NaslovnaNovostiHoće li Srbija proizvoditi dronove sa Španijom?

Hoće li Srbija proizvoditi dronove sa Španijom?

Sve je počelo sa helikopterima i avionima

Više puta je pisano o nabavci Airbus H145M helikoptera za odbranbene snage Srbije. Već je svima poznato da je u Batajnici 14. novembra sleteo i drugi taktički transportni avion proizveden u Airbus pogonima u Sevilji. No, malo vesti ima o ideji da se Srbija uključi u program španskih osmatračkih dronova.

Tada aktuelni ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je još krajem jula 2015 godine najavio potencijalniofset program između Srbije i španske kompanije Airbus Military (do 2009 godine. Construcciones Aeronáuticas SA, CASA).

Između redova, moglo se zaključiti da se, između ostalog, radi i o nabavci srednjeg taktičkog aviona Airbus C-295MW.

Novi ministar odbrane Zoran Đorđević Ispred Vlade Srbije, i stariji podpredsednik grupe Airbus, i predstavnik za Evropu, Kanadu i CIS region, dr Marco Miklis, potpisali su 7. oktobra 2016. „Memorandum o razumevanju visokog nivoa“.

Memorandum je predstavljao usaglašeni iskaz zajedničkih namera o uspostavljanju saradnje u oblastima opremanja RViPVO Vojske Srbije i unapređenja kapaciteta srpske vazduhoplovne industrije. 

JANES i Aerospace DAILY su 12. i 18. oktobra 2021. godine izvestili kako je  „vlada Srbije saopštila da će uskoro potpisati ugovore sa Erbasom o kupovini dva aviona C295.. Detalje kupovine otkrio je (tadašnji) ministar odbrane Srbije Stefanović.

On je tokom sajma Partner 2021 koji se održavao u Beogradu od 11. do 14. oktobra, „sa španskim ministarstvom odbrane potpisao memorandum o razumevanju o bližoj saradnji industrije, naoružanja i opreme. Stefanović je izjavio kako su dogovoreni konkretni koraci.. i očekuje se potpisivanje ugovora o kupovini dva transportna aviona C-295, koje će Srbija nabaviti od Španije, od Erbasa…

h145m airbus
h145m airbus

Već 9. novembra iste godine JANES je izvestio da je pomoćnik ministra odbrane Srbije za materijalne resurse Nenad Miloradović i direktor za nacionalno naoružanje Španije admiral Santiago Ramon Gonzalez Gomez 4. novembrau Madridu potpisali pismo o namerama (LOI) za nabavku transportnog aviona Airbus C295 za Srbiju, uz podršku i pomoć španskog ministarstva odbrane.

Pre potpisivanja, ministar odbrane Srbije Stefanović i španska ministarka odbrane Margarita Robles razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, objavila su oba ministarstva 4. novembra na svojim sajtovima.

Konačno potpisan ugovor za avione

Konačno, Ministarstvo odbrane Srbije je 23. februara 2022 postavilo objavu da je u Madridu, u prisustvu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića potpisan ugovor o nabavci dva vojno-transportna aviona Airbus C-295.

Aleksandar Vučić je rekao da je ugovor vredan 81 milion evra – oko 66 miliona evra za avione i 15 miliona za prateću opremu i obuku. Ugovor su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik Aleksandar Cakić, predstavnik kompanije „Jugoimport SDPR” Miroslav Mijatović i predstavnici „Airbusa” Bernhard Brenner i Ioannis Papachristofilou.

Prema rečima pomoćnika ministra odbrane Nenada Miloradovića, avioni u Srbiju treba da stignu do kraja 2023. ili početkom 2024. godine. 

Elisabeth Gosselin-Malo je 25. septembra 2023. u Defence News objavila da je Srbija preuzela prvi od dva transportna aviona Airbus C-295 i da će on poslućiti za inauguracioni let.

c295
c295

Par novih aviona će biti predat u transportnoj konfiguraciji i oba opremljena avionskim paketom Pro Line Fusion kompanije Collins Aerospace. Erbas želi da zadrži bliske odnose sa Srbijom, koja već koristi druge proizvode evropskog giganta za vazduhoplovstvo i odbranu, navodi se u saopštenju kompanije.

Dron su prvo spomenuli Gosselin-Malo i Nenad Miloradović

No, svakako je zanimljiviji deo izjave u mome se kaže da su bliske veze deo razloga zašto se veruje da Beograd ima solidnu šansu da se pridruži SirTAP programu nadzornih bespilotnih letelica koji vodi Airbus, a koji je još u fazi preprojektovanja.

Erbas promoviše SirTAP u raznim zemljama i razmatra Srbiju kao potencijalnu buduću priliku. No, menadžer spoljnih komunikacija Erbasa Borja García de Sola za Defence News nije mogao da komentariše detalje o statusu potencijalnog priruživanja Srbije SirTAP programu.

Zaista, prvi Erbas C295 za RV i PVO preleteo je 25. septembra 2023. centar Beograda i uputio se na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na kojem će se održati i zvanična ceremonija formalne predaje letelice Vojsci Srbije.

Isporuka prve letelice za 138. transportnu avijacijsku eskadrilu poklopila se sa održavanjem sajma naoružanja Partner, iznad kojeg je oko 16:40 novi Erbas preleteo.

Drugi po redu avion Airbus C295 sleteo je 14. novembra 2023. na isti aerodrom u Batajnici. 

Da ne bi bilo zabune,  isporučeni avioni imaju punu oznakuC-295MWTS03; W označava verziju sa vingletima a TS03 – poslednju modifikaciju sa noom Collins Aerospace Pro Line Fusion avionikom koju koristi Tahles Group.

Prvi isporučeni avion ima Airbus serijski broj „220“ i proizveden je u Sevilji u maju ove godine. Kod nas je evideentiran kao 29501 dok je drugi C-295MWTS03 zaveden kao 295032. Inače, u domaćem RV i PVO C-295MWTS03 će nositi službenu oznaku T-75.

Srbija želi da se pridruži španskom programu osmatračkih dronova

Tokom gostovanja na jednoj nacionalnoj televiziji, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović potvrdio je da Srbija, kao jedan od najvećih operatera vojnih dronova na Balkanu, želi da se pridruži Erbasovom Programu taktičkih dronova za nadzor visokih performansi  (Sistema RPAS Táctico de Altas Prestaciones,SiRTAP).

sirtap
sirtap

Miloradović je isto potvrdio i 2. oktobra u intervjuu za Tango Six. Španija je program pokrenula još 2015. godine pod nazivom Atlante 2. Tada je započet rad na klasi besposadnih letilica MALE (Medium Altitude Long Endurance). Programu se 2019. pridružila i Kolumbija a Airbus je zvanični predlog španskom ministarstvu industrije predao u januaru 2021. godine.

Projekat ima za cilj proizvodnju taktičke bespilotne letelice dizajnirane za prikupljanje obaveštajnih podataka i nadzor. Iako je dron trenutno još u fazi pred-dizajna, špansko Ministarstvo odbrane je nedavno odobrilo sredstva od blizu 542 miliona dolara iz svog budžeta za odbranu za ulaganje u program i želi da nabavi ukupno 27 SiRTAP.

Srbija je i ranije pokazivala interesovanje za program, ali je još rano govoriti u kom bi se svojstvu pridružila inicijativi. Ministarstvo odbrane Srbije nije komentarisalo ove tvrdnje.

Zvaničnici Erbasa su na Inernacionalnoj izložbi iz oblasti odbrane i bezbednosti (Feria Internacional de Defensa y Seguridad, FEINDEF), održanoj u Madridu od 17 do 19 maja 2023, napomenuli da im je bila ambicija da se 90% komponenti SiRTAP proizvodi u Španiji.

No, zbog ubrzanog programa razvoja, razmišlja se da se neke komponente nabavljaju i iz drugih zemalja. Sklopivi dizajn dronova SiRTAP podrazumeva da će njegove komponente moći da se transportuju vazdušnim putem, avionima C-295.

SIRTAP je taktički višenamenski UAV naredne generacije, predviđen za obaveštajne, nadzorne i izviđačke operacije (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance, ISR);

Njegove višestruke aplikacije omogućavaju široku lepezu misija. Dizajniran je da leti u najtežim vremenskim i operativnim uslovima zahvaljujući zaštiti od leda i sistemu visoke amplitude temperature od -40⁰C do +50⁰C. Sa izdržljivošću od preko 20 sati i letenjem i na visinama od 6500 m, ovaj taktički dron je pogodan za dnevne/noćne i nadmorske misije.

Krila i rotor SiRTAP-a mogu se lako demontirati kako bi se omogućio transport u standardnim kontejnerima kopnom i vazduhom u avionu C295, koji može odjednom da ponese dva drona.

SiRTAP je koncipiran za višestrane vrste operacija

Naoružani UAV SiRTAP je predviđen za pratnju konvoja, nadzor područja i zaštitu snaga.

SiRTAP dron

Koististi se za elektronsko ratovanje; nadzor granica (migracioni tokovi i kontrola bezbednosti); za traganje i spasavanje; praćenje nelegalnih aktivnosti (kontrola piraterije, trgovine drogom, nelegalnog ribolova), a može pružati i podršku prilikom gašenja požara.

SIRTAP je ekonomičan, vrhunski taktički UAV, sa sistemom daljinskog upravljanja (RPAS) i maksimalnom nosivošću od preko 750 kg (MTOV). 

Zahvaljujući lakoj konfiguraciji, pogodan je za širok spektar misija prilagođenih operativnim potrebama. Dizajniran je da leti u najtežim uslovima i svim vrstama okruženja. To podrazumeva dnevne i noće opracije, po kiši i snegu i iznad pučine mora. 

Operativno vreme leta je 2 h a maksimalni plafon do 6500 m.

Oprema i prednosti SiRTAP drona

Letilica koristi LOS (taktičku ravnu nišansku liniju) + BLOS (iza vidne nišanske linije) satelitsku komunikaciju (SATCOM), interoperabilnu sa C4I (command, control, communications, computers, and intelligence) sistemima korisnika. Maksimalna brzina leta je veća od 110 km/h; za uzletanje/sletanje koristi neasfaltiranu pistu dužine do 800 m; opremljena je saelektro-optičkim / infracrvenim/ laserskim obeleživačem cilja (EO/IR/LD); indikatorom pokretnih meta na terenu/radarom sa sintetičkim otvorom (SAR/ GMTI); višetačkastim relejom (MPR); sistemom za automatsku identifikaciju(AIS); sposobna je za elektronsko ratovanje (EW), elektonsko obaveštavanje (ELINT); ima integrisanu obaveštajnu komunikaciju (COMINT), mogućnost nadogradnje taktičkog sistema označavanja mete sa integrisanim naoružanjem (ISTAR) i upravljanje sa zemaljske kontrolne sanice(GCS).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave