NaslovnaNovostiHamas prijavio uništenje 24 oklopna vozila ID u danu, dok Izrael greškom...

Hamas prijavio uništenje 24 oklopna vozila ID u danu, dok Izrael greškom tuče po Libanskoj vojsci

Prema Hamasovom vojnom krilu, Brigade Iz al-Din al-Kasam, su od utorka od ranog jutra angažovane u žestokim borbama protiv izraelskih snaga na svim frontovima invazije u pojasu Gaze. Kao rezultat sukoba, brigade su uništile ili oštetile 24 vojna vozila u gradu Kan Junis.

Izveštava se i da su snajperisti neutralisali 8 izraelskih vojnika. Al-Kasam borci su navodno detonirali unapred pripremljeno minsko polje koje je sadržalo četiri protivpešadijske mine, pogodivši grupu izraelskih vojnika u istočnom Kan Junisu, nanevši veliku štetu.

Brigade Iz al-Din al-Kasam takođe su najavile uništavanje zgrade u kojoj su se nalazili izraelski vojnici usled eksplozije višestrukog punjenja.

Kako se navodi, militanti su napali izraelske vojne baze koristeći raketni sistem kratke cevi “Redžum” i slali snažne salve raketa na različite ciljeve u Izraelu.

Izraelski mediji takođe izveštavaju o „žestokim borbama u Džabaliji i Al Šudžajiju“. Izraelska vojska je priznala povećanje broja stradalih oficira i vojnika na 84 od početka kopnene operacije u Gazi i na 408 od početka napada 7. oktobra.

Izraelski Kanal 12 izvestio je u ime portparola izraelske vojske da u Gazi još ima 138 zatvorenika.

Izrael slučajno napao libansku vojsku

Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su da su u nedavnom vojnom udaru slučajno povređeni pripadnici libanskih oružanih snaga. U zvaničnom saopštenju ID ističe se da libanska vojska nije bila meta napada.

„IDF žali zbog ovog incidenta i sprovodi istragu o okolnostima incidenta“, navodi se u saopštenju.

Ovo je prva prijavljena smrt libanskog vojnog osoblja od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kasnijih izraelskih vojnih operacija. Uprkos aktivnim aktivnostima grupe Hezbolah u Libanu, Oružane snage ove zemlje ne učestvuju u aktuelnom sukobu.

hezbollah
hezbollah

IDF je saopštila da su njene akcije bile usmerene na eliminisanje “neposredne pretnje” otkrivene u oblasti za koju se zna da je lansirno mesto i osmatračnica Hezbolaha u blizini Al-Avadija.

5 KOMENTARA

  1. Magach 7c je povučen u rezervu IDF-a te iste 2006.M-60 i njegove modifikacije i modernizacije,mi je inače omiljeni Američki tenk!Prije 20-tak godina sam ga uživo vidio(armija BiH)i oduševio me je svojim dimenzijama(posebno visinom)!Nisam siguran,ali mislim da više nisu aktivni.

  2. Na slici je Izraelski tenk Magach7c(duboko modernizovani M-60A1-novi motor od 908ks,dodatni oklop na kupoli i tijelu,SUv sa Merkave,kao i gusjenice,pojačana anti-minska zaštita,itd.)!Slika je iz 2006,Liban(iz sukoba sa Hezbolahom)i vjerovatno je posada kriva za udes.Što se tiče napada na vojsku Libana greškom,nešto nisam baš ubijedjen u to.

    • Hvala na informaciji. Moja greška, meni je skoro svaki Izraelski tenk “neka Merkava” 🙂
      Plus, ovako izvrnut na stranu, teško mi bilo da ga prepoznam.

  3. Okej, kako se Merkava 4, inače mrcina od 70 tona, prevrne na bok ?!
    Jel su to u HAMAS angažovali neke ljude sa supersnagom, kao Hulk ? 😀

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave