Naslovna Novosti Danci izvukli eksponate tenkova Leopard 1 iz muzeja kako bi obučili ukrajinske...

Danci izvukli eksponate tenkova Leopard 1 iz muzeja kako bi obučili ukrajinske vojnike

3
danski leopard 1
danski leopard 1
google news

Konzorcijum sastavljen od Danske, Nemačke, Holandije i Belgije obavezao se da će Ukrajini isporučiti 178 tenkova Leopard 1A5 iz 1980-ih.

Nekoliko meseci nakon što je prvi put obećala, danska vojska je 8. septembra objavila da je 10 od 100 tenkova Leopard 1 koje su donirale Danska, Holandija i Nemačka isporučeno Ukrajini.

„10 tenkova Leopard 1 je već u Ukrajini, a još ih je na putu“, navodi se u saopštenju danskih oružanih snaga. U aprilu 2023. tadašnji danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen najavio je da će ova tročlana evropska tenkovska koalicija isporučiti tenkove u zaraćenoj Ukrajini.

Označavajući isporuku tenkova Ukrajini, danska vojska je dalje napomenula da se obuka o ovim tenkovima uglavnom odvija u Nemačkoj, gde nemački i danski instruktori tenkova rade zajedno kako bi obučili posade i ubrzali isporuku tenkova Ukrajini, koja je trenutno u kontraofanzivi. Međutim, u ovome postoji začkoljica.

Problem je u tome što se danas ovaj model više ne koristi u većini zemalja, vozila koja su dugo bila uskladištena moraju da se dovedu u operativno stanje, što je veoma dug proces koji zauzvrat odlaže proces obuke vojnika u vreme kada su potrebni što je pre moguće.

Rešenje? Muzeji.

Danska je morala da traži od muzeja tenkove za obuku ukrajinske vojske. Tri danska muzeja su obezbedila vojsci šest tenkova kako bi obuka mogla odmah da počne.

Danska je poslednji tenk Leopard 1 povukla iz upotrebe 2005. godine, odnosno pre skoro 19 godina, i zamenila ga Leopardom 2. Trenutno, zemlja ima stotinu vozila na skladištenju, a njihovo stanje će verovatno biti mnogo manje zadovoljavajuće od pozajmljenih muzejskih eksponata.

Obuka traje samo šest nedelja. Prema Forbsu, trajanje obuke na ovim tenkovima bi u suštini zavisilo od dva faktora. Prvi je trajanje rata, a drugi je broj tenkova Leopard-1 koje bi saveznici Ukrajine mogli da pokupe iz skladišta privatnih kompanija ili jedine zemlje NATO koja ih još uvek koristi, Grčke.

Isporuka ovih tenkova dolazi u “pogodno vreme”. U junskom pokušaju kontraofanzive, Ukrajina je izgubila mnogo tenkova Leopard-2 koje je dobila od zemalja NATO-a, uključujući Nemačku.

Leopard 1

Leopard 1, koji je prvi put ušao u službu 1960-ih, preteča je naprednijeg Leoparda 2. Tenk je naoružan topom kalibra 105 mm Royal Ordnance L7A3 L/52. Ima umeren oklop, efikasan samo protiv topova manjeg kalibra i teških mitraljeza.

Verzija A5 koja treba da bude isporučena u Ukrajinu opremljena je sistemima za ciljanje dan/noć, uporedivim sa onima instaliranim u ranim verzijama Leoparda 2.

leopard 1
leopard 1

Leopard 1 je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei u saradnji sa švajcarskom kompanijom MOWAG. Kada je uveden u službu nemačke vojske 1965. godine postao je jedan od najčešće korišćenih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Leopard 1 ima četvoročlanu posadu. Ima maksimalnu brzinu od oko 65 km/h i domet od približno 500 km sa punim rezervoarom goriva.

Tokom godina, napravljene su različite nadogradnje Leoparda 1 kako bi se poboljšale njegove sposobnosti, uključujući poboljšanu zaštitu oklopa, snažnije motore i bolje sisteme za kontrolu vatre. Međutim, do sredine 1980-ih, mnoge zemlje su počele da zamenjuju svoje stare Leopard 1 novijim, naprednijim tenkovima.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Danas Leopard 1 uglavnom koriste rezervne jedinice ili jedinice za obuku u zemljama kao što su Čile, Ekvador i Indonezija. Neke varijante Leoparda 1 su takođe pretvorene u oklopna vozila za spasavanje, oklopne mostove i druga vozila za podršku.

3 KOMENTARA

    • Nije bio lLeopard 1 nego M-47 Patton,koji je od 50’koristila JNA(dobijeni kao vojna pomoć),sve do kraja 70’kada su prebačeni u rezervu!Neko je na M-47 napisao ‘Leopard’i onda je ‘saga’počela i traje sve do danas.

  1. Dal su ovi normalni, zatrpavaju tu zemlju starim metalom, znam da im smeta i ne treba im, al nerealno je vise, pa ovi ih unistavaju dronovima od par hiljada. Nece tu mir nikad zavladati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version