NaslovnaNovostiRusija priprema još 170.000 vojnika usled sukoba u Ukrajini; Vojska porasla za...

Rusija priprema još 170.000 vojnika usled sukoba u Ukrajini; Vojska porasla za skoro milion ljudi

Na osnovu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina, snaga Oružanih snaga Ruske Federacije povećaće se za približno 170.000 vojnika. Dokument, koji je objavljen na sajtu Kremlja 01.12.2023, stupio je na snagu u trenutku potpisivanja.

Prema novom dekretu, Oružane snage su postavljene na nivo od 2.209.130 ljudi, od čega 1.320.000 vojnika. U prethodnoj uredbi o ovoj temi, koja je stavljena van snage kada je novi dokument stupio na snagu, ove brojke su bile 2.039.758 ljudi, odnosno 1.150.628 vojnika. Ukinuta uredba stupila je na snagu 1. januara 2023. godine.

Kako su saopštili predstavnici ruskog Ministarstva odbrane, predsednički ukaz o povećanju Oružanih snaga ne sadrži nikakvu odredbu o mobilizaciji. Dakle, povećanje će se vršiti u fazama, regrutovanjem novih vojnika angažovanih na osnovu ugovora.

„Povećanje brojnosti Oružanih snaga Ruske Federacije sprovodiće se po etapama, privlačenjem građana koji izraze želju za služenjem vojnog roka na osnovu ugovora zaključenog sa Ministarstvom odbrane. Kao rezultat toga, ne planira se značajnije povećanje regrutovanja građana na služenje vojnog roka. Takođe, nije predviđena nikakva mobilizacija“, navodi se u saopštenju ministarstva koje su preuzele agencije Interfaks i Tass.

Prema rečima ruskih vojnih zvaničnika, do povećanja broja vojnika u Oružanim snagama došlo je zbog povećanja pretnji Ruskoj Federaciji u vezi sa sprovođenjem „specijalne vojne operacije“ ali i tekuća ekspanzija NATO-a.

„U blizini granica Ruske Federacije grade se savezničke oružane snage i raspoređuju novi sistemi protivvazdušne odbrane i ofanzivnog naoružanja. Istovremeno, potencijal NATO-ovih taktičkih nuklearnih snaga je povećan. Sjedinjene Države planiraju da do kraja 2025. godine zamene 200 zastarelih nuklearnih bombi koje se nalaze u Evropi i Turskoj novom, visokopreciznom verzijom. U ovim uslovima, dalje povećanje borbenog kapaciteta i veličine Oružanih snaga Ruske Federacije je prikladan odgovor na agresivne aktivnosti NATO-a“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Samo dan pre objavljivanja predsedničkog ukaza o povećanju Oružanih snaga, potpredsednik Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je saopštio da je između 01. januara i 01. decembra 2023. više od 452.000 vojnika po ugovoru bilo je zaposleno u interesu Grupe kombinovanih snaga koja je učestvovala u sukobu u Ukrajini.

ruski vojnik ispred icbm

Prema pojašnjenjima Medvedeva, na ovaj način je izbegnut novi talas mobilizacije, koji bi bio neophodan za kompletiranje trupa na frontu.

Kao što je poznato, ranije je, na osnovu predsedničkog ukaza od 21. septembra 2022. godine, izvršena delimična mobilizacija, usled čega je oko 300.000 građana pristupilo vojsci. Ta mera je izazvala mešovite rekacije u Rusiji, a određeni broj građana koji su mogli biti mobilisani su napustili zemlju. Sa druge strane, mnogo gore okolnosti i prijem kod stanovništva je zadesio Ukrajnu, te vojno inferiornija zemlja idalje nije proglasila opštu mobilizaciju.

Međutim, ruske vlasti su uspele da zaustave ovaj razvoj događaja i privuku nove građane u vojsku, kao rezultat ponude dobrih plata, skoro na nivou onih u vojsci Sjedninjenih Država.

1 KOMENTAR

  1. Šta bi od onoga Sovjetskog patriotizma i želje da se bori za otadžbinu bezuslovno?Izgleda da je samo novac i ništa drugo jedini motiv i pokretač(a o bježanju od mobilizacije i da ne govorim).Neka drugačija vremena!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave