Naslovna Novosti Muzejski eksponati, tenkovi Leopard 1A5, primećeni u blizini ukrajinske linije fronta

Muzejski eksponati, tenkovi Leopard 1A5, primećeni u blizini ukrajinske linije fronta

6
1a5 leopard na ukrajinskom frontu
1a5 leopard na ukrajinskom frontu
google news

Novinar Andrej Caplienko otkrio je da su ukrajinske snage po prvi put prikazale tenkove Leopard 1A5 duž jednog od frontova, kako je objavljeno na njegovom Telegram kanalu.

Nemačka je, u saradnji sa svojim saveznicima, Ukrajini obezbedila 30-ak tenkova Leopard 1A5. Vozilo ima dobru optiku i top od 105 mm, ali je njegov oklop relativno slab.

Na prvoj liniji fronta, ukrajinski Leopard 1 je primećen potpuno “go”, dakle bez bilo kakve dodatne zaštite, kao što su dinamički odbrambeni sistemi ili mreže za suzbijanje kamikaza dronova, ostavljajući zabrinutost zbog njegove ranjivosti.

Do danas je Nemačka, u saradnji sa Danskom i Holandijom, isporučila Ukrajini 30 glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5. Planovi uključuju obezbeđivanje još preko 130 u nekim narednim fazama, međutim, nije razjašnjeno kojim.

Inače, Danska je morala da traži od svojih muzeja tenkove za obuku ukrajinske vojske. Tri danska muzeja su obezbedila vojsci šest tenkova kako bi obuka mogla da počne.

Pojava ovih tenkova Leopard označava minimalno poboljšanje oklopnih sposobnosti Ukrajine duž linije fronta. Zabrinutost u pogledu ranjivosti ovog oklopnog vozila zbog njihovog ograničenog oklopa je nesporna.

Podsetimo, čak su i izraelske snage na svoje tenkove Merkava stavili mreže za suzbijanje kamikaza dronova. Drastično inferiorniji, borci Hamasa neretko ratuju u patikama, sa dronovima iz supermarketa.

Ukrajina je primila prvih deset tenkova Leopard 1 iz Danske, Holandije i Nemačke, u septembru 2023. godine. Prema tadašnjem saopštenju Oružanih snaga Danske, isporučeni tenkovi „mogu postati deo ofanzive koju nastavljaju ukrajinske snage“, dodajući da su danski instruktori uključeni u obuku ukrajinskih tenkova u Nemačkoj.

Kao što smo pisali, tenkovi su trebali da stignu u Ukrajinu sredinom ove godine, a razlog kašnjenja nije naveden.

U neočekivanim uslovima oružanog sukoba u Ukrajini, Nemačka se suočila sa poteškoćama u zameni uništene vojne opreme na teritoriji Ukrajine. Ovo je izjavio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Ministar je tokom obraćanja prokomentarisao informacije o uništavanju vojne opreme nemačke proizvodnje, koja je isporučena Ukrajini. Međutim, uprkos problemima sa zamenom uništenih sistema vojne opreme, Nemačka planira nastaviti snabdevanje Ukrajine oružjem.

leopard 1
leopard 1

Nastradali Leopard 2 na frontu je već uveliko postao svakodnevnica od kada je počeo prvi pokušaj ukrajinske kontraofanzive. O uništenim Leopard 2 tenkovima iz redova ukrajinskih snaga smo pisali u više navrata, kao na primer ovdeovdeovde i ovde.

Ukrajina je u pokušaju svoje kontraofanzive takođe koristila oko 450 tenkova T-72, ​​koje su isporučile, na primer, Poljska ili Češka. Tačan broj preživelih sovjetskih tenkova u ukrajinskim redovima takođe, naravno, nije poznat.

Leopard 1

Tenkovi Leopard 1 datiraju iz vremena Hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza, a dobili su oznaku „1“ tek nakon rođenja svog modernijeg naslednika, Leoparda 2, koji je Ukrajini već uništen i to u desetinama jedinica.

Leopard 1, koji je prvi put ušao u službu 1960-ih. Tenk je naoružan topom kalibra 105 mm Royal Ordnance L7A3 L/52. Ima umeren oklop, efikasan samo protiv topova manjeg kalibra i teških mitraljeza.

Verzija A5 koja treba da bude isporučena u Ukrajinu opremljena je sistemima za ciljanje dan/noć, uporedivim sa onima instaliranim u ranim verzijama Leoparda 2.

Leopard 1 je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei u saradnji sa švajcarskom kompanijom MOWAG. Kada je uveden u službu nemačke vojske 1965. godine postao je jedan od najčešće korišćenih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Leopard 1 ima četvoročlanu posadu. Ima maksimalnu brzinu od oko 65 km/h i domet od približno 500 km sa punim rezervoarom goriva.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Tokom godina, napravljene su različite nadogradnje Leoparda 1 kako bi se poboljšale njegove sposobnosti, uključujući poboljšanu zaštitu oklopa, snažnije motore i bolje sisteme za kontrolu vatre. Međutim, do sredine 1980-ih, mnoge zemlje su počele da zamenjuju svoje stare Leopard 1 novijim, naprednijim tenkovima.

Danas Leopard 1 uglavnom koriste rezervne jedinice ili jedinice za obuku u zemljama kao što su Čile, Ekvador i Indonezija. Pojedine varijante Leoparda 1 su takođe pretvorene u oklopna vozila za spasavanje, oklopne mostove i druga vozila za podršku.

6 KOMENTARA

  1. Draženu. Ne,Leopard 1 nije napravljen da parira T-72,jer je ušao u upotrebu 1965 a T-72,1973!Čak i da bude opremljen reaktivnim oklopom,opet po zaštiti neće dostići ni starije verzije T-72B i B1,a tek neće novije modifikacije T-72B sa reaktivnim oklopom Kontakt-5 i najnovijim Relikt!I ako ima prilično dobar SUV i integrisanu termoviziju,sa topom L7(105mm),neće moći da parira ni u vatrenoj moći!O tenkovima T-80BV,T-80BVM i T-90,neću ni da govorim.

  2. Ovaj tenk je napravljen da parira ruskom T 72. Sa dodatkom reaktivnog oklopa moze se smatrati jednak svemu sto Rusi koriste u Ukraini osim t90.

  3. Mada potoji i Danska verzija Lea1(DK)koja je opremljena sa zavarenom kupolom(dva sloja čelika sa keramikom/plastičnom masom izmedju).Moguće da je na slikama ta verzija!PS.Ako ni Leo 2 nije ostvario nikakav učinak(kao znatno kvalitetniji tenk)pitam se šta značajnije može učiniti na ratištu Leo1?

    • E jadni ukrajinski fasisti, dzaba im njemacki tenkobi ,mema vise Ukrajine i ukrajinskog fasistickog naroda ,napred braco rusi , hazite te fasiste i konacno vratite svoju otetu zemlju ,a ameri 8 englezi glupi mogu samo da placu, do pobjede i konacnog sloma hitlerovca Zelenskog

  4. Ako sam dobro vidio,ovi na slikama mi više liče na Leopard 1A4(sa zavarenom kupolom(Leopard 1A5 ima liveni kupolu sa dodatnim oklopom oko kupole-medjuprostor)!Ne vidi se dodatna zaštita u vidu reaktivnog oklopa Kontakt-1 i SLAT oklopa(rešetke).Možda Ukrajinci računaju da će mu najbolja zaštita biti njegova pokretljivost(i nastao je na osnovu takve koncepcije)!P.S. Slušao sam Ruske posade tenkova T-80,koji navode da ih je često brzina,pokretljivost i startnost T-80BV,BVM,U, i tihi rad gasne turbine,upravo spasili od uništenja(za razliku od T-72 i T-64).

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version