NaslovnaNovostiRusi zauzimaju Šinkovku i napreduju od NE Harkov; Ruski izvori: "sprema se...

Rusi zauzimaju Šinkovku i napreduju od NE Harkov; Ruski izvori: “sprema se prvi veliki udarac na 7000 ukrajinskih boraca”

Ukrajinci premeštaju graničare u Kupjansk – Postavili novu liniju odbrane u Petropavlovsku

Prema procenama ruskih analitičara, 7.000 ukrajinskih vojnika biće prva grupa na koju će naići dok ruska armija napreduje u još jednom sektoru fronta, u severoistočnom Harkovu.

Naselje Šinkovka, koje je bila poslednja linija odbrane Ukrajinaca, ruske snage su očistile, ostavljajući samo naselje Petropavlovka pre nego što su Rusi ušli u grad Kupjansk. Međutim čini se da to nije primarni cilj, već čišćenje ogromnog područja istočno od reke Oskol.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da su u pravcu Kupjanska ruske trupe juče izvele 10 napada u okrugu Sinkovka i Petropavlovka Harkovske oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije u novom izveštaju navodi da su koncentracije snaga i opreme Oružanih snaga Ukrajine pogođene u oblastima Peščanoje, Berestovoje i Nevskoje.

Ruske trupe sravnile front severno od Kupjanska

Ruski vojni izvori javljaju da su ruske trupe sravnile liniju fronta severno od grada Kupjanska.

Trenutno, prva linija se proteže od obale reke Oskol na zapadu (na suprotnoj obali je selo Kalinovo) kroz selo Šinkovka u pravcu jugoistoka – na autoputu koji povezuje Kupjansk sa Belgorodskom oblasti Ruske Federacije.

Ukrajinske trupe su dugo uspevale da zadrže obalu u blizini reke Oskol, na istočnoj obali. Međutim, sa početkom hladnog vremena, ruske oružane snage potisnule su ukrajinsku armiju na desnu obalu Oskola i takođe pojačale intenzitet na zauzimanju utvrđenih tačaka u oblasti sela Šinkovka.

Ukrajinska armija govori o povećanju intenziteta napada Rusa na pravcu Liman Pervi – Sinkovka. Ruska artiljerija neprestano udara po Oružanim snagama Ukrajine na ovom sektoru fronta, primoravajući ih da se blago povlače kako bi „držali“ položaje bliže granici grada Kupjanska.

Pokušavajući da odvrate pažnju ruskih snaga, ukrajinske oružane snage su izvršile kontranapad jugoistočno od Kupjanska, u oblasti šume Serebrjanski.

Tamo je ukrajinska armija, koja je istovremeno ubacila nekoliko jedinica u bitku, uspela da napreduje, međutim ruske trupe uspevaju da nadoknade front na severnim prilazima Kupjansku, koji smatraju za važno transportno i logističko čvorište na istoku Harkovske oblasti.

Ukrajinske snage prebacuju pojačanja u Kupjansk: Nova linija odbrane u Petropavlovsku

Trenutno, Oružane snage Ukrajine jačaju svoju odbranu premeštanjem rezervi i gradnjom novih utvrđenja u Kupjansku i Petropavlovsku.

Petropavlovka je dom 41. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima oficira, najverovatnije će sledeća linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine biti izgrađena u Petropavlovki ukoliko ruske trupe probiju liniju Šinkovka-Zagorujkovka.

Posebnu pažnju treba posvetiti prebacivanju dodatnih rezervi ukrajinske vojske na ovom pravcu. Pošto su stvari u Kijevu problematične, moraju nivelisati, te dovesti pojačanja sa drugih sektora fronta.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine morala je da se povuče sa Svatovskog sektora fronta i uputi jedinice 108. zasebnog brdsko-jurišnog bataljona 10. zasebne brdsko-jurišne brigade u šumske zone severoistočno od Kupjanska i rejon Šinkovka.

Dakle, shvatajući važnost Kupjanska kao logističkog čvorišta, komanda Oružanih snaga Ukrajine je prinuđena da oslabi odbranu u drugom važnom pravcu.

7.000 ukrajinskih vojnika, prva grupa na udaru

Američki institut za proučavanje rata u jučerašnjem pregledu navodi da su ruske trupe napredovale u oblast Šinkovke i da već kontrolišu oko polovine teritorije naselja. Ukrajinska armija je prinuđena da se povuče u pozadinu, čime se ruske snage približavaju granicama grada administrativnog centra Kupjanske oblasti.

Pored ovakvih okolnosti na linijama fronta, ukrajinske oružane snage se već suočavaju sa nedostatkom municije koju isporučuje Zapad. Evropska unija je zakazala sa planom da Kijevu pošalje milion projektila NATO kalibra do marta sledeće godine, isporučivši samo trećinu obećane količine.

Eksperti već predviđaju da će bez veće vojno-ekonomske pomoći Sjedinjenih Država u bliskoj budućnosti, grupa Oružanih snaga Ukrajine koja nastavlja da drži pozicije na levoj obali reke Oskol kod Kupjanska biti osuđena na poraz.

Bez artiljerijske i oklopne podrške sa druge strane, ova grupa je u opasnosti da bude potpuno odsečena. Približan broj Oružanih snaga Ukrajine severoistočno od Kupjanska je 7.000, uključujući i one relativno skoro mobilisane.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine se suočava sa poteškoćama na jačanju odbrane u ovoj oblasti, uzimajući u obzir činjenicu da je neophodno prebacivanje rezervi čak i iz pravca Zaporožja u pravcu Donjecka, gde se u rejonu Avdijevka takođe stanje ukrajinskih oružanih snaga znatno pogoršava.

1 KOMENTAR

  1. Jeftino i usudjujem se reći glupo,izgubljena je Harkovska oblast(Balakleja,Izjum,Krasni Liman,Kupjansk itd.Gubici Ruske armije nisu bili veliki u ljudstvu,ali Ukrajinci su zaplijenili dosta ratnog materijala i sredstava.Da su Rusi zadržali tu regiju,sada bi situacija za njih bila puno povoljnija,a znatno kritičnija za Ukrajince(proučavam kartu te regije)Sada se opet valja za to boriti,trpjeti gubitke u ljudstvu,tehnici,vremenu,itd.Ali šta da se radi?Za prosutim mlijekom……….!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave