pripadnika jedinice. Uzevši u obzir kakve su zadatke imali (izviđanje, kontrola, presretanje, zasede, upadi), jedinica je trebalo da ima znatno manje gubitaka.

Po čemu je on to, onda, stekao tu mračnu reputaciju? Po borbenom učinku ne. Međutim, svoju ”slavu” stekao je kao nezaobilazna stavka u izveštajima velikog broja međunarodnih organizacija. Bez obzira na medijsku kampanju koja je dosegla do sada neslućene razmere (pogledati tekst ”Pucnji u noge”), službeni izveštaji govore sledeće:

OEBS

Već 2014. delegacije OEBS beleže na terenu mnoštvo prestupa i kriminalnih radnji kako vojnika, tako i komandnog sastava ove jedinice. Deo jedinice, dislociran severno od Luganska, načinio je niz delikata.

U razgovoru s načelnikom milicije Starobeljska, prikupljeni su dokazi o neovlašćenom lišavanju slobode, samovlašću, ucenama i pretnjama smrću. Ova organizacija je i pre toga izveštavala o slučajevima kriminalnog ponašanja, silovanja, otmicama i razbojničkim pljačkama.

Ujedinjene nacije

Prema izveštaju No 11 Kancelarije visokog komesara UN (strana 122), samo do 25. juna 2015. godine otvoreno je 110 krivičnih predmeta u vezi sa zločinima bataljona ”Ajdar” (uključujući otmice i zlostavljanja).

Izveštaj UN pod naslovom ”Seksualno nasilje u Ukrajini u vezi sa sukobom”, dokumentuju se slučajevi samovolje i seksualnog nasilja od strane boraca bataljona ”Ajdar”.

Svi ti slučajevi su forenzički precizno opisani (broj osoba, trajanje dela, oduzimanje ličnih stvari – mobilnih telefona, novca, nakita, automobila, bele tehnike, itd). Slučajeva upadanja u kuće, pljačke, zlostavljanja, masovnih silovanja, itd, bilo je mnogo i svi su zabeleženi.

pop osvesta pripadnike ajdara
pop osvesta pripadnike ajdara

U devetom izveštaju Kancelarije visokog komesara UN (strana 72) navedeno je da je samo do februara 2015. godine pokrenuto 26 krivičnih prijava protiv pripadnika bataljona ”Ajdar” i ”Donbas” u vezi sa kršenjem ljudskih prava, protivpravnog lišavanja slobode i drugih dela.

Pored toga, prema paragrafu 46, utvrđeno je da su bataljoni ”Dnjepr 1”, ”Donbas” i ”Krivbas” zabranjivali predstavnicima humanitarnih organizacija pristup zatvorenicima.  

Amensty International

Ni ova organizacija nije mogla da ne primeti zlodela koja su vršena na terenu. Sedmog septembra 2014. godine AI je štampao izveštaj u kome je dokumentovano kako su pripadnici ovog bataljona zaticani na delu kako privode bez zakonskog osnova ljude, muče ih, vrše krađe i ucene, uznuđuju velike količine novca i streljaju bez ikakvih presuda.

Primera za to ima mnogo, mogu se naći (ko ima živaca i snage da to čita) u navedenim izveštajima. Nepobitno je utvrđeno da su činjeni zločini koji potpadaju pod zakonodavstvo kako međunarodnog javnog i ratnog prava, tako i pod udar ukrajinskih zakona.

Toj tvrdnji su se tada argumentovano pridružili i novinski giganti kakvi su The Guardian, Newsweek, TVP i ostali. Pri tom nisu propustili da kažu da su svi pripadnici spomenute jedinice obeleženi vidljivo jasnim ultradesničarskim i neofašističkim simbolima.

Ukrajinske reakcije

U oktobru 2014. štampan je zbornik o 32 dokumentovana sudska predmeta koji se bave prestupima boraca bataljona ”Ajdar”, a koji se odnose na osnovane sumnje vršenja krivičnih dela za period od maja do avgusta. Svejedno, nikakvih isleđivanja i procesuiranja po tim predmetima nije bilo.

Gde je sada taj bataljon? Izveštaji s terena su krajnje protivrečni, što nije ni čudo, pa se nećemo baviti nagađanjima. Ukrajinci nemaju mnogo razloga da se ponose dosadašnjom ”reputacijom” ovog bataljona, a Rusi, po običaju, ratuju i ne pričaju mnogo.

Svakako će nama, istraživačima, ostati veliki posao kada se jednog dana (nadamo se što pre) ova kalvadija završi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave