Naslovna Novosti Nakon debakla Leopard 2 zapad ne odustaje, Ukrajina već dobila prve tenkove...

Nakon debakla Leopard 2 zapad ne odustaje, Ukrajina već dobila prve tenkove Leopard 1

0
leopard 1a5 dk
leopard 1a5 dk
google news

Ukrajina je primila prvih deset tenkova Leopard 1 iz Danske, Holandije i Nemačke, izvestili su u petak brojni mediji, pozivajući se na saopštenje komande danskih oružanih snaga.

Prema saopštenju Oružanih snaga Danske, isporučeni tenkovi „sada mogu postati deo ofanzive koju nastavljaju ukrajinske snage“, dodajući da su danski instruktori uključeni u obuku ukrajinskih tenkova u Nemačkoj.

„Danska zajedno sa Nemačkom isporučuje Ukrajini skoro stotinu tenkova Leopard 1“, podsetio je danski ministar odbrane Troels Poulsen, izrazivši uverenje da će donirano oružje ojačati Ukrajince u odbrani njihove otadžbine.

Podsećamo, kao što smo pisali, tenkovi su trebali da stignu u Ukrajinu sredinom ove godine, a razlog kašnjenja nije naveden.

Tenkovi Leopard 1 datiraju iz vremena Hladnog rata između Zapada i Sovjetskog Saveza, a dobili su oznaku „1“ tek nakon rođenja svog modernijeg naslednika, Leoparda 2, koji je Ukrajini već uništen i to u desetinama jedinica.

Slike koje prate dansku izjavu prikazuju najsavremeniju varijantu tenka Leopard 1, varijantu A5. Očekuje se da će Holandija, Danska i Nemačka isporučiti ukupno 111 ovih tenkova.

belgijski leopardi
belgijski leopardi

Prošlog meseca u medijima se pojavila vest da je nemačka kompanija za oružje Rajnmetal kupila 50 starijih tenkova Leopard 1 u Belgiji, od kojih će oko 30 biti poslato u Ukrajinu nakon modernizacije. Kompanija je odbila da komentariše akviziciju, a ni nemačka vlada nije komentarisala ovo pitanje.

Ukrajina je u kontraofanzivu rasporedila 71 tenk Leopard 2, koje je dobila od evropskih zemalja. Koliko ih je zaista ostalo čitavo, ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću, dok zapadni “otvoreni izvori” priznaju tek 15 nastradalih u sukobu.

Nastradali Leopard 2 na frontu je već uveliko postao svakodnevnica od kada je počeo pokušaj ukrajinske kontraofanzive pre tri meseca. O uništenim Leopard 2 tenkovima iz redova ukrajinskih snaga smo pisali u više navrata, kao na primer ovde, ovde, ovde i ovde.

Ukrajina je u pokušaju kontraofanzive takođe koristila oko 450 tenkova T-72, ​​koje su isporučile, na primer, Poljska ili Češka. Tačan broj preživelih sovjetskih tenkova u ukrajinskim redovima takođe, naravno, nije poznat.

Podsetimo, na društvenim mrežama i u štampi pojavili su se dokumenti švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova o načinima snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine tenkovima.

Kako su skladišta evropskih država do sada uglavnom iscrpljena, u EU se više puta postavljalo pitanje mogućeg reeksporta proizvoda švajcarskog vojno-industrijskog kompleksa. 

Leopard 1

Leopard 1, koji je prvi put ušao u službu 1960-ih, preteča je naprednijeg Leoparda 2. Tenk je naoružan topom kalibra 105 mm Royal Ordnance L7A3 L/52. Ima umeren oklop, efikasan samo protiv topova manjeg kalibra i teških mitraljeza.

Verzija A5 koja treba da bude isporučena u Ukrajinu opremljena je sistemima za ciljanje dan/noć, uporedivim sa onima instaliranim u ranim verzijama Leoparda 2.

leopard 1
leopard 1

Leopard 1 je razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei u saradnji sa švajcarskom kompanijom MOWAG. Kada je uveden u službu nemačke vojske 1965. godine postao je jedan od najčešće korišćenih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Leopard 1 ima četvoročlanu posadu. Ima maksimalnu brzinu od oko 65 km/h i domet od približno 500 km sa punim rezervoarom goriva.

Tokom godina, napravljene su različite nadogradnje Leoparda 1 kako bi se poboljšale njegove sposobnosti, uključujući poboljšanu zaštitu oklopa, snažnije motore i bolje sisteme za kontrolu vatre. Međutim, do sredine 1980-ih, mnoge zemlje su počele da zamenjuju svoje stare Leopard 1 novijim, naprednijim tenkovima.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Danas Leopard 1 uglavnom koriste rezervne jedinice ili jedinice za obuku u zemljama kao što su Čile, Ekvador i Indonezija. Neke varijante Leoparda 1 su takođe pretvorene u oklopna vozila za spasavanje, oklopne mostove i druga vozila za podršku.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version