NaslovnaNovostiRusi zaplenili i evakuisali prvo kompletno borbeno vozilo pešadije Bradley M2A2

Rusi zaplenili i evakuisali prvo kompletno borbeno vozilo pešadije Bradley M2A2

Još od početka ukrajinske kontraofanzive u javnosti se postavljalo pitanje zašto Rusi ne izlože javnosti bar jedno od uništenih primeraka vojne tehnike zapadnog porekla.

To se prvenstveno odnosilo na veliki broj navodno uništenih američkih Bredlija i nemačkih Leoparda. Istina, u medijima i na društvenim mrežama obe zaraćene strane su objavljivale fotografije uništenih vozila.

No, ista koreografija na istim mestima ponavljala se iz dana u dan. Svima je dobro poznat snimak uništenog M2A2 Bradley ODS-SA u napuštenom ukrajinskom konvoju. Воин DV je objavio snimak visoke rezolucije uništene kolone ukrajinskih oružanih snaga koja je napredovala od Male Tokmačke do linije Rabotino-Verbovoe.

2 leopard 2a6 i m2a2 ods bradley
uništena ukrajinska oprema 9 juni 2023

Na snimku su se jasno videli i onesposobljeni tenkovi Leopard 2A6. Na drugom snimku zabeleženo je šest napuštenih borbenih vozila pešadije M2A2 ODS Bradley, isporučenih Kijevu u proleće ove godine.

Ovo je ujedno bio i prvi objektivno potvrđen slučaj uništavanja vozila ovog tipa od strane ruskih trupa.

Sudeći po snimcima, ukrajinske snage su izgubile tenkove Leopard 2, borbena vozila pešadije Bradley, oklopne transportere VAB i M113, BREM (ARV, armoured recovery vehicle) i druga vozila, čiji je tip često bilo teško odrediti zbog potpunog sagorevanja.

Odgovor na ova pitanja možda je najbolje pružala situaciona mapa uništene ukrajinske tehnike na Zaporožskom pravcu od 8 do 10 juna 2023. godine a koju je izradio Rybar. Ne ulazeći u analizu da li je broj i vrsta uništenih vozila tačan, zapaža se da su sve olupine u takozvanoj sivoj zoni.

Znači, onesposobljenim borbenim vozilima sa potrebnom tehnikom za izvlačenje nije mogla pristupiti ni jedna strana. Primera radi, motor jednog napuštenog Bredlija bučno je radio i nekoliko dana nakon havarije ali niko nije smeo da mu priđe i pokuša da ga pokrene.

Tako uočljivi ciljevi koje bi predstavljalo ljudstvo i tenika angažovani na pripremnim radovima za izvlaćenje, bili bi lako uočljivi ciljevi za neprijateljske strelce i artiljeriju.

Drugo, veliki problem, pogotovo od početka jeseni, predstavljao je raskvašeni, muljeviti teren koji je dodatno otežavao izvlačenje mašina ogromne mase. Konačno, tokom ovako obimnih radova, trebalo je paziti na minska polja posejana po terenu oko uništene tehnike. Većina tenkova i transpotera je i stradala od istih mina a značajan deo su uništili ruski helikopteri Ka-52.

U najboljem slučaju, pojedini mehaničari i vojnici mogli su prići tehnici i demontirati i odneti lakše i važnije komponente poput optike. U ovim uslovima bilo je moguće preneti u pozadinu samo delove opreme pogođene u neposrednoj blizini ruskih položaja, kao što je relativno mali deo od ukupnog broja oštećenih Leoparda ili Bredlija u pravcu Zaporožja.

Tako su ova groblja tehnike uglavnom služila kao ambijent za na brzinu napravljene fotografije vojnika obe strane. 

Takve su i fotografije uništenih američkih borbenih vozila pešadije M2A2 ODS Bradley, koje su snimile ukrajinske oružane snage.

Očigledno, fotografije pokazuju groblje zapadne opreme u blizini Male Tokmačke: na jednoj od njih je prikazana kupola nemačkog tenka Leopard 2A6, koji je bio na čelu kolone koja je uništena početkom juna.

Konačno je potvrđeno da su ruski vojnici u severnom sektoru Avdijevke uspeli da evakuišu u pozadinu jedno oštećeno vozilo M2A2 ODS Bradley.

Bradley je pripadao 47. posebnoj mehanizovanoj brigadi Magura koja je od početka leta navodno u borbama prvo u pravcu Zaporožja, a kasnije kod Avdijevke, izgubila 42 oklopna vozila ovog tipa. Još krajem oktobra smo pisali o dolasku „elitne“ brigade Magura sa sve tenkovima Leopard 2 u Avdijevku.

4 KOMENTARA

  1. Mnogo lakše je pod paljbom izvući Bradley-a od 25T,nego Lea 2A4(55T),Lea 2A5(59T) ili LeaA6(62T).U svakom slučaju dobro je što su došli do Bradley-a,jer sada ga mogu proučiti na miru iz prve ruke(sve prednosti i nedostatke a i ako se ukaže potreba,primjeniti neka riješenja koja bi bila od koristi).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave