NaslovnaNovostiPrijateljska vatra: Izraelski helikopter greškom raketirao grupu vojnika ID dok napreduju u...

Prijateljska vatra: Izraelski helikopter greškom raketirao grupu vojnika ID dok napreduju u “glavnom uporištu Hamasa”

U Izraelu se dogodio incident u kojem je izraelski helikopter očigledno greškom napao zgradu u kojoj se nalazi izraelsko vojno osoblje. Kako prenosi Inet, u incidentu je poginuo jedan izraelski vojnik.

Kako se navodi na sajtu, kopnene trupe zatražile su vazdušnu podršku nakon što je grupa militanata Hamasa otkrivena u blizini. Međutim, helikopter tipa Apache, pozvan da napadne militante greškom je napao pogrešnu strukturu zbog „netačne koordinacije vatre na zemlji“ koju su izvršili vojnici, navodi Inet.

U odgovoru na izveštaj o događaju, izraelske oružane snage (IDF) su navele da je incident pod istragom. Nastradali vojnik je već uvršten među 91 ubijenog izraelskog vojnika.

Inet napominje da je bilo sličnih slučajeva, ali bez smrtnih slučajeva. Međutim, prema nekim informacijama, tokom kopnene operacije u Pojasu Gaze, desetine ljudi je ubijeno ili ranjeno u takozvanoj „prijateljskoj vatri“.

Izraelska vojska tvrdi da napreduje u „glavnom uporištu Hamasa“ u južnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) su 8. decembra objavile da je njihova 98. divizija napredovala u Kan Junisu u južnom pojasu Gaze, opisujući grad kao „glavno uporište“ pokreta Hamas.

IDF je saopštila da je 7. oklopna brigada pokrenula napad kako bi razbila linije odbrane Hamasa u južnoj Gazi, pogodivši desetine mesta za lansiranje protivtenkovskih raketa i osmatračnice. Dodaje se da su snage izvršile raciju na glavnu ispostavu koja pripada Hamasovom bataljonu Deir al-Balah, zarobivši oružje i obaveštajni materijal.

Trupe pešadijske brigade Givati, 55. rezervne padobranske brigade i rezervne oklopne brigade Kirijati takođe su opkolile Kan Junis i izvele „ciljane napade“ na lokacije Hamasa, navodi ID.

Dodaje se da su u jednoj od racija, trupe pronašle Hamasovo oružje u školi, uključujući raketne bacače, minobacače, eksplozivne naprave i drugu opremu.

Pored toga, trupe Kirijati brigade zauzele su komandni centar Hamasa unutar džamije, gde je bilo skriveno više boraca, saopštila je ID, napominjući da je ćelija eliminisana, kao i druga grupa hamasovih boraca koja je pokušala da pobegne u tunel.

Komando brigada je takođe izvršila napade na ono što ID naziva Hamasovim „centrima gravitacije“ u Kan Junisu, uključujući i domove Hamasovih operativaca. U kućama su izraelske trupe pronašle oružje i obaveštajni materijal. Usred borbi, neki borci Hamasa su se predali trupama, navodi ID.

Sa druge strane, Brigade Iz ad-Din al-Kasam, vojno krilo Hamasa, izvestile su o teškim sukobima u Kan Junisu i saopštile da su njihovi borci uništili dva oklopna transportera i gađali nekoliko okupljanja izraelskih vojnika u gradu.

ID je priznao da su još dva vojnika, jedan iz 53. bataljona 188. oklopne brigade i drugi iz 53. bataljona 188. oklopne brigade, poginuli u Gazi. Njihova smrt dovela je do 93 broja izraelskih vojnika poginulih tokom kopnenih operacija u pojasu.

Izrael je proširio kopnene operacije i na grad Kan Junis nakon što je 1. decembra okončan jednonedeljni prekid vatre u Gazi. IDF su izvestili o napredovanju u gradu već nekoliko puta. Međutim, još uvek ostaje nejasno koliki deo grada su okupirale izraelske trupe.

Tekuća ofanziva u gradu očigledno ima za cilj da preseče južni deo Gaze na pola, dodatno fragmentirajući pojas u kojem živi više od dva miliona Palestinaca.

Hezbolah napao izraelske lokacije teškim raketama, navođenim projektilima

Hezbolah je proteklog dana najavio napade na sedam položaja Izraelskih odbrambenih snaga duž granice sa Libanom. Hezbolah je u odvojenom saopštenju naveo da su njihovi borci prikladnim oružjem gađali vojne lokacije Misgav Am, Ruvaisat al-Alam, al-Radar, al-Abad, pored kasarne Mitat.

Hebrejski mediji javili su da su najmanje dva izraelska vojnika ranjena u Mitatu. Obojica su vazdušnim putem izleteli iz kasarne. Napadi su izvedeni „da bi se podržao postojani palestinski narod u Pojasu Gaze i kao podrška njihovom hrabrom i časnom otporu“, naveo je Hezbolah u svojim izjavama. Grupa je takođe objavila snimke ranijih napada.

Pored napada koje je najavio Hezbolah, ID je saopštio da je oborio “sumnjivu vazdušnu metu” koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana.

Libanski mediji izvestili su o intenzivnim izraelskim vazdušnim i artiljerijskim udarima na različite delove južnog Libana. Municija koja je sadržavala beli fosfor bila je u velikoj meri korišćena u blizini gradova Rmejš i Aita al Šab, tvrdi Libanci. U udarima je oštećeno nekoliko objekata ali ljudskih gubitaka nije bilo.

Hezbolah i njihovi saveznici, uključujući Pokret Hamas i Palestinski islamski džihad, počeli su napade na ID iz južnog Libana nakon što je izbio rat u Gazi prošlog oktobra.

Od 8. decembra u sukobima na libanskom frontu poginule su 133 osobe, uključujući šest vojnika IDF-a, 92 borca Hezbolaha, 13 boraca Hamasa i Islamskog džihada, jednog vojnika libanskih oružanih snaga i 13 libanskih civila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave