NaslovnaNovostiVašington post: Bivši američki načelnik generaštaba Mark Mili pozvao Ukrajince da Rusima...

Vašington post: Bivši američki načelnik generaštaba Mark Mili pozvao Ukrajince da Rusima ‘režu grkljane noću’

Američki general je noću opomenuo ukrajinske specijalce rečima „prerezati grkljane Rusima“, piše američko izdanje Vašington Post. „Ne bi trebalo da postoji Rus koji ide u krevet a da se ne pita da li će mu prerezati grkljan“

Prema pisanju medija, poziv je upućen 2022. godine tokom vežbi u nemačkom gradu Visbaden. Vojnicima se obratio bivši predsednik načelnika generalštaba Oružanih snaga SAD Mark Mili, precizira izdanje.

Izdanje napominje da je general time želeo da inspiriše ukrajinske specijalne snage da sprovode operacije iza linija ruskih trupa u već okupiranim regionima Ukrajine.

U članku se takođe navodi da neuspela letnja ofanziva Ukrajine postavlja zabrinjavajuća pitanja za zapadne pristalice Kijeva. Prema Vashington Postu, želja Zelenskog da obnovi Ukrajinu u granicama iz 1991. trajala bi mnogo godina i zahtevala mnogo krvi.

Rusko rukovodstvo nije reagovalo na izjave koje je navodno dao bivši glavnokomandujući Oružanih snaga SAD Mark Mili, koji je pozvao Ukrajince da Rusima prerežu grkljane. „Nisam video takve izjave“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev je od leta ove godine pokušao kontraofanzivu, ali uspeh nije postignut ni u jednom pravcu, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Dan ranije je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu najavio neuspeh Oružanih snaga Ukrajine.

ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine
ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine

Prema njegovim rečima, ni totalna mobilizacija koju je najavio Kijev, ni snabdevanje zapadnim naoružanjem i uvođenje strateških rezervi u borbu nisu promenili situaciju na bojnom polju, već su samo povećali ukrajinske gubitke.

„Za šest meseci takozvane kontraofanzive, neprijatelj je izgubio preko 125 hiljada ljudi i više od 16 hiljada jedinica različitog naoružanja“, objasnio je on. Kako je Šojgu naglasio, ruske trupe „proširuju kontrolne zone u svim pravcima“.

2 KOMENTARA

  1. Ovo je još jedan dokaz da se sa Spec.operacijom mora ići do kraja.Sve drugo je polovično ili privremeno riješenje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave