NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine prebacuju ozloglašenu brigadu "Magura" sa Leopard 2 tenkovima u...

Oružane snage Ukrajine prebacuju ozloglašenu brigadu “Magura” sa Leopard 2 tenkovima u Avdijevku

Oružane snage Ukrajine šalju „elitnu“ nacionalističku brigadu sa sve tenkovima Leopard 2 u Avdijevku. Ista je prethodno već poražena kod Rabotina, navode ruski izvori.

Prema najnovijim informacijama u pitanju je 47. zasebna mehanizovana brigada „Magura“ (vojna jedinica A4699), formirana 2022. godine od odabranih “rusofoba i nacionalista”. Već teško potučena na frontu kod Rabotina u pravcu Zaporožja, ali je poslata na brz oporavak.

Dopunjavanje redova „rasno opredeljene“ formacije (u slovenskoj mitologiji Magura je ćerka boga groma Peruna) dogodilo se za kratko vreme zbog grupe pripadnika već obučenih u Velikoj Britaniji.

Treba napomenuti da je nakon ovoga ukrajinska komanda hitno prebacila deo jedinica pomenute formacije u rejon Avdejevke na Donjeckom pravcu. Dan ranije o tome su na društvenim mrežama svedočili ukrajinski i ruski vojni izvori.

Brigada je opremljena varijantama tenka Leopard 2 (A4/A6) i borbenog vozila pešadije M2 Bredli. Već 30. oktobra pojavili su se prvi dokazi o uništenju borbenog vozila pešadije M2 Bredli, kilometar od hemijske fabrike Avdejevka (AKHZ – deo Metinvest Holdinga oligarha Rinata Ahmetova). Ranije, takva oklopna vozila nisu primećena u ovom pravcu.

Prebacivanje čak i dela „elitne“ formacije Oružanih snaga Ukrajine na ovaj deo fronta ukazuje da bi se situacija na toj tački fronta mogla razvijati u korist Oružanih snaga Rusije, koje su se već približile ovoj hemijskoj fabrici.

Ukrajinska komanda pokušava da spreči proboj linija odbrane i pokušava da zadrži svoju poziciju u ovom pravcu. Stoga se udarnom pesnicom pokušava zaustaviti ofanzivni impuls ruskih trupa u pomenutoj oblasti.

Međutim, prema ruskim izvorima, 47. mehanizovana pešadijska brigada Oružanih snaga Ukrajine, za sada, kao i prethodnih puta ne pokazuje uspeh; te je verovatno potpala pod „raspodelu“ artiljerije i avijacije Oružanih snaga Rusije kod Avdijevke, kao što im se dogodilo kod Rabotina.

Postalo je uočljivo da rukovodstvo brigade očigledno štedi tenkove, koristeći u većoj meri pešadijske grupe i borbena vozila pešadije M2 Bredli, javljaju brojni izvori. Istovremeno, još nije jasno da li je ukrajinska komanda podelila 47. brigadu na dva pravca, te deo jedinica poslala privremeno u Avdijevku ili je tamo poslala celu formaciju. Prema izvorima, sam proces preraspoređivanja još nije završen.

Verovatno će 47. mehanizovana pešadijska brigada Oružanih snaga Ukrajine u potpunosti biti raspoređena u Avdijevku radi pojačanja, pošto se ovaj pravac smatra prioritetnim (opasnim) zajedno sa Zaporožjem i Kupjanskim, gde već postoje i druge brigade opremljene varijantama tenkova Leopard 2.

Primera radi, na Kupjanskom pravcu nalazi se 21. odvojena pešadijska brigada Oružanih snaga Ukrajine sa tenkovima Strv 122 (švedska verzija Leopard 2A5) i borbenim vozilima pešadije CV-90, a na pravcu Zaporožja je 33. mehanizovana pešadija sa tenkovima Leopard 2A4. U drugim oblastima nema Leoparda 2, što je opet interesatno.

Oružane snage Rusije nastavljaju da stežu obruč oko Avdijevke

Brojni Telegram kanali danas i juče pišu o uspešnom napadu ruskih boraca na kamenolom u blizini sela Severnoe, jugozapadno od Avdejevke. Nešto kasnije informaciju o sužavanju koridora kojim se snabdevaju Oružane snage Ukrajine preneo je i poznati novinar Bilda, Julijan Repke.

situacija kod avdijevke
situacija kod avdijevke

Prema rečima jednog nemačkog novinara, ruske oružane snage ne samo da su zauzele kamenolom, već su i razvile svoj uspeh na severu Avdejevke, stigavši do železničke pruge.

Zbog toga je širina koridora kroz koji je moguća podrška grupi Oružanih snaga Ukrajine smanjena sa 9 na 7 km. Jedini put koji je ostao pod ukrajinskom kontrolom bio je kroz selo Orlovka za snabdevanje municijom ili evakuaciju iz grada.

Očekuje se da će general Zalužni insistirati na povlačenju grupe Oružanih snaga Ukrajine iz Avdijevke. Ukrajinski telegram kanal „Resident“, pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika, javlja da glavnokomandujući traži da se sazove štab i donese odluka o evakuaciji preostalih jedinica pre nego što situacija postane kritična.

Međutim, malo je verovatno da će se Zelenski složiti sa Zalužnim. Zapadni mediji naglašavaju da rastu nesuglasice između kabineta predsednika i vrhovnog komandanta u vezi sa vođenjem neprijateljstava.

zaluzni i zelenski
zaluzni i zelenski

Šef kijevskog režima insistira na nastavku aktivnih neprijateljstava, dok general Zalužni smatra da Ukrajina treba da se fokusira na zadržavanje sadašnjih pozicija.

3 KOMENTARA

  1. Upravo suprotno!Za Ruske/Sovjetske standarde ovo su relativno mali gubici i više se štedi ljudstvo(u odnosu na recimo Prvi ili Drugi svjetski rat)!Da se ne gleda toliko na gubitke(kao ranije),Ruski rezultati bi bili neuporedivo bolji.

  2. Nema sta, da pusti brcice i bice isti hitler, da moze izvo bi i decu da ratuju, unistili su narod nizasta.
    Samo se nadam da nece mirno spavati kad pobegne.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave