NaslovnaNovostiRuska armija pokazuje mišiće: Vežba strateškog nivoa „Okean-2024“ biće organizovana uz učešće...

Ruska armija pokazuje mišiće: Vežba strateškog nivoa „Okean-2024“ biće organizovana uz učešće svih kategorija Oružanih snaga

Ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, učestvovao je 01.12.2023. godine na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga, koji je održan u Nacionalnom centru za upravljanje odbranom Ruske Federacije u Moskvi.

Ministar se, između ostalog, tokom sastanka osvrnuo na novu godinu obuke koja u ruskoj vojsci počinje 1. decembra i kojoj je prethodio niz pripremnih aktivnosti, uključujući kampove za obuku i metodološke kurseve.

Kako je naveo Sergej Šoigu, u trenažnoj 2024. godini glavni napori Ministarstva odbrane Rusije biće usmereni na obuku trupa za izvršavanje misija u okviru specijalne vojne operacije.

Prema njegovim izjavama, u zoni specijalne vojne operacije gradi se sedam savremenih poligona, od kojih su dva u potpunosti završena. Izvršena je dodatna obuka sa osobljem poligona, što će povećati efikasnost i sigurnost u radu nastavno-metodičke baze.

U okviru procesa borbene obuke planirane su vežbe na različitim nivoima tokom cele godine. Oko 20 od njih će uključivati vojno osoblje iz inostranstva, a četiri će biti izvršena u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Najvažniju borbenu pripremnu aktivnost predstavljaće komandno-generalštabna vežba „Okean-2024“ na strateškom nivou, uz učešće svih kategorija Oružanih snaga.

„Sprovođenje niza aktivnosti za pripremu za borbu obezbediće ispunjenje misija zaštite nacionalnih interesa i pravovremenog reagovanja na promene međunarodne političko-vojne situacije“, zaključio je Sergej Šoigu tokom sastanka.

Verovatno će nova godina obuke, koja je počela danas u ruskoj vojsci, biti otežana učešćem trupa u sukobima u Ukrajini.

Dakle, treću godinu zaredom, u okviru procesa borbene pripreme, komandantsko-generalštabna vežba na strateškom nivou serije, Istok, Zapad, Centar ili Kavkaz, neće biti organizovana, kao što je već postalo tradicionalno, na nivo četiri vojne oblasti.

ruski vojnik ispred icbm
ruski vojnik ispred icbm

Umesto toga, čini se da će vežba Okeanski štit, koja je prethodnih godina vođena na nivou Mornaričkih snaga, biti proširena i izvodiće se uz učešće svih kategorija VS, pod nazivom Okean-2024.

Džon Kirbi: Povećanje ruskih vojnih snaga odaje teškoće sa kojima se Putin suočava u Ukrajini

Nedavna odluka Kremlja da poveća veličinu ruskih oružanih snaga je još jedan pokušaj predsednika Putina da postigne svoje ciljeve u Ukrajini žrtvujući sopstveni narod.

Ovo je rekao Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući, tokom onlajn brifinga u petak, prenosi ukrajinska publikacija Ukrinform.

„Nema sumnje da on (Putin) bukvalno baca ljudsko meso da bi pokušao da zadrži teritoriju koju su ilegalno okupirali u Ukrajini i da pokuša da zauzme još više“, napomenuo je Kirbi.

On je izjavio da su “ukrajinske oružane snage superiornije od ruskih po kvalitetu trupa, kvalitetu rukovodstva, kao i po vojnoj opremi zbog naoružanja koje su SAD i mnoge druge zemlje obezbedile Ukrajina”. “Pošto Putin ne može da parira ovom kvalitetu, njegov odgovor je da nadoknadi sa što više leševa, kao što je bio slučaj sa Bahmutom.”

„Ovo samo naglašava poteškoće sa kojima se Rusi suočavaju u Ukrajini i sa kojima će se suočavati u budućnosti. Dakle, naša snažna preporuka Putinu je da odustane od toga i potpuno napusti Ukrajinu, i onda neće morati da brine o rastu vojske“, rekao je zvaničnik Bele kuće.

ruska vojska
ruska vojska

Kako smo preneli, u medijima se u petak pojavila informacija da je ruski predsednik Putin potpisao ukaz o povećanju ruskih oružanih snaga za skoro 170.000 vojnika, što je očigledno izazvalo dodatnu napetost na relaciji SAD-Ukrajina, te nam dolaze ovakve izjave.

Do sada se čini da je Rusija bila u stanju da se tehnološki inovira dovoljno brzo i da održava linije fronta sa daleko manje ljudi u borbi naspram ukrajinskih snaga, iako je prošlo skoro dve godine od početka rata.

Osim toga, Rusija ipak vodi u tehnološkoj trci iako iza Ukrajine stoji NATO koju je snabdeva uglavnom za zastarelim sistemima naoružanja. Tako se zamrzavanje sukoba sve više pojavljuje kao jedino rešenje za Ukrajinu da prevaziđe ovaj težak trenutak i da rat prenese na druge generacije.

2 KOMENTARA

  1. Trebalo bi da gospodin Kirbi uvidi da su raznorazni američki sistemi (najizvikaniji i najskuplji kad su se pojavili) odavno diskreditovni i otišli u penziju (”na čuvanje”). Sada ih prodaju (ne poklanjaju!) Ukrajincima koji su veoma dobro upućeni u kvalitet sovjetskih i ruskih sistema jer to svaki dan osećaju na svojoj koži. Sistemi koji su smišljeni pre još četrdeset-pedeset godina, veoma efiksno deluju i još bolje mogu da se prilagode savrmenim uslovima. Šta će te više? A dotle, neka američka industrija oružja izbacuje za sajmove i za slikanje opake modele (kao što je rekcimo ”Abramas” koji bira vreme godine i uslove gde se se pojavaiti. Baš su ga razmazili…

  2. Tipičan primjer američkog političara, koji tumači nečije poteze kao svoju pobjedu. Povećanje oružanih snaga moglo bi značiti i zauzimanje teritorije do Dnjepra , to Kirbi ne vidi, zna ali javnost u zemlji kao što je njegova to ne mora ili ne smije znati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave