NaslovnaNovostiRuski Su-24M navodno oboren sistemom Patriot iznad Crnog mora

Ruski Su-24M navodno oboren sistemom Patriot iznad Crnog mora

Prema preliminarnim izveštajima, taktički frontalni bombarder Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Su-24M oboren je tokom borbenog naleta iznad Crnog mora.

Su-24M je navodno delovao pod okriljem ruskog lovca aviona Su-30SM. Prema ukrajinskim izveštajima, bombarder je oborio američki MIM-104 Patriot raketni PVO sistem zemlja-vazduh raspoređen u blizini Odese.

Odmah nakon pada, na teren je došao helikopter Mi-8 sa timom za traganje i spasavanje. Međutim, ruski izvori izvestili su da još uvek nema rezultata spasilačke operacije otkrivene nekoliko sati nakon napada.

U međuvremenu, stanovnici Odese prijavili su brojne eksplozije u regionu. Snage protivvazdušne odbrane bile su aktivne u regionu. U večernjim satima prijavljeni su udari ruskih bespilotnih letelica.

Su-24 ukratko

Su-24 (NATO kodng imena Fencer) je sovjetski (prvi let imao 1967 godine) mlazni bombarder sa krilima promenljive geometrije. Avion je trebalo da bude odgovor na američki F-111 i samim tim je konstruktivno sličan.

Su-24
Su-24

Su-24 može da radi u svim vremenskim uslovima, čak i noću. Dizajniran je kako bi nosio i taktičko nuklearno oružje.

Su-24 je najčešći borbeni avion ruskog ratnog vazduhoplovstva ali pored udarnih misija korišćenjem konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, Su-24M je prilagođen za probijanje kroz sistem protivvazdušne odbrane neprijatelja, u čiju svrhu avion nosi različite tipove protivradarskih projektila.

Aerodinamički izgled Su-24 je tradicionalan – to je jedrilica sa gornjim krilom i vertikalnim i horizontalnim repom. Krilo sa promenljivim zamahom je visoko mehanizovano, svaka konzola je opremljena uvlačivim trodelnim zakrilcima sa dva proreza sa deflektorima, četvorodelnim letvicama i dvodelnim spojlerima.

Karakteristike

 • Tip: bombarder
 • Posada: 2
 • Maksimalna brzina:
  • na minimalnoj nadmorskoj visini: 1320 km/h 
  • na maksimalnoj nadmorskoj visini: 1600 km/h
 • Domet leta: 2850 km
 • Maks. visina leta: 11.500 m
 • Borbeni radijus: 560 km

Posebno treba istaći naoružanje Su-24, ako se u početku pretpostavljalo da će avion nositi samo nuklearne vođene rakete H-23 ili H-23M i protivlokacijske rakete H-78, kasnije je domet naoružanja proširen, pa uključuje rakete H-25MR/ML i rakete „Vazduh – radar“ H-58 sa opremom za gađanje „Fantasmagorija“, kao i rakete vazduh-zemlja H-29 i H-59.

ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M

Pored toga, za samoodbranu, jurišna letelica je opremljena šestocevnim 23-mm topom GŠ-6-23M sa brzinom paljbe do 10 hiljada metaka u minuti.

6 KOMENTARA

 1. Su-24 još može(modernizovan)da pruži zadovoljavajući borbeni kvalitet i širu lepezu mogućnosti.Što se tiče MiG-27,mislim da i nije bio neophodan Sovjetima jer su već imali veliki broj sličnih Su-17(Su-20,Su-22),ali izmedju konstrukcionih biroa se vodio “tihi’rat” a time i uticanje na vojnu birokratiju!Koliko je samo nelogičnih i nepotrebnih odluka donjeto u SSSR-u.

 2. GŠ-6-23M ima maksimalnu brzinu dejstva do 6000 zrna u minuti, tj. 100 zrna u sekundi. 10,000 zrna po minuti je Sovjetska tvrdnja u koju ja lično dosta sumnjam jer verujem da bi se mehanizam topa trajno oštetio pri takvom dejstvu. Možda je postizao 10,000 zrna u minuti na testovima, a posle toga odmah na generalnu popravku…to je moguće.

  Inače, bar Su-24 sa GŠ-23-M nije imao problema sa vibracijama, za razliku od MiG-27 sa GŠ-6-30 koji je umeo pošteno da ga rastrese do te mere da mu određeni instrumenti u kokpitu otkažu usled velikih vibracija.

  *ebi ga, to dobiješ kad uzmeš platformu MiG-23, modifikuješ je za blisku vazdušnu podršku i u nju ubaciš prejak top kojeg avion nije nikad bio zamišljen da nosi.
  Ako hoćeš u vazduhu da imaš top kalibra 30mm sa brzinom paljbe do 6000 zrna po minuti, onda uradi isto što su uradili Amerikanci sa svojim A-10, tj. prvo nađi odgovarajući top pa onda oko njega dizajniraj avion, a ne prvo dizajniraš avion pa onda budžiš i modifikuješ da naknadno u njega ubacuješ veći top.
  P.S – Moje mišljenje.

 3. Kako to da kada pišete o ruskim gubicima ,kažete “navodno”?Po vašoj objektivnosti, Rusi samo što nisu ušetali u Kijev …

  Takodjer,ukrajinski Su-24 su glavni nosači krstarećih raketa Scalp I Storm shadow.To niste spomenuli.

 4. Pa ovu sovjetsku kantu oboriće lovac sa zastavino čifte a ne patriot, pitanje je koliko je oboreno još ruske avijacie.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave