NaslovnaNovostiIzrael preti Libanu invazijom jer se suočava sa novim napadima Hezbolaha

Izrael preti Libanu invazijom jer se suočava sa novim napadima Hezbolaha

Hezbolah je pokrenuo novi talas napada na Izraelske odbrambene snage (IDF) 6. decembra, ignorišući izraelske pretnje invazijom na južni Liban.

U osam odvojenih saopštenja, Hezbolah je naveo da su njegovi borci napali vojna mesta Radar, Ruvaisat al Karn, Al Dahira, Hadab al Bustan, Al Malikija, Al Raheb, kao i kasarne Ramim i Nakura.

Grupa je u druga dva saopštenja objavila da je ciljala tri okupljanja izraelskih vojnika u pograničnim oblastima Džal al-Alam, Karm al-Tufa i Tal al-Šair.

Napadi su izvedeni „da bi se podržao postojani palestinski narod u Pojasu Gaze i kao podrška njihovom hrabrom i časnom otporu“, naveo je Hezbolah u svojim izjavama.

Kao i obično, ID je odgovorio izvođenjem serije vazdušnih i artiljerijskih udara na navodne ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu. Libanski mediji nisu izvestili o civilnim žrtvama. Sa svoje strane, Hezbolah je izjavio da je jedan od njegovih boraca poginuo „na putu za Jerusalim“.

Sukobi na libansko-izraelskoj granici prvi put su izbili oktobra meseca nakon što su Hezbolah i njegovi saveznici počeli da pokreću napade na ID iz južnog Libana “u znak podrške palestinskoj enklavi u Pojasu Gaze”.

Do sada su u sukobima na libanskom frontu poginulo šest vojnika ID, tri izraelska civila, 88 boraca Hezbolaha, dva borca libanskih brigada otpora, jedan borac iz libanskih pukova otpora, sedam boraca iz pokreta Hamas, četiri borca iz palestinskog Islamskog džihada, jedan libanski vojnik, 13 libanskih civila i još jedan civil iz Sirije.

Da li se Izrael priprema za veliku eskalaciju na libanskom frontu? Ministar odbrane Joav Galant rekao je 6. decembra gradonačelnicima i predsednicima saveta koji se nalaze u blizini granice sa Libanom, a koji su raseljeni zbog sukoba, da neće biti vraćeni kućama dok Hezbolah ne bude oteran severno od reke Litani, prenose hebrejski mediji.

Tokom napetog sastanka u Nahariji, Galant je rekao da je najbolja opcija za Izrael da postigne diplomatski aranžman koji će dovesti do sprovođenja Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

yoav gallant na izraelskoj granici sa gazom
yoav gallant na izraelskoj granici sa gazom

Rezolucijom, kojom je okončan Drugi libanski rat 2006. godine, zabranjeno je Hezbolahu da zadrži vojno prisustvo južno od Litanija, koji se nalazi nekih 30 kilometara severno od granice između Izraela i Libana.

Ako to ne uspe, Galant je obećao da će Izrael “delovati svim sredstvima koja su mu na raspolaganju” kako bi gurnuo Hezbolah nazad kroz vojne akcije.

Galantova pretnja zaista predstavlja potencialni povod za eskalaciju. Svaka izraelska kopnena operacija protiv Hezbolaha dovešće do sveopšteg rata koji bi se lako mogao proširiti izvan granice Libana.

Izrael slučajno napao libansku vojsku

Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su da su u nedavnom vojnom udaru slučajno povređeni pripadnici libanskih oružanih snaga. U zvaničnom saopštenju ID ističe se da libanska vojska nije bila meta napada.

„IDF žali zbog ovog incidenta i sprovodi istragu o okolnostima incidenta“, navodi se u saopštenju.

borac hezbolaha
borac hezbolaha

Ovo je prva prijavljena smrt libanskog vojnog osoblja od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kasnijih izraelskih vojnih operacija. Uprkos aktivnim aktivnostima grupe Hezbolah u Libanu, Oružane snage ove zemlje ne učestvuju u aktuelnom sukobu.

IDF je saopštila da su njene akcije bile usmerene na eliminisanje “neposredne pretnje” otkrivene u oblasti za koju se zna da je lansirno mesto i osmatračnica Hezbolaha u blizini Al-Avadija.

1 KOMENTAR

  1. Sa obzirom na iskustva iz rata 2006.u Libanu sa Hezbolahom,gdje se IDF baš i nije proslavio,sigurno im neće biti lako ako opet krenu u napad.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave