Naslovna Novosti Tri nuklearne podmornice za nedelju dana: Rusija naglo ojačava poziciju u “atomskom...

Tri nuklearne podmornice za nedelju dana: Rusija naglo ojačava poziciju u “atomskom društvu”

2
podmornica klase jasen
podmornica klase jasen
google news

Moderna nuklearna podmornica, krstarica se lako može nazvati tehnički najsloženijim uređajem proizvedenim u seriji. Počev od 1954. godine formiralo se takozvano Atomsko društvo (zemlje sa nuklearnim podmornicama u službi) i uključuje samo šest država: SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju i Indiju.

Vredi napomenuti da je nedavno u štampi izašla rezonantna vest u kojoj se navodi da je Severna Koreja lansirala svoju nuklearnu podmornicu. Međutim, nakon temeljne provere ovih informacija, ispostavilo se da Pjongjang još uvek nema nuklearnu podmornicu.

„Senzacija“ je u pojedinim medijima nastala samo zbog pogrešnog prevoda – Severna Koreja je lansirala dizel-električnu podmornicu, sposobnu za taktički nuklearni napad.

U isto vreme, prva zemlja koja je nabavila tako strašno oružje bile su Sjedinjene Države 1954. godine. Sovjetski Savez se našao u poziciji da kaska u ovoj industriji.

Rusija je tri godine posle Amerikanaca porinula svoju prvu nuklearnu podmornicu. Tada je SSSR dodao ogroman tempo, prikazujući svetu masu nuklearnih i dizel podmornica.

U međuvremenu, kasnih 70-ih, vojnom rukovodstvu zemlje postalo je jasno da svu gorepomenutu raznolikost treba zameniti nečim moćnim i univerzalnim. Tako je nastao projekat Jasen, čija je vodeća nuklearna podmornica Severodvinsk porinuta 1993. godine.

Zbog poteškoća sa kojima se Rusija suočila nakon raspada SSSR-a, proces izgradnje nuklearne podmornice je odložen. „Severodvinsk“ je lansiran tek kasne 2014. godine.

podmornica klase jasen

Međutim, i ovo „kašnjenje“ su donekle kompenzovali. Na kraju krajeva, ruski inženjeri su modifikovali već zastareli Jasen i počeli da implementiraju ažurirani projekat Jasen-M, koji podrazumeva upotrebu novih materijala, opreme i najnovijeg naoružanja.

Govoreći o poslednjem. Što se tiče broja naoružanja, on je višestruko veći i od američke Virdžinije i od francuskog Suffrena. Međutim, košta skoro duplo više.

Sada dolazimo do poente

Prošle nedelje dogodio se za Rusiju značajan događaj. Porinuta je najnovija višenamenska podmornica projekta 885M Jasen-M na nuklearni pogon Arhangelsk. Interesatno je da se trenutno grade još 4 nuklearne podmornice ovog projekta.

Strateški nosači raketa „Imperator Aleksandar III” i „Krasnojarsk” su zvanično prebačeni u sastav trupa.

Konačno, dizel-električna podmornica projekta 636.3 Varšavjanka Možajsk postala je deo podmorničkih snaga Pacifičke flote.

Krasnojarsk

Tako je Ruska Federacija, lansiranjem tri nuklearne podmornice odjednom za nedelju dana, naglo ojačala svoju poziciju u Atomskom klubu.

Jasen klasa podmornica ukratko

Jasen, takođe u NATO poznata kao klasa podmornica Severodvinsk, Graney, dizajnirao je Malakit pomorski inženjerski biro, a konstruisao Sevmaš, najveći brodograditelj u Rusiji. Prva podmornica ove klase, Severodvinsk, počela je sa radom 2013. 

Druge dve, Kazan i Novosibirsk, ušle su u službu 2021. Ove najnovije podmornica sa krstarećim raketama su zasnovane na ranijim dizajnima kao što su klase Akula i Alfa, ali imaju superiornije borbene sposobnosti.

Pet podmornica klase Jasen je u izgradnji i biće porinuto do 2029. godine. Navodi se da ova plovila imaju krstareće rakete za lansiranje kopnenih napada. Svaka podmornica Jasen može da nosi 32 krstareće rakete koje se nalaze u deset lansirnih cevi. Prve ruske podmornice koje imaju sferni sonar, dugačke su 140 m i imaju deplasman od 14.000 tona.

Podmornice klase Jasen imaju trup izliven od čelika i sisteme automatizacije, eliminišući potrebu za ručnom kontrolom. Posebno dizajniran bezbednosni sistem proverava ispravno funkcionisanje svih osnovnih uređaja.

Podmornice imaju dovoljno prostora za 80 ljudi a pokreće ih nuklearni reaktor četvrte generacije. Imaju životni vek od 30 godina bez potrebe za dopunom goriva. Na kraju, ove podmornice imaju sistem za smanjenje buke koji pokreće reaktor KTP-6.

Nuklearna podmornica Jasen-M ima niz prednosti, pored tišine pri radu, uključujući mogućnost dužeg krstarenja kroz pogon od niskošumnih pogonskih elektromotora, koje pokreće nuklearna elektrana na bazi reaktora OK-650V.

PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE
PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE

Još jedna karakterističnost nuklearne podmornice klase Jasen-M je mogućnost ugradnje 8×4 transportnih i lansirnih modula silosa za smeštaj protivbrodskih raketa 3M55 Oniks, 3M22 Cirkon, kao i 8×5 strateških raketa 3M14K Kalibar-PL i njihovih protivbrodskih verzija 3M54.

Pored navedenog, nove nuklearne podmornice imaju obećavajući visokoosetljivi hidroakustički kompleks „Irtiš-Amfora-Jasen“ zasnovan na pramčanom faznom aktivno-pasivnoj akustičkoj rešetki i ugrađeni pasivni sonar sa velikim otvorom blende, sposoban da detektuje objekte sa kontrastom zvuka na udaljenosti do čak 220 kilometara.

Svaka podmornica ima procenjene troškove izgradnje od preko milijardu američkih dolara. Jasen klasa drži sedmo mesto na našoj listi 10 najvećih podmornica na svetu.

2 KOMENTARA

    • Na prvi pogled zaista tako izgleda. Ali svi znamo da to ne daje Slovenija svojom voljom i inicijativom, već im naredi SAD. A i štiti ih SAD kroz NATO, tako da je sve jasno. Ali s druge strane i pre 50 godina su SSSR i Kina isto tako slali oružje Severnom Vijetnamu protiv SAD.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version