NaslovnaNovosti250 km od Kalinjingrada: američka baza Aegis Ashore u Poljskoj će postati...

250 km od Kalinjingrada: američka baza Aegis Ashore u Poljskoj će postati „operativna“ 15. decembra

Američka protivvazdušna odbrambena baza Aegis Ashore, izgrađena na severu Poljske, postaće „operativna“ od petka, 15. decembra, saopštio je juče poljski premijer.

„Amerikanci su nas obavestili da će protivraketni štit Redžikovo (250 km od ruske eksklave Kalinjingrad) postati operativan 15. decembra“, rekao je Mateuš Moravjecki u govoru u parlamentu o politici svoje vlade.

aegis ashore redzikovo
aegis ashore redzikovo

Baza Redžikovo, deo inicijative američkog predsednika Baraka Obame iz 2009. godine, dizajnirana je da zaštiti Zapad od balističkih projektila iz zemalja kao što je Iran.

Moskva je u njoj, kao i drugim vojnim postrojenjima u regionu, od početka videla pretnju za Rusiju. Instalacija nove baze Aegis Ashore počela je 2016. godine.

Poljska, članica NATO-a i veoma blizak saveznik Vašingtona, nedavno je nabavila dosta američke vojne opreme, uključujući američke sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, borbene avione F-35, raketne bacače Himars i tenkove Abrams. Trenutno ugošćuje najmanje 10.000 američkih vojnika na svom tlu.

Protivraketni odbrambeni sistem Aegis Ashore, sličan onom u Rumuniji, postaje operativan

Ova odbrambena lokacija protiv raketa, deo NATO-ovog sistema protivraketne odbrane Aegis Ashore, imala je kašnjenja, ali je sada navodno ključna komponenta američke inicijative za odbranu raspoređenih snaga i NATO saveznika u Evropi od pretnji balističkim projektilima.

Sistem takođe uključuje bazu Aegis Ashore u Deveselu, Rumuniji, i radar za rano upozoravanje. Završetak projekta smatra se za značajno dostignuće odbrambenih raketnih kapaciteta NATO-a u ovom regionu.

Prema zvaničnicima SAD i NATO-a, sistem u Redžikovu je izgrađen da bi se suprotstavio pretnji od balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa, posebno sa Bliskog istoka. Ali projekat baze koju su izgradile SAD u Poljskoj Rusija je tretira kao ozbiljnu pretnju svojoj bezbednosti.

Baza Redžikovo, za koju su planovi prvi put objavljeni 2009. godine, trebalo je da uključi 24 rakete SM-3, kao i protivvazdušne sisteme. Sličan američki objekat – zvanično nazvan Aegis Ashore – već je u funkciji u Rumuniji.

Konfiguracija uključuje palubnu kućicu, po uzoru na glavnu nadgradnju razarača Arleigh Burke, koja sadrži borbeni sistem Aegis i radar AN/SPI-1, kao i druge sisteme komandovanja i upravljanja.

Postoji i zasebna nadzemna struktura koja sadrži niz Mk 41 vertikalno lansirnih sistema (VLS), koji se takođe nalazi na razaraču Arleigh Burke, kao i na nizu drugih američkih i drugih ratnih brodova.

2 KOMENTARA

  1. Na kraju ce naterati ruse da upotrebe atomske bombe jer ce biti skroz pritisnuti.
    Onda poljaci idu u istoriju a Amerika ce da glumi zrtvu i da okrivi Rusiju za sve.

  2. Ono što se nalazi u sklopu “Ejdžis ašore” sistema jeste samo protubalistička komponenta originalnog sistema Ejdžis (to jest…ovde se nalazi samo komponenta SM-3). Na brodovima “Berk” i “Tajkonderoga” se pored ove nalaze još i SM-2ER i SM-6 komponente za aerodinamične ciljeve, kao i ESSM kratkodometna komponenta. Takođe, originalni sistem Ejdžis na brodovima objedinjuje i Tomahavke, kao i Harpune, tako da to nije čisto PVO/PR sistem.

    Mala štamparska greška -> nije radar AN/SPI-1 već AN/SPY-1.

    A i to mi je malo čudno, da u okviru Ejdžis Ašore sistema kao nove instalacije koriste SPY-1. Ovo kažem jer recimo trenutno na trećoj inačici Berk razarača sistem Ejdžis već uveliko dobija nov radarski sistem AN/SPY-6 koji je aktivna fazna rešetka (AESA), za razliku od SPY-1 koji je starija tehnolgoija, tj. pasivna fazna rešetka (PESA).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave