Naslovna Novosti Severna Koreja lansirala novu podmornicu, sposobnu za taktički nuklearni napad

Severna Koreja lansirala novu podmornicu, sposobnu za taktički nuklearni napad [VIDEO]

0
prva severnokorejska podmornica za nuklearni napad
prva severnokorejska podmornica za nuklearni napad
google news

Severna Koreja je porinula svoju prvu podmornicu sposobnu da lansira nuklearno oružje, kako bi dodatno ojačala svoje pomorske snage.

Podmornica, nazvana „Heroj Kim Kun Ok“ po severnokorejskom mornaričkom oficiru i istorijskoj ličnosti, porinuta je uz veliku pompu na ceremoniji kojoj je prisustvovao severnokorejski lider Kim Džong Un, 6. septembra, navodi državna korejska centralna novinska agencija KCNA.

Na fotografijama koje je objavila KCNA, Kim se vidi kako stoji u brodogradilištu, okružen mornaričkim oficirima i zasenčen ogromnom crnom podmornicom.

Navodi se da je severnokorejski lider rekao da će podmornica biti jedno od glavnih sredstava mornarice u „podvodnoj ofanzivi“.

„Podmornica za nuklearni napad, koja je bila simbol agresije na našu naciju u poslednjih nekoliko decenija, sada simbolizuje našu preteću moć koja unosi strah u naše beskrupulozne neprijatelje“, rekao je Kim.

U svom prvom komentaru na vest, Zajednički generalštab Južne Koreje doveo je u pitanje tvrdnje Severne Koreje, rekavši da nova podmornica izgleda „nije sposobna za normalan rad“, i upozorio da postoje jasni pokušaji da se preuveličaju njene sposobnosti.

Japan je kao i obično takođe izrazio zabrinutost. Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je da vojna aktivnost Severne Koreje „predstavlja ozbiljniju i neposredniju pretnju bezbednosti naše zemlje nego ranije“, navodi Rojters.

Iako je još nejasno da li je nova podmornica na nuklearni pogon, čini se da je sposobna da nosi balističke rakete sa nuklearnim oružjem poput Pukguksong-1 i 3 koje je Severna Koreja već uspešno testirala.

Podmornica je otkrivena samo nekoliko dana pre 75. godišnjice osnivanja Severa. Državni mediji su javili da će kineska delegacija biti poslata da učestvuje na proslavi.

Podsetimo, Severna Koreja je pre samo dve nedelje, izvela i prvo testiranje krstareće rakete sopstvenog dizajna sa površinskog broda Mornarice Korejske narodne armije, objavila je Korejska centralna novinska agencija.

Ovo otkriće je takođe došlo usred izveštaja da severnokorejski lider planira da otputuje u Rusiju ovog meseca da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version